Skocz do zawartości
  • 0

Kombinezon 1935

misiusz

Pytanie

Napisano

Witam
Proszę o pomoc w identyfikacji kombinezonu, który pochodzi od mojego ś.p. dziadka.

Dziedek był pancerniakiem. W roku 1939 (od lutego do maja) ukończył XI Kurs P.R.W. I Rocznik 1917 Szkoły Kierowców Samochodowych Kadry 9 Batalionu Pancernego w Lublinie.

Niestety wiem bardzo niewiele o batalionie i o kombinezonie. Nie wiem czy kombinezon ma cokolwiek wspólnego z pancerniakami.

Kombinezon jest w bardzo dobrym stanie. Widoczne 2 pieczątki: 1935 i druga niestety nieczytelna. Klamerki zamków błyskawicznych mają napis ZIPP oraz DRP 449421(może angielskie?)
Te ciemne elementy na zdjęciu to oryginalna skóra świetnie zachowana. Kombinezon ma bardzo dziwny system zapinania z przodu - a skos" oraz rozporek rozpinany w poziomie.

Proszę o pomoc na temat batalionu i kombinezonu.

Więcej zdjęć mogę przesłać na maila.

Michał z Biłgoraja

mialczyk1@o2.pl

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://wengerm.home.mindspring.com/Details-Zippers1.html

...przypomina mi się opowieść jak to dwaj kumple się zgadali, że ich dziadkowie byli w AK - potem wyszło, że jeden pod Tomaszowem a drugi służył w Tunezji...
Napisano
Dziękuję serdecznie.

Kopijnik - ta strona, którą podałeś jest genialna. Chociaż chyba akurat zdjęcia tego modelu przed zmianami w 1935 roku nie mają. Swoją drogą ciekawe jak mój dziadek wszedł w posiadanie tego kombinezonu.
Napisano
A sam skrót D.R.P. od razu kwalifikuje cokolwiek jako niemieckie - Deutsches Reichspatent czyli Patent Rzeszy Niemieckiej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie