EVO9 Napisano 17 Grudzień 2007 Autor Napisano 17 Grudzień 2007 POPROSZE O JAKIEKOLWIEK INFORMACJE NA TEMAT TEJ OTO PIECZECI,Z GORY DZIEKUJE
hakas Napisano 14 Styczeń 2008 Napisano 14 Styczeń 2008 Pozdrawiam serdecznie Kopijnika 2!Dobrze piszesz o tym herbie jest to bardzo rzadki herb szlachecki wspomina go tylko w herbarzach Emilian von Żernicki- Szeliga w swoich dziełach 1. DER POLONISCHE ADEL Hamburg 1900, 2. DER POLONISCHEN STANMWAPPEN Hamburg1904.Panie kolego siwyr to ty pieprzysz w bambus :) ale wydaje się mi że te "zmory TO tylko pieprzenie w bambus tego herbu nie da się tak rozkminić.Nie ufaj temu wszystkiemu."Jeżeli chodzi o blazonowanie herbów to panie kolego poczytaj sobie, że każdy element herbu ma znaczenie. nawet poprzeczne prążki" na tarczy znaczy to na tej pieczęci, że tło tarczy jest błękitne( w heraldyce używa się tylko kolorów nasyconych) a więc mamy tu do czynienia z herbem w odmianie ponieważ Żernicki podaje, że tarcza ma tło srebrne (dla ciebie białe :)bo tak w heraldyce przedstawiamy kolor srebrny)Co do herbów Sulima i Zaremba nie za bardzo są podobne. Owszem w tych herbach występują kamienie heraldyczne" jednak w herbie ZAMORY występują bryły. W tych dwóch herbach wcześniej wspomnianych tarcze są dzielone w pas" a w wypadku ZAMORY tarcza jest nie dzielona. Herb ZAMORA mógł być pierwotnie odmianą herbu TRZY TARCZE (zmianie uległy tarcze) lub herbu DRYJA ( zmianie uległo rozmieszczenie i kształt kamieni heraldycznych) lub DOLIWA ( tu zmianie mogły ulec róże na tarczy)ps. siwyr ten herb nosi zawołanie ZAMORY a nie zmory.Pozdrawiam Hakas
hakas Napisano 15 Styczeń 2008 Napisano 15 Styczeń 2008 Witaj JoncaA!Miło zobaczyć Twój wpis w tym poście dawno mnie nie było na forum.Ale przejdźmy do tematy. Możesz podesłać mi jakiś link gdzie czapka baronowska znajduje sie na hełmie w klejnocie.Korona rangowa też występuje samodzielnie tak jak i czapka.Jeżeli w herbie jest umieszczona korona rangowa np. Hrabiowska (9 pałek)to hełm jest nad nią. Tak więc nie wydaje mi się żeby na tym hełmie była czapka baronowska. Na hełmie jest korona i to nie szlachecka tylko zwykła taka jaka występuje w polskiej heroldi na hełmach w klejnotach. Pozdrawiam Hakas
kopijnik2 Napisano 14 Styczeń 2008 Napisano 14 Styczeń 2008 dziękuję za pozdrowienia...o tym co widać" - nie piszę...----------------------możemy domniemywać co jest przyczyną raku podziału tarczy"możemy domniemywać co jest przyczyną raku wcześniejszych wystąpień" w/w...możemy domniemywać jakie wnioski można wyciągnąć z prostoty przedstawienia"nazwa-dewiza(?) zamory"; - za_móry(?); - sam_or(z)(?); -Zamora(?)http://es.wikipedia.org/wiki/Zamora_(Espa%C3%B1a)____________________hipoteza:1. nowe nadanie - napoleońskie - szlachetna, (rycerska) prosta forma - za zasługi wojenne...Napoleon ...2. Trzy Kotwice - Turno, Chodykiewicz - przyjęcie do rodu -gdyż funkcjonalnie akie kotwice" też istniały...a mogły być mniej szlachetne"...tylko dlaczego brak wystąpień w herbarzach z połowy XIX w.?_____________DOLIWA , DRYJA - przekształceniu protestuję...http://pl.wikipedia.org/wiki/Trzy_Kotwice_%28herb_szlachecki%29
hakas Napisano 9 Styczeń 2008 Napisano 9 Styczeń 2008 Witaj Przyjacielu! Jak byś mógł podać miejsce znalezienia tego herbu. To by mi to pomogło w identyfikacji znaleziska.
hakas Napisano 14 Styczeń 2008 Napisano 14 Styczeń 2008 Witam!znalazłem jeszcze nazwisko Turno pod herbem TRZY KOTWICE co ciekawe barwa tła na tarczy to właśnie błękit w tym herbie. Kopijnik 2 bardzo ciekawy wywód zawołania ZAMORY.W opracowaniu, którym dysponuję Tadeusz Gajl przedstawia herb ZAMORY na polu srebrnym na górze są to dwie bryły przestrzenne w barwie czerwonej a na dole takaż sama bryła w barwie zielonej. Szkoda, ze nie mogę dotrzeć do orginalnego opracowania von Żernickiego- Szeligi 1. DER POLONISCHE ADEL Hamburg 1900,2. DER POLONISCHEN STANMWAPPEN Hamburg1904. Może tam by coś więcej powiedziano o tym herbie.Może być tak, że nadanie wystąpiło za służby w Austrii.Na zachodzie czasami zdarza sie tak , że nawet w jednej rodzinie jest parę herbów własnych nadawanych za zasługi. Poza tym w tym wypadku brak w tym herbie charakterystycznych elementów heraldycznych z czasów nadań napoleońskich.Pozdrawiam Hakas
kopijnik2 Napisano 14 Styczeń 2008 Napisano 14 Styczeń 2008 żeby na siłę udowodnić"...557. Turno Krzysztof, ur. w Warszawie, syn Stefana i Ludwiki Hemling, był w akademii wojsk. austr. Teresianum, służył w w. austr. W 1809 wstąpił do 2. L.N. jako ppor., mian. por. 22.1.1810. Był adiut. gen. Bronikowskiego i z nim przeszedł do Armii Aragonii, zginął 18.10.1811 pod Saragossą.
JoncaA Napisano 15 Styczeń 2008 Napisano 15 Styczeń 2008 Hakas, z ostatnim zdaniem twojego wywodu sie nie zgadzam. Ja tam na skanie wcale nie widzę korony szlacheckiej - bardziej mi to wygląda na trochę niezdarną czapkę baronowską.
siwyr Napisano 14 Styczeń 2008 Napisano 14 Styczeń 2008 Nie chciał bym się mylić,pogratulowałem Tobie wcześniej znaleziska i w realu i na forum ,ale wydaje się mi że te zmory "TO tylko pieprzenie w bambus tego herbu ni eda się tak rozkminić.Nie ufaj temu wszystkiemu.
JoncaA Napisano 15 Styczeń 2008 Napisano 15 Styczeń 2008 E tam - nie takie cudeńka widziałem. W końcu to nie biegły heraldyk strugał ten herb w metalu tylko jakiś niezbyt biegły w sztuce grawer (co widać), któremu właściciel herbu opowiedział własnymi słowami" co ma wyryć. Ba, właścicielowi mogło się wydawać, w całkiem dobrej wierze, że skoro przestał być polskim szlachcicem a zaczął być baronem Cesarstwa to starczy tak właśnie przerobić własny herb....
kopijnik2 Napisano 14 Styczeń 2008 Napisano 14 Styczeń 2008 lecz tu go brak...http://www.ornatowski.com/herby/herbynapoleonskie.htm
kopijnik2 Napisano 14 Styczeń 2008 Napisano 14 Styczeń 2008 ...Jest to bardzo rzadki herb polski... 4. PUŁK PIECHOTY LEGII NADWIŚLAŃSKIEJod kwietnia 1810 r. - działania wypadowe z garnizonu w Bilbao dla zabezpieczenia zatoki Biskajskiej, 15.06.1810 - marsz pościgowy do królestwa Leonu, 29.07.1810 - Puebla de Senabria, 02.08.1810 -Benavente, 23.10.1810 - Santa Marta, 25.05.1811 - Salinas, 11.06.1811 - Puebla de Senabria, 27.09.1811 - Alfayates, Aldea-del-Ponte-Estella, 24.10.1811 - Tabara, listopad 1811 - działania wypadowe z bazy w Zamora, 29.11.1812 - Tudela, 12.04.1812 - Ontario, 17.04.1812 - Panarada de Duero. być może to jest pochodzenie...chociaż Sulima i Zaremba są podobne" - to przedstawiają kamienie heraldyczne" - tu jest coś innego...
hakas Napisano 16 Styczeń 2008 Napisano 16 Styczeń 2008 Witaj JoncaA!Moim zdaniem jednak tam jest korona, widać po bokach pałki koronne. Może są zatarte bo i pieczęć jest mocno zniszczona. Jednak pewne wymogi heraldyczne nie mogły być łamane. I przy zastosowaniu korony (czapki) rangowej hełm nie występował lub był umieszczany nad koroną rangową o czym wspomniałem wcześniej. W heraldyce nie ma radosnej twórczości. Jeśli by właściciel takiej pieczęci zaczął nią pieczętować korespondencję to naraził by się na śmieszność sąsiadów. Osobiście uważam, że to forum powinno skupiać się na identyfikacji a nie udawadnianiu na siłę kto ma racje. Herb zblazonowałem nic więcej na jego temat powiedzieć nie mogę.Moja wiedza jest chyba za mała. Pozdrawiam Hakas
EVO9 Napisano 17 Grudzień 2007 Autor Napisano 17 Grudzień 2007 POPROSZE O JAKIEKOLWIEK INFORMACJE NA TEMAT TEJ OTO PIECZECI,Z GORY DZIEKUJE
Pytanie
EVO9
POPROSZE O JAKIEKOLWIEK INFORMACJE NA TEMAT TEJ OTO PIECZECI,Z GORY DZIEKUJE
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.