Skocz do zawartości

Mińsk Maz. i okolice

080805

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przeglądałem forum o Mińsku M. prawie nic nie piszą [oprócz tego że jest cmentarz żołnierzy radzieckich i ciekawa okolica].Po prostu szukam nowych miejscówek na wiosenne wykopki.
Napisano
Uwaga na poligon żandarmerii, chyba że już zlikwidowane.
Dawne WSW na pologonie, przeleżało i przeczołgało się tam w śniegu trochę. Zima, mróz na 30 stopni i jeszcze kapralowi kazali odpal. czy odwal. jakieś pozory czy acje pola walen.ynki przepraszam walk.wera.
Pozdrawiam jak sobie przypomne to mi jeszcze w nosie zamarza.
Napisano
Post wyżej trochę nie w temacieale to tak na marginesie okolic Mińska M.
Dla znajomych z tamtych początków wojny" i szkółki- Edek z fabryki kredek i jeszcze sztandarowe hasło: czeka(może czek) niedościgniony wzór wsw (wschodniej sztuki walki)coś tam jeszce o Feliksie. Autor tego to chyba z Przemyśla.

Przepraszam że nie w temacie.
Jeszce raz pozdrawiam.
Napisano
martin280 - Bardzo nie w temacie :)

Słyszałem o paru kolegach z okolic:
Ok. 10 lat temu w składaliśmy sie w szkole na protezę ręki dla jednego chłopaka którem coś pierdyknęło w komórce przy rozbrajaniu.
Parę lat temu drugi fan militariów przyszedł z granatem do pracy i majstrował sobie przy nim przy ludziach. Przeszukano mu tapczan i znaleziono wiele wiecej.Chyba siedział.
Ok. 2 lata temu u drugiego znaleźli m.in. karabin maszynowy - nie wiem czy na zawiasach sie skończylo.
U trzeciego skrzynkę pocisków moździerzowych.
A czwarty z piątym 5 kilo materiałów wyb.

Parę osób szukało ale znudziło im się, bo skarbów jakoś mało, kolica raczej. Niemcy za długo się nie bronili w 44.

A ja naprawdę zbieram tylko łuski, guziki, monety.

Powodzenia, w szukaniu.
Napisano
Dzięki za historyjkę o poszukiwaczach.Nie chce żeby mnie wypisano z rodziny jak bym coś takiego znalazł.Ostatnio penetrowałem kompleks leśny Choszczówka Stojecka.Moja kolekcja powiększyła się o kilka podków,kulek ołowianych,pocisków ołowianych i monet z końca XX wieku.
Napisano
Drogi kolego ,jakieś 2-lata temu wybrałem się z kumplem na całodniową wyprawę od Kołbieli do Siedlec zatrzymując się w co ciekawszych miejscach ,wieczorem podsumowując znaleziska stwierdziliśmy DOBITNIE że przybyliśmy tu 5-lat za późno a księżycowy krajobraz który zastaliśmy (szczególnie w okolicach Mińska )świadczył o tabunach bardzo spieszących się poszukiwaczy ,którym nie w głowie było zasypywanie po sobie dołków .Dębe W.,Mińsk M,Jganie ciekawe miejscówki, lecz chyba nie na wyjazdowe chaotyczne wyprawy ,bardziej dla kogoś na miejscu .Pozdro...
  • 1 year later...
Napisano
tak jak wyżej pisane było, moździerze i podkłady kolejowe:D he he, no ale tak szczerze to ostatnio parę groszówek 1835, i 10gr 1840, szaleństwa nie ma, i krajcary sie trafiaja, o poniatowskich nie wspomne, ale to to już wiesz..
  • 1 year later...
Napisano
Odwiedziłem starą miejscówkę gdzie ołów kopało się na kilogramy.Zastałem dobrze znany krajobraz księżycowy.Oprócz ołowiu, którego omijałem wykopałem 5 podków.
  • 3 weeks later...
Napisano
Szukałem,ale co oni kopali to nie wiem tylko byli jakoś dziwnie ubrani w jakieś takie wdzianka w czarno-białe łaty:D

Pewnie skarb znaleźli:D
Napisano
Jakiś czas temu widziałem poszukiwaczy penetrujących sad w miejscowości Wężyczyn.Było to w nocy z soboty na niedzielę.Może to ci sami.
  • 3 years later...
Napisano
witam. szukam osoby z okolicy minska mazowieckiego ktury ma pozwolenie na chodzenie z wykrywaczem metalu i prosiłbym o pomoc jak takie pozwolenie załatwic czy trzeba cos płacic jesli ktoś ma chec mi o tym opowiedziec niech pisze na email ............kupiec602@wp.pl z góry dzienkje

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie