kopijnik2 Napisano 8 Styczeń 2008 Autor Napisano 8 Styczeń 2008 Ze względu na dynamiczne wątki, niektóre ciekawe fotografie przykrywane" są nowymi postami i uciekają komentarzom...Może warto spojrzeć jeszcze raz na niektóre...
kopijnik2 Napisano 8 Styczeń 2008 Autor Napisano 8 Styczeń 2008 maski w akcji"...Artyleria 39 - część trzecia TomekSz (977/4) 2007-12-02 16:48:00
kopijnik2 Napisano 8 Styczeń 2008 Autor Napisano 8 Styczeń 2008 braterstwo broni? pokazaliśmy tym Niemcom jak tego używać"(?)
kopijnik2 Napisano 8 Styczeń 2008 Autor Napisano 8 Styczeń 2008 Artyleria 39 - część trzecia TomekSz (977/4) 2007-12-02 16:08:00proszę o komentarz...
Gebhardt Napisano 8 Styczeń 2008 Napisano 8 Styczeń 2008 Jak wojny wojnami, jak sie spotkali zawodowi i normalni fachowcy wojskowi to o ile nie ciazyly jakies naduzycia to oczywiscie wiele mieli wspolnego: wspolny jezyk, wspolne zainteresowania. Czesto wiecej mogli sie zrozumiec niz z rezerwistami/cywilami po wlasnej stronie. Wujek Klepacki, artylerzysta przeciwlotniczy w 2gim Korpusie, wielokrotnie mowil ze predzej mogli sie dogadac z jencami niemieckimi niz z rekrutami eks AK - po prostu byl z Niemcami wspolny fachowy jezyk. Trzeba tez pamietac nierzadkie wypadki ze starsi polscy zolnierze sluzyli w armii Kaisera czy czy tez KuK, nierzadko z dystynkcja i znali swoich odpowiednikow po drugiej stronie osobiscie. Dodac do tego ze starsi wojskowi Niemieccy byli na ogol mniej przesiaknieci ideologia nazistowska i czesto jeszcze chcieli sie zachowywac przyzwoicie. Sadze ze w tym wypadku fachowe zainteresowanie Niemcow nieznanym sprzetem wzbudzil normalna dume strony polskiej. Tak to odczytuje.
GrzeM Napisano 8 Styczeń 2008 Napisano 8 Styczeń 2008 Z tych zdjęć niewiele wynika poza tym, że Niemcy strzelają z polskiej armaty i fotografują na jej tle Polaków (albo ludzi w polskich mundurach).A może to zdjęcia z planu jakiejś propagandówki niemieckiej? Niemcy przebrani za Polaków do filmu, tak jak Avie były przebrane za P.11? P.S. Czy ta armata ma hamulec wylotowy?
jotes Napisano 8 Styczeń 2008 Napisano 8 Styczeń 2008 W tym ostatnim przypadku to ja jestem winowajcą. Nie przypatrzyłem się dokładnie i umieściłem na forum zafrapowany, że to nasze 220-tki.
GrzeM Napisano 9 Styczeń 2008 Napisano 9 Styczeń 2008 Ale to są Minenwerfery, prawda? Pierszowojenne, niemieckie? Mieliśmy ich trochę, wiem, że kilka conajmniej sprzedaliśmy Hiszpanom w 1937, ale chyba najmniejszych, 7,6cm.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.