Skocz do zawartości

Torpedownia nadd j. Miedwie (zachodniopomorskie)

Gość Raphael

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Od małego słyszałem o tajemniczych pozostałościach torpedowni, gdzie Niemcy testowali m.in. torpedy, jednak nigdy nie udało mi się tam dotrzeć. Mam zatem prośbę o wszelkie informacje dotyczące tego obiektu
Napisano
Nie są to wcale tajemnicze budowle, lecz zwykłe pozostałośc i po ośrodku testów torped. Podobny lecz większe ośrodki znajdowały sięw Travemunde i na Zatoce Gdańskiej. Testowano tutaj torpedy zarówno lotnicze jak kolejne typy nowych torped dla okrętów podwodnych. Warto obejrzeć.
Napisano
Interesująca Ciebie torpedownia znajduje się na północnym brzegu jeziora na terenach W.P.,około 1.5 km od szczecinskiego ujęcia wody.Jest to betonowy obiekt wybudowany na wodzie(podobno drewniane pale,a na nich betonowa płyta i trójkondygnacyjny budynek.
W środku są ślady po instalacjach,windach na torpedy,a także kanałach(tunelach)technologicznych.Torpedy były wystrzeliwane przez specjalne wrota tuż pod powierzchnią wody,a ich tor śledziły kutry.Według tubylców na dnie jeziora leży taki kuter zatopiony przez wadliwą,prototypową torpedę.Informacje te uzyskałem od pracowników Stacji Uzdatniania Wody będąc tam służbowo.Grzebiuszka
Napisano
Szukaj pod hasłem--- Antoni Komorowski- Przegląd Morski( w jednym ze starszych numerów jest duży artykuł o poligonach torpedowych zatoki gdańskiej, z wykazem źródeł -publikacji niemieckojęzycznychm, dotyczących między innymi Miedwie, które było filia gdyńskiej placówki) . Przeglądnich strasze numery NURKOWANIA - znajdziesz tam zdjęcia i szersze info, między innymi o w/w wraku kutra. Jeżeli jesteś poważniej zainteresowany tematem- od strony literatury- służę pomocą.
Napisano
Dzięki za wszystkie informacje. Chciałbym się dowiedzieć jednak więcej. Poszukam w internecie NURKOWANIA, choć nie sądzę aby mieli stronę internetową ze starszymi numerami. Prosiłbym Cię p.p. o dodatkowe informacje (lubię wiedzieć jak najwięcej o interesujących mnie obiektach)jeśli tylko da się je przesłąć mailem.
zdróweczko.....Raphael
Napisano
Jeszcze jedno pytanko: czy ktoś z Was wie jak najprościej się tam dostać? (z Żelewa czy z innej wioski)
Napisano
Więcej info można znaleźć na stronie http://republika.pl/af131313/xp14.htm
  • 2 weeks later...
Napisano
trochę informacji znajdziesz na
http://web.pertus.com.pl/~pefu/werft/polig.htm
Napisano
Do torpedowni można dotrzeć od strony wody,bo z lądu znajduje się jednostka wojskowa.
W Miedwiu jest zatopiony poławiacz torped.
  • 1 year later...
Napisano
Bylem, widzialem zatopiony kuter- lezy na glebokosci 24 metrow, ale wymontowane z niego zostalo juz to, co tylko sie dalo. Na rufie ma ramie, sluzace najprawdopodobniej do wyciagania torped z wody. Fakt, sam widzialem klosz od lampy z niemiecka wrona" i taki smiesznawy zyrokompas znaleziony ponoc w okolicy wraka.
Wogole o Bielkowie krazy masa legend, ale ostatnio natknalem sie na tubylca, ktory cos metnie mi tlumaczyl o jakis rurach, czy przewodach wchodzacych z jednej strony do Miedwia i wychodzacych z drugiej;) Obilo mi sie tez cos o uszy o zatopionej fabryce w tamtej okolicy, choc z tym juz roznie moglo byc. A moze wie ktos cos wiecej o Kluczewie?
Napisano
Zgadza się ten zatopiony kuter to poławiacz torped tzw. Torpedofangboot. Bliźniaczy został podniesiony z wody i słuzył jako baza nurkowa w Polskiej Marynarce Wojennej.

Pozdrawiam
Pefu
www.pefu.prv.pl
  • 1 year later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie