martian. Napisano 17 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 17 Grudzień 2007 Może ktoś spotkał podobny ewent. wie co to za osoba i tematyka. Wymmiary 40mm x 26mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 17 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 17 Grudzień 2007 Druga strona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 17 Grudzień 2007 Share Napisano 17 Grudzień 2007 Według mnie to św. Ignacy Loyola założyciel zakonu Jezuitów. Przyjrzyj się słońcu wydaje mi się, że jest na nim symbol zakonu taki jak na obrazku obok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 17 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 17 Grudzień 2007 Słoneczko faktycznie z podobne. Tak też myślałem, ale wszędzie przedstawiany jest z brodą i wąsami i to mnie zmyliło co do pierwszej myśli.Dzięki i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 17 Grudzień 2007 Share Napisano 17 Grudzień 2007 Coś na kształt wąsów na Twoim medalu chyba widać a co do brody to czasem na ilustracjach go przedstawiających jej nie ma.Pozdrowienia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aftan Napisano 17 Grudzień 2007 Share Napisano 17 Grudzień 2007 Witam!Tak na pewno jest to Święty Ignacy Loyola. Znalazłem medalik z identycznym przedstawieniem tego oto świętego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiciu20020 Napisano 21 Kwiecień 2014 Share Napisano 21 Kwiecień 2014 witam znalazłem taki sam medalik ale nie mam informacji na jago temat interesowało by mnie chociaż w jakim okresie mógł być wykonany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
numi5 Napisano 22 Kwiecień 2014 Share Napisano 22 Kwiecień 2014 ...XVIII wiek, możliwe że zahacza o wiek XVII. Wpisz w Google medalik św Ignacy Loyola" - są tam identyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 22 Kwiecień 2014 Share Napisano 22 Kwiecień 2014 Medalik odlewany w brązie, datowanie: XVII-XVIII w. Wykonany najprawdopodobniej we Włoszech (sądząc po inskrypcjach).Na awersie jest przedstawienie św. Ignacego Loyoli.Napis: S.I. D. LOY. ST? [Sancte Ignati De Loyola]Na rewersie zostało ukazana śmierć św. Franciszka KsaweregoNapis: S. FR. X. [Sancte Francisce Xavier]http://www.google.pl/search?q=%C5%9Amier%C4%87+%C5%9Bw.+Franciszka+Ksawerego&rlz=1C1GTPM_plPL558PL558&espv=2&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=1TNWU_ecJ8GS7AaUn4DIDw&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1366&bih=705 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miki97 Napisano 22 Kwiecień 2014 Share Napisano 22 Kwiecień 2014 Witam,mój jest podobny :) czy też z tego samego okresu ? XVII- XVIII wiek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miki97 Napisano 22 Kwiecień 2014 Share Napisano 22 Kwiecień 2014 rewers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miki97 Napisano 22 Kwiecień 2014 Share Napisano 22 Kwiecień 2014 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 22 Kwiecień 2014 Share Napisano 22 Kwiecień 2014 Datowanie jest podobne, czyli XVII-XVIII w. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.