Łukasz Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 Witam!Czy ten ostatni pokrowiec w deszczyku jest jakoś sygnowany? Czarek, daj inne fotki! Fajny jest!Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 13 Luty 2008 Autor Share Napisano 13 Luty 2008 inne fotki prosię bardzo:)jak bardzo Ci się podoba to może machniom za sowieta co?;))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 13 Luty 2008 Autor Share Napisano 13 Luty 2008 a tak na serio-2ga fotka orzełka jakiś artysta zrobił bardzo bardzo ładnie wyszyty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 13 Luty 2008 Autor Share Napisano 13 Luty 2008 stempel w środku...wątpliwej orginalności...ale i tak mi się pokrowiec podoba! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 18 Luty 2008 Autor Share Napisano 18 Luty 2008 na alledrogo wyglądał jakby była na nim resztka orzełka startego tylko ale okazało się że... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 18 Luty 2008 Autor Share Napisano 18 Luty 2008 ...że troszkę cierpliwości przynosi pożądane efekty i nie był zdrapany tylko zamalowany:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 18 Luty 2008 Autor Share Napisano 18 Luty 2008 i cały hełmik pod prlowską widać jeszcze pierwotną włoską farbę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qbutek1 Napisano 20 Luty 2008 Share Napisano 20 Luty 2008 Przepraszam, że post na temat który wydaje się być już zakonczony, ale ja w sprawie prezentowanego w dniu 13 przez Czarka pokrowca (deszczyk) i aż mnie korci. Z kontekstu postów na ten temat wnioskuję, że autor ma pewność, że to kopia, racja? Główna sprawą jest to, że materiał powinien być gumowany od spodu. Kolejną wazną kwestią wydaje się fakt, iż nie natrafiłem nigdzie na informacje, aby nasze wojo używało takich pokrowców, pomimo poważnych starań. Jedyna wzmianka na temat tego typu pokrowca to potężna monografia o hełmach (niemiecko języczna, tytułu nie pamiętam), gdzie był taki pokrowiec, opisany jako made in DDR. Co forumowicze na to? Może ktoś ma inne informacje? Czemu o tym piszę, bo akurat mam taki pokerowiec, prawilny, niestety również ma ślicznego orzełka naszytego (oczywiście wtórnie) od frontu. Jeśli ktoś ma życzenie, to po weekendzie mogę zamieścić fotki.Osobiście wiem o istnieniu dwóch pokrowców na polskie hełmy, miamowicie pokrowców moro na hełm wz 50 (org. poszedł ostatnio za 250 zeta - szaleństwo i już pojawiły się kopie :) ), oraz pokrowcu plamiaku na hełm desantowy wz 63, wyk z tkaniny spadohronowej. Taki również mam, jednak jeśli ktoś by chciał foto, to wyłącznie na hełmie, bo żeby go założyć waczyłem ponad godzinę. Tylko te pokrowce udało mi się odnależć na arhiwalnych fotkach i w literaturze.Gorąco wszystkich pozdrawiam. Fajne forum, czasami podglądam.Q.Ps. zajebiaszczy ten włoch ....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazyl813 Napisano 20 Luty 2008 Share Napisano 20 Luty 2008 Informacje o polskich pokrowcach(prawdziwych, samoróbkach i fałszywkach )znajdziesz na forum o hełmach: http://www.helmy.fora.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qbutek1 Napisano 20 Luty 2008 Share Napisano 20 Luty 2008 Raczej się zastanawiałem, czy interesują kogoś fotki.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 20 Luty 2008 Autor Share Napisano 20 Luty 2008 wywołany do tablicy już odpowiadam-mam 99%pewności że to kopie bo...nie wierzę że nagle poajwiły się 3 pokrowce od tego samego sprzedawcy i za takie fajne ceny i orginały:)ten co za 250 poszedł na alledrogo to chyba tez podróbka ale tu niech wypowie się ten co kupił...to tyle w sprawie pokrowców...ah dorwac tak orginalne-mmm....co do fotek bardzo prosimy panie kolego dawaj dawaj wszyscy chętnie zobaczymy i to nie tylko te fotki ale i inne co tam masz ciekawego w kolekcji:)))co do włocha jak to bywa w przypadku perełek to był przypadek-facet wystawił go chyba za 90zeta kup teraz byłem 8smą osobą która go zobaczyła...na allegro wyglądał jakby miał tylk ozarys startego orła...ale jak doszedł do mnie to buźka uśmiechnęła mi się bardzo szeroko...potem tylko 3 godziny bardzo delikatnego skrobania żeby nic nie zepsuć delikatne mycie w płynie do naczyń i efekt jest jak widać-pod tym orłem jest jeszcze jeden z bardziej wyblakłej farbki i chyba coś włoskiego bo w jednym miejscu jakieś czarne kreski przebijają...ale nie bedę za ciekawy co tam jest...mi się podoba to co już odkryłem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qbutek1 Napisano 21 Luty 2008 Share Napisano 21 Luty 2008 Włoch czadersk, bez dwóch zdań... Fotosy po weekendzie (kolekcja spakowana - na razie inne priorytety). Co do ciekawostek, to widziałem na tym forum jeszcze fajnego czecha wz 32 też z orłem, tylko nie pamiętam czy pasek pod brodę dzielony, czy już po wymianie.q. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppp.p Napisano 21 Luty 2008 Share Napisano 21 Luty 2008 26 z oznaką 15. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppp.p Napisano 21 Luty 2008 Share Napisano 21 Luty 2008 Narzeczona Adriana ;) Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 21 Luty 2008 Autor Share Napisano 21 Luty 2008 no niezła ta Asia niezła widzę że amortyzator ostro Najmarem potraktowany aż świeci:)...pozostańmy we francuskich klimatach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 21 Luty 2008 Autor Share Napisano 21 Luty 2008 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 21 Luty 2008 Autor Share Napisano 21 Luty 2008 środek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 21 Luty 2008 Autor Share Napisano 21 Luty 2008 takie małe bździdło z okresu prl a'la m1 (fasunek i sznureczki właśnie się piorą) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 24 Luty 2008 Autor Share Napisano 24 Luty 2008 sympatyczny jogosłowiański strażak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 24 Luty 2008 Autor Share Napisano 24 Luty 2008 z ładnym emblematem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 24 Luty 2008 Autor Share Napisano 24 Luty 2008 50 tka z mega orłem...podobno używana przez wsw...ale ja nie podpisze się pod takim rozpoznaniem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazyl813 Napisano 25 Luty 2008 Share Napisano 25 Luty 2008 Ten sympatyczny jugosłowiański strażak jak żywo przypomina austriacki hełm strażacki. Tylko o to przetłoczenie na łączeniu czerepu z daszkiem za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 26 Luty 2008 Autor Share Napisano 26 Luty 2008 no tak...coś jest na rzeczy z tą austrią,ale przetłoczenie było myślę że inspirowane gladiatorami...bo kształt dziwnie gladiatorowaty dolnej części hełmu poniżej prztłoczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 26 Luty 2008 Autor Share Napisano 26 Luty 2008 hełm wz.70 w malowaniu ŻW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 26 Luty 2008 Autor Share Napisano 26 Luty 2008 zblizenie na emblemat-wykonany z podniszczonej już nieco samoprzylepnej czarnej folii strasznie modnej w połowie lat 90-spod spodu przebija napis ŻW znany wszystkim, hełmik ma czarne prawidłowe paseczki podpinki i malowanie było nieco przyżółkłe jak dotarł do mnie(czyszczony już domestosem)moja opinia-albo ktoś 10 lat temu kopie na zaś robił albo te hełmy gdzieś tak faktycznie występowały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.