Danger Napisano 24 Grudzień 2007 Autor Napisano 24 Grudzień 2007 Chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej na temat tej blaszki.Chodzi mi o okres i przeznaczenie.
banderas Napisano 26 Grudzień 2007 Napisano 26 Grudzień 2007 Witam.Twoje znalezisko robi wrażenie.Ciekawe gdzie rozbieraliście tą chałupe-jak Kraków lub okolice to fant Twój pochodzi z 1817-1820 roku, tam szczegulnie uroczyście obchodzono uroczystości kościuszkowskie,pod tym względem żadne miasto nie dorasta Krakowowi do pięt.pzdr.
banderas Napisano 25 Grudzień 2007 Napisano 25 Grudzień 2007 Witam.Wizerunek na tym przedmiocie jest w 100 % wzorowany na graficznym portrecie autorstwa Józefa Łęskiego.Przedmiot pochodzi albo z okresu żałobnych obchodów kościuszkowskichw latach 1817-1820 albo jest pamiątką wykonaną dla uczczenia setnej rocznicy powstania kościuszkowego czyli 1894.pzdr.
Danger Napisano 26 Grudzień 2007 Autor Napisano 26 Grudzień 2007 No niestety fant odkryty został na podkarpaciu w pobliżu Rzeszowa.Czy może ktoś wie jaką metodą był wykonany czy to może jakiś odlew.Tak apropo to może technika wykonania i materiał z jakiego jest zrobiona ta plakieta pomoże nam w ustaleniu okresu powstania jej.Piszę plakieta ponieważ jest spora 28cm\\21cm...
SZZ Napisano 27 Grudzień 2007 Napisano 27 Grudzień 2007 Witam,z pewnością ta plakieta nie pochodzi z lat 1817-1820 dlatego, że hasło a naszą i waszą wolność" zostało wymyślone w okresie Powstania Listopadowego dla uświadomienia żołnierzom rosyjskim celu powstania Polaków, czyli z rosyjskiego punktu widzenia do dywersji ideologicznej. Umieszczane było na dwujęzycznych chorągwiach z krzyżem, które umieszczano przed pozycjami rosyjskimi. Jest na ten temat ciekawy opis w pamiętniku Drewnickiego, jak to kozacy porwali te chorągwie i przywieźli do obozu rosyjskiego za co zostali ukarani przez swoich dowódców - dlatego później omijali je z daleka.Natomiast, ponieważ plakieta pochodzi z terenu zaboru austriackiego prawdopodobne jest, że została wykonana z okazji obchodów 100 rocznicy insurekcji kościuszkowskiej.Pozdrawiam
SZZ Napisano 27 Grudzień 2007 Napisano 27 Grudzień 2007 Witam,pozwolę sobie jeszcze wkleić link do informacji na temat hasła w Wikipedii:http://pl.wikipedia.org/wiki/Za_wolno%C5%9B%C4%87_nasz%C4%85_i_wasz%C4%85Pozdrawiam
Danger Napisano 25 Grudzień 2007 Autor Napisano 25 Grudzień 2007 Plakietke dostałem od znajomego a on z kolei znalazł ją podczas rozbiórki przedwojennego jeszcze mieszkania .Więc ani on ani ja nie jesteśmy w stanie stwierdzić z kąd tam się mogła znalezć, dlatego zwracam się do Was o pomoc.
Danger Napisano 24 Grudzień 2007 Autor Napisano 24 Grudzień 2007 Chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej na temat tej blaszki.Chodzi mi o okres i przeznaczenie.
Danger Napisano 24 Grudzień 2007 Autor Napisano 24 Grudzień 2007 miejscami przebijają złocenia bądz ślady miedziowania
Pytanie
Danger
Chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej na temat tej blaszki.Chodzi mi o okres i przeznaczenie.
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.