Manierkarz Napisano 6 Styczeń 2008 Autor Napisano 6 Styczeń 2008 Posiadam hełm niemiecki M40 i mam pytanie jak go zakonserwować wyczyścić.
gwiazda1010 Napisano 6 Styczeń 2008 Napisano 6 Styczeń 2008 Na poczatek wypiaskować - blacha widać w dobrym stanie. później szpachla samochodowa do wyrównania powierzchni, podkład wypełniający i antykorozyjny w sprayu. Nastepnie farba, fasunek, kalki i gotowy garnuszek. Parę postów niżej juz pisałem jak robiłem mój Stahlhelm.
Manierkarz Napisano 6 Styczeń 2008 Autor Napisano 6 Styczeń 2008 Dzięki za info.Do tego hełmu mam sentyment więc chyba go zostawie tak jak jest a zrekonstruluje inny hełm niemiecki juz szpachlowany :D
gwiazda1010 Napisano 6 Styczeń 2008 Napisano 6 Styczeń 2008 To niby thomson dlaczego się nie piaskuje? Jeżeli element nie jest doszczętnie przeżarty przez rdzę to metoda jest bardzo dobra, szybka i dokładna. Elektroliza nigdy tak dokładnie nie wyczyści i jest bardziej czasochłonna. Oczywiście dobór metody zależy od przedmiotu i jego stanu. Ja z piaskowania jestem bardzo zadowolony i w przypadku np.: takiego hełmu jest wg. mnie najbardziej na miejscu.
der_bartosz Napisano 6 Styczeń 2008 Napisano 6 Styczeń 2008 A jaki sens tutaj go piaskować,weź szczotę na wiertarkę i do roboty, tylko czasu zaoszczędzisz, i tak ma być szpachlowany to po co>? piaskować
zbyniek Napisano 6 Styczeń 2008 Napisano 6 Styczeń 2008 Jak chodzi o szpachle to najlepsza z włóknem mocniejsza jest
Manierkarz Napisano 6 Styczeń 2008 Autor Napisano 6 Styczeń 2008 gdzie taką można kupić i mniejwięcej za ile ?
Cyrograf15 Napisano 6 Styczeń 2008 Napisano 6 Styczeń 2008 Szpachle taką kupisz w lakierniczym lub motoryzacyjnym. Delikatne piaskowanie najlepiej doczyści, szczotka na wiertarce najlepiej po elektrolizie.Wojtek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.