Skocz do zawartości

Wycofująca sie dywizja HG. oraz płd. Wielkopolska

capitan2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, wszystkich poszukiwaniem skarbów zająłem się niedawno, pierwszy raz zainteresowałem się wykopkami jak wykopałem łuskę w ogrodzie, a drugi raz jak wujek opowiedział mi o pancerfauście który znalazł z kumplami jak miał kilkanaście lat, a teraz do rzeczy ostatnio wpadły mi w łapska materiały o wycofującej się dywizji HG przez moje miasto tj. Krotoszyn i mam pytanie czy ktoś kiedyś w regionie mojego miasta szukał / kopał lub ma jakiekolwiek informacje o starciach resztek HG w płd. Wielkopolsce ?? Wiem że żołnierze HG spalili dwa lub trzy jotesy na krotoszyńskiej cegielni oraz mam opisane miejsca kilku innych starc. Z chęciom nawiążę z kimś kontakt, oraz przeczytam każdą informacje, szukam też jakichkolwiek informacji o bitwie/potyczce pancernej kilkudziesięciu wozów pancernych Wehrmachtu i Armii Czerwonej pod Benicami, pozdrawiam.
Napisano
Aha i już wiem więcej dyw. HG wycofywała się przez Kalisz, Nowe Skalmierzyce docierając do Krotoszyna tu miały miejsce starcia na krotoszyńskiej cegielni jak sie okazuje brały w tym starciu również czołgi niemieckie następnie dyw. HG wycofuje się do wioski Benice gdzie ma miejsce największy starcie wojsk pancernych, do następnego starcia dochodzi w okolicy miejscowości Kobylin z udziałem kilkudziesięciu wozów, a Niemcy odbijają miasto z rąk Rosjan i wycofują się przez Rawicz do Głogowa cały czas są ścigani przez Ruskich i zadają im poważne straty. Teraz tylko muszę przeprowadzic mały rekonesans i ruszam na cegielnie i do Benic szukac pancerniackich fantów :D
Napisano
Rawicz to chyba ominęli od północy bo do Góry wkroczyli od strony Zaborowic i Rydzyny. Znowu dostali łupnia tak ze trzy dni i poszli dalej ale Głogów chyba ominęli.
Napisano
Witam.

Rawicz to ominięto na pewno.
A ta potyczka pod Kobylinem to wiadomo gdzie była? Sam mam różne informacje i ciekawi mnie, która jest bardziej wiarygodna.
Aktualnie dochodze" do siebie po sylwku właśnie pod Kobylinem :-)

Pozdrawiam
Marek
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam są nowe fakty jak jest ktos z Krotoszyna chcę pogadac pokopac to niech się odzywa na forum lub 7696398 (gg), znalazłem parę wątków, w których wypowiadali sie ludzie z Krotoszyna, ale są one z przed 3 - 4 lat, chętnie pogadam o roku 45 i 39 mile widziany jakikolwiek kontakt ;]
  • 2 months later...
Napisano
necroskop jeżeli interesuję Cię info o walkach pod Kobylinem to się odezwij do mnie capitan_krot@wp.pl lub gg 7696398 mam już parę miejsc zlokalizowanych
  • 2 weeks later...
Napisano
witam capitan2
Jestem z Jarocina i tutaj wlasnie zaczalem od tygodnia poszukiwania razem z kumplem.Mam stare mapy Krotoszyna i okolic z 1945 roku i zaznaczonych pare ciekawych miejsc takich wlasnie jak cegielnia czy bitwy w lasach.Mozemy sie umowic na ktorys weekend i razem poszperac.Co dwa wykrywacze to nie jeden.Prosze o odp na emaila rexix1@tlen.pl
  • 3 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie