sauroon Napisano 29 Grudzień 2007 Autor Napisano 29 Grudzień 2007 Witam serdecznie! Poszukuję informacji nt. słynnej (wg autora tekstu ze strony www.opocznianie.pl, którego fragment wstawiam poniżej) fabryki szabli znajdującej sie we wsi Ruda Białaczowska (gm. Gowarczów, pow. konecki, woj. świętokrzyskie) lub w Gowarczowie. Interesują mnie wszelakie informacje na ten temat, może ktoś z Was posiada w swojej kolekcji szablę z tej fabryki i mógłby mi udostępnić jej fotografie? Zależy mi także mapki okolicy tej miejscowości ze schyłku XVIII w.Około 1760 roku kupił wielki piec w Rudzie Białaczowskiej, gdzie istniała słynna fabryka szabli (zlikwidowana w 1794 roku przez Rosjan), pracująca na bazie produktów wielkopolskich."Z góry dziękuję.Michał
bjar_1 Napisano 29 Grudzień 2007 Napisano 29 Grudzień 2007 Słynna fabryka szabel to była pod Końskimi, ale w Szabelni (koło Piły) - przed samymi Końskimi jadąc od Skarzyska Kam. O szabelni w Rudzie lub Gowarczowie nie słyszałem. Coś się komuś pokićkało raczej.
pavelock Napisano 29 Grudzień 2007 Napisano 29 Grudzień 2007 A ja słyszałem . Mieszka w Gowarczowie starszy pan Bielecki , który posiada takowe informacje . Nie jestem pewny gdzie była ta fabryczka , ale słyszałem . Pana Bieleckiego wszyscy znają , wystarczy spytać np.w piekarni lub w Domu Kultury . Co do Szabelni , to także była wytwórnia szabel , zniszczona przez Rosjan po upadku Powstania Kościuszkowskiego . Do dzisiaj nie natrafiono na jakiekolwiek ślady . Pozdrawiam Pavelock
bjar_1 Napisano 29 Grudzień 2007 Napisano 29 Grudzień 2007 No to ciekawe z tym Gowarczowem, będę tam jutro w okolicy to popytam.
sauroon Napisano 30 Grudzień 2007 Autor Napisano 30 Grudzień 2007 bjar, poinformuj nas jak sie czegos dowiesz :)
Zwierzu Napisano 30 Grudzień 2007 Napisano 30 Grudzień 2007 BjarA moze warto jechac z wykrywkami na Szabelnie....?Organizujemy jakis wypad w styczniu?Jesli oczywiscie pogoda pozwoli...Przy okazji skoczymy na Gowarczów.PozdrawiamZwierz
sauroon Napisano 30 Grudzień 2007 Autor Napisano 30 Grudzień 2007 aaa, czy to panowie z tzw. freiwillige crew ?? próbuję się z wami skontaktować od jakiegoś pół roku, jakieś wspólne poszukiwania, czy choćby zaprezentowanie Waszych eksponatów. bjar, napiszcie do mnie na gg: 7217405 pozdrawiam1
bjar_1 Napisano 30 Grudzień 2007 Napisano 30 Grudzień 2007 Sauroon - odezwę się po 01.01, bo narazie jestem zabiegany dość :] Narazie brak wiadomości o szabelni w Gowarczowie.Zwierz - na Szabelnię nie ma sensu jechać, ale coś się wymyśli, oby tylko pogoda była.pozdrawiam
bjar_1 Napisano 31 Grudzień 2007 Napisano 31 Grudzień 2007 Trochę informacji o szabelni pod Piłą/Pomykowem...
bjar_1 Napisano 31 Grudzień 2007 Napisano 31 Grudzień 2007 ...i chyba wzmianka o szabelni gowarczowskiej (?)
bjar_1 Napisano 31 Grudzień 2007 Napisano 31 Grudzień 2007 A wszystko z takiej książeczki, reprint z oryginału i raczej nie do dostania...
pavelock Napisano 31 Grudzień 2007 Napisano 31 Grudzień 2007 No fajne , ja mam podobne informacje z historii o Dekanacie Koneckim , napisanej przez ks. Wiśniewskiego .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.