Gość Napisano 16 Styczeń 2004 Napisano 16 Styczeń 2004 Witam w czasie penetracji pól w okolicach Nowego dworu Gdańskiego znalazłem resztki pozostawione po żołnierzach jednostek łotewskich . A były to guziki, połówka identyfikatora (Lett. Pol.Ers.Btl.318), znaczek z czapki ( wybuch z 3 gwiazdkami) oraz resztki mundurów . Wszystko to znalazłem w pobliżu rowu melioracyjnego. Pytanie jest tego typu czy ta jednostka walczyła u Nas czy to po prostu pojedyńczy zołnierz , wiem że znajomi którzy zbierają monety mają więcej rzeczy z tego miejsca , a może po prostu łotysze byli wzięci do niewoli i wyrzucali rzeczy w obawie przed ruskimi.
brivibai Napisano 16 Styczeń 2004 Napisano 16 Styczeń 2004 Jarek tylko parę rzeczy w tej sprawie jest pewnych.Ten batalion powstał 25.10.1943 z grupy (C) policjantów z Rygioraz Jelgawy.Wiekszość z nich należała do aizsargów-ideowcyjeśli chodzi o Zydów i komunistów.26 oficerów 141 podoficerów 488 strzelców.cztery komp.pełnił dozór międzyPołockiem a Idricą czyli 50-60 km od granicy Lotwy.Tłukłpartyzantkę rosyjską/i odwrotnie/.14 02.1944 przekazanywraz z 317 oraz 321 btl. na sformowanie 3 pol. Rgt Kurzemeód 6.07-15.7.1944 podlegał 290 inf.div.Potem odkomenderowany do kampfgruppe Jeckeln /Grupa Krukenberg/Tam żołnierze 318 walczyli z postępującą Armią Czerwoną pod Dugavpils.Rozkazem Jeckelna z dn.18.09.44 pułk przeniesiony do Bulduri, gdzie słabszych dano do btl.pracy-RAD.Pozostali zostali wcieleni do pułku pol. Riga.W 10.1944 przeniesiono go na poligon w Dundadze a stamtądstatkami do Gdańska do Chojnic.Stamtąd w 01.1945 już w składzie 15 lett.div / ale ze starą blachą / nasz łotyszdotarł do Gdańska.Był młody bo dowództwo Legionu łotewskiego wyjatkowo dbało o najmłodszch- kierując na przeprawy na statki .Twój dotarł do sztutowa w 04.1945.Tam dostał się do niewoli w maju.Wiem o grupie35 rozwalonych łotyszach w Starych Babkach.Ile to jestkm. od Nowego Dworu ? chyba niewiele. Może to był gość z tej grupy.Najprawdopodobniej został chłop zastrzelonyRuskie wyjątkowo byli uczuleni na łotyszy bo po 1940uważali ich za zdrajców Sojuza.Tu nikt nie dawał nikomupardonu. To by było na tyle.Pozdro. do niewoli w 05
majros Napisano 18 Styczeń 2004 Napisano 18 Styczeń 2004 W ksiazce Pomoze Zachodnie w dokumentach 1945"str.15 jest zamieszczony rozkaz bojowy z 6 lutego 1945 wspominajacy o walkach 1Armii WP z 15 DP SS Lotwa",byc moze to jest jednostka twego Lotysza".Pzdrowienia.
brivibai Napisano 21 Styczeń 2004 Napisano 21 Styczeń 2004 Owszem .To jest ta jednostka.Tyle tylko że niektórzy w maju45 kończyli wojnę w szwerińskim lesie a drudzy na mierzejiWiślanej.Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.