Skocz do zawartości

Czym namierzyć butelke w ziemi

PLATYNNA

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam mam pytanie jakim sprzętem jestem w stanie namierzyć butelke od wina zalakowaną z papierami w srodku około 2 metry głębokości zakopana przed II wojną teren do przeszukania około 100 metrów kwadratowych z góry dziękuje za odpowiedzi i porady
Napisano
Po pierwsze, pewnie jednak nie na 2m. Kopałeś kiedykolwiek taki otwór? Wiedziałbyś ile roboty i czasu to zabiera. Przy potajemnym chowaniu taka głębokość odpada. I to jest punkt dla Ciebie. Znam przypadek, że aby znaleźć coś podobnego (chociaż nie całkiem :)), ludzie kopcowali ziemniaki wg ustalonego harmonogramu, co rok posuwając się o następny odcinek. Oczywiście znaleźli, ale zabrało im to ok. 10 lat. Wszystko było robione w pełnej konspiracji przed całą wścibską wsią.
Niestety żadne dostępne obecnie praktyczne metody techniczne nie umożliwią Ci odnalezienia tej butelki.
Znajdzie ją ktoś kiedyś przypadkowo kiedy nie będzie to miało dla nikogo żadnego znaczenia. Taki fakt miałem u siebie w rodzinie. Mamy teraz zabytkową butelkę i trochę śmieci. Pozdrawiam
Mrand
Napisano
Witam.
Są urządzenia pokazujące w którym miejscu jest naruszony grunt
Kupno takiego urządzenia to koszt dziesiątek tysięcy.Zostaje jedynie wypożyczenie,ale nie wiem czy komuś będzie sie opłacało przyjeżdżać
Pozdrawiam
Napisano
Georadar na nic się nie zda ponieważ naruszenie struktury ziemi było znikome i dokonane bardzo dawno. Przy rozdzielczości potrzebnej dla jednoznacznego wykrycia przedmiotu wielkości butelki, georadar raczej nie będzie w stanie jej dosięgnąć. Gdy zaś zastosuje się antenę o niższej częstotliwości zdolnej penetrować głębiej, wówczas rozdzielczość może okazać się zbyt mała.
Georadar to nie jest jakieś nadzwyczajne urządzenie mogące rozwiązać wszystkie kłopoty. Jak każdy techniczny sprzęt ma również swoje ograniczenia. Jest trudny w interpretacji, dosyć kapryśny w użytkowaniu oraz bardzo drogi. Ogólnie, łatwiej butelkę wypić ją niż znaleźć. Pozdrawiam
Mrand
Napisano
Podejrzewam że łatwiej będzie Ci znaleźć igłę w stogu siana jak tą butelkę .Dla wytrwałych pozostaje stary dobry sposób tz.szpila, życzę powodzenia .Pozdro...
Napisano
Temat ciekawy, choć odbieram pytanie raczej na zasadzie co by było gdyby? Kiedyś było o wykrywaczu na minerały, bursztyny itp. :)))
Ale jeśli miejscówka jest i jest mniej więcej teren znany, to szpilę wbije: zaostrzony drut użebrowany i porządny kawałek młotka...żmudna praca, ale może warto?
Napisano
witam
Co do tego młotka to mu pazury staną:)
Można użyć jakiegoś starego młota do kucia typu CELMA wbija za nas tylko troche hałasuje no i prąd potrzebny,jak blisko do gniazdka to ok,a jak w lesie.....sukcesów życze
Pozdrawiam
steinar
Napisano
Szpila odpada na 1,5-2 metry zawsze ma odchylenia na koncu nie jest pewna nie jest wiarygodna ,jedyna pociecha ze teren czysty i mięki czarnoziem jakby torf
Napisano
kol.Mirkoni- nic nie obalam, tylko znam to z autopsji: to tzw. marzenia. Dopóki ta butelka jest w świadomości, łatwiej sie zasypia, myśli się o jej zawartości, myśli się że się ja dopadnie, że prędzej czy później będzie moja...
Ale jak się tą butelkę już obali...
:)))
Napisano
PLATYNNA jeżeli ktoś wykopał 2 metrowy dołek to napewno była zarąbista ilość ziemi i musiała sie przemieszac z jakąś ilością innej niż ta wieżchnia tzn. w innym kolorku czy strukturce więc pobaw sie w archeo i poszukaj jakiejś anomali na poletku
czasem widać to z pewnej odległości tak jak na zdięciach lotniczych czy google earth może namierzysz swój teren i akurat trafisz na dobrą rozdzielczośc a jak nie to to już niewiem jak to znajdziesz hyba tylko różdzkarz ci pomoże :)) powodzenia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie