Skocz do zawartości
  • 0

Jugosłowiański bagnet gwardii królewskiej

torba5

Pytanie

Napisano
Witam miałem w swojej kolekcji wiele bagnetów a widziałem w realu prawie wszystkie wzory a ten jest chyba jedynym którego nawet zdjęcia nie widziałem wiem że była to mała produkcja około 1000 sztuk panowie dwa pytania czy jest taki bagnet w Polsce (czysta ciekawość) a drugie przynajmniej jakaś fotka może ktoś gdziejś upolował jakies zdjęcie sama budowa bagnetu mnie nie interesuje bo ją znam oczywiście pozdrawiam całe forum Rafi

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam miałem w swojej kolekcji wiele bagnetów a widziałem w realu prawie wszystkie wzory a ten jest chyba jedynym którego nawet zdjęcia nie widziałem wiem że była to mała produkcja około 1000 sztuk panowie dwa pytania czy jest taki bagnet w Polsce (czysta ciekawość) a drugie przynajmniej jakaś fotka może ktoś gdziejś upolował jakies zdjęcie sama budowa bagnetu mnie nie interesuje bo ją znam oczywiście pozdrawiam całe forum Rafi
Napisano
Witam

Wbrew pozorom jest ich w Polsce trochę (wiem o 3). Co do ilości wyprodukowanych sztuk, to wahała się w okolicach 3000. W książce Maddoxa pokazany jest bagnet o nr 1530.
Ma ktoś może jakikolwiek dokument, zdjęcie potwierdzające fakt, że był to bagnet Gwardii Pałacowej Aleksandra? Wg. dokumentacji przeznaczony był do jugosłowiańskiego Mausera 1924 i przerobionych Mannlicherów 1895, a następnie wydany oddziałom Serbskich (powiedzmy) komandosów (Komite"). Wprowadzono go oficjalnie jako wzór: 12/24-1940. Wzorowany był na nożu szturmowym M1912, który nawiązywał do formy kindżału.
Plakietka z czaszką to znak oddziałów szturmowych (dość popularny motyw w tamtym okresie).

Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek sprawdzone informacje, które umiejscowią ten bagnet w pałacu Aleksandra". Jak na razie, wg. mnie, jest to kolejna legenda w stylu PERKUNA 25 i Ersatza z rumuńską głownią, która krąży w środowisku od zawsze", ale nie jest potwierdzona ani zweryfikowana. Ja przynajmniej w kwestii pałacowej nic nie znalazłem :(
Napisano
Znawcą ja żadnym tu nie jestem - pamiętam, raz Piotr licytował taki bagnet (chyba taki sam ?). Facet chyba był ze Szczecina, tyle że tamten bagnet był jak pamiętam niklowany czy chromowany, bez czaszki na pochwie, i było w opisie o Gwardii Pałacowej.

Ale to już Zukuri może coś powie.
Napisano
A jak było z tym Perkunem 25 ?

Na stronce Bolasa jest podane że jest znany 1 egzemplarz takiego bagnetu, na all był wystawiany raz słaby wykop Perkuna z biciem 25 - Kompletna lipa i fałszywe ocechowanie biciem 25" zwykłej 24.
Napisano
Bagnetów ocechowanych WZ.25 widziałem 4 szt. Nie są to lipy, a wg. mnie pomyłki w cechowaniu. Tak jak WZ.28 na 24-rkach.
Bolas powtarza właśnie legendę" :) Tu akurat jej autor jest znany, a legenda powoli już umiera. I bardzo dobrze.
Napisano
Witam. Nie wiem czy jeszcze jest ale napewno był , parę lat temu widziałem go na allegro . Był dosłownie może przez godzinę. Skopiowałem nawet zdjęcie z aukcji , bo też widziałem go po raz pierwszy ale teraz nie mogę znaleźć.
Pozdr
Napisano
A.Kuliński umiejscowił ten bagnet właśnie pałacu Aleksandra I, i tak też ten bagnet najczęściej jest opisywany. Nie wiem, na jakich dowodach opierał swój opis, ale jak do tej pory nie miałem powodów, by w ten opis nie wierzyć.
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Miałem przyjemność mieć w rękach stan magazynowy.
:-)
http://www.bagnety.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=64&mode=thread&order=0&thold=0

Pozdrawiam,
Piotr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie