Skocz do zawartości

Łotysze w Nowym Dworze Gdańskim 1945

Gość JarekNwGd

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam w czasie penetracji pól w okolicach Nowego dworu Gdańskiego znalazłem resztki pozostawione po żołnierzach jednostek łotewskich . A były to guziki, połówka identyfikatora (Lett. Pol.Ers.Btl.318), znaczek z czapki ( wybuch z 3 gwiazdkami) oraz resztki mundurów . Wszystko to znalazłem w pobliżu rowu melioracyjnego. Pytanie jest tego typu czy ta jednostka walczyła u Nas czy to po prostu pojedyńczy zołnierz , wiem że znajomi którzy zbierają monety mają więcej rzeczy z tego miejsca , a może po prostu łotysze byli wzięci do niewoli i wyrzucali rzeczy w obawie przed ruskimi.
Napisano
Jarek tylko parę rzeczy w tej sprawie jest pewnych.Ten batalion powstał 25.10.1943 z grupy (C) policjantów z Rygi
oraz Jelgawy.Wiekszość z nich należała do aizsargów-ideowcy
jeśli chodzi o Zydów i komunistów.26 oficerów 141 podoficerów 488 strzelców.cztery komp.pełnił dozór między
Połockiem a Idricą czyli 50-60 km od granicy Lotwy.Tłukł
partyzantkę rosyjską/i odwrotnie/.14 02.1944 przekazany
wraz z 317 oraz 321 btl. na sformowanie 3 pol. Rgt Kurzeme
ód 6.07-15.7.1944 podlegał 290 inf.div.Potem odkomenderowany do kampfgruppe Jeckeln /Grupa Krukenberg/
Tam żołnierze 318 walczyli z postępującą Armią Czerwoną
pod Dugavpils.Rozkazem Jeckelna z dn.18.09.44 pułk przeniesiony do Bulduri, gdzie słabszych dano do btl.pracy
-RAD.Pozostali zostali wcieleni do pułku pol. Riga.
W 10.1944 przeniesiono go na poligon w Dundadze a stamtąd
statkami do Gdańska do Chojnic.Stamtąd w 01.1945 już w składzie 15 lett.div / ale ze starą blachą / nasz łotysz
dotarł do Gdańska.Był młody bo dowództwo Legionu łotewskiego wyjatkowo dbało o najmłodszch- kierując na
przeprawy na statki .Twój dotarł do sztutowa w 04.1945.Tam dostał się do niewoli w maju.Wiem o grupie
35 rozwalonych łotyszach w Starych Babkach.Ile to jest
km. od Nowego Dworu ? chyba niewiele. Może to był gość z tej grupy.Najprawdopodobniej został chłop zastrzelony
Ruskie wyjątkowo byli uczuleni na łotyszy bo po 1940
uważali ich za zdrajców Sojuza.Tu nikt nie dawał nikomu
pardonu. To by było na tyle.Pozdro.
do niewoli w 05
Napisano
W ksiazce Pomoze Zachodnie w dokumentach 1945"str.15 jest zamieszczony rozkaz bojowy z 6 lutego 1945 wspominajacy o walkach 1Armii WP z 15 DP SS Lotwa",byc moze to jest jednostka twego Lotysza".Pzdrowienia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie