Skocz do zawartości

mundur absolwenta SPR II RP

Dziadkus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam następujące pytanie. Jak wiadomo, absolwenci SPR otrzymywali prawo noszenia srebrnego galonu na rękawach kurtek (poza standardowymi" obszyciami i oznakami słuchacza SPR) . Mam fotki absolwentów SPR w umundurowaniu garnizonowym które to potwierdzają. A jak było z mundurem polowym? Wiadomo, że guziki były specjalnie patynowane na stare srebro" żeby się nie błyszczały. A galon na rękawach? Wydaje się nielogiczne patynowanie guzików w celu lepszego maskowania i jednoczesne pozostawienie błyszczącego galonu na rękawach. Może ktoś wie cokolwiek na ten temat.
Napisano
mhm. ten wątek znam, tylko teraz sobie go na spokojnie przetrawiłem". Na jednej z fotek, przedstawiających dwóch absolwentów SPR w bluzach letnich - jeden z rogatywce garnizonowej, drugi w furażerce - widać obszycia galonem o różnych odcieniach - ten w garnizonówce ma jaśniejsze, ten w furażerce ciemniejsze - czyli pasowałoby, że jeden ma mundur garnizonowy, a drugi polowy - tylko że poza odcieniem galonu i rogatywkami oba niczym się nie różnią....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie