Skocz do zawartości

Proszę o pomoc - zdjęcie żołnierza 9 psk.

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu tego, czego ja nie potrafiłem. Zdjęcie przedstawia dziadka mojej dziewczyny. Jak widać jest to strzelec konny z 9 psk w Grajewie. Odznaczony odznaką pamiątkową KOP, odznaką pułkową 9 psk w wersji żołnierskiej, odznaką POS i...? Jaka odznaka była noszona poniżej POS? Czy to za wzorowe strzelanie"? Proszę też o identyfikację sznura.
Kiedy żołnierz ten mógł otrzymać odznakę pamiątkową KOP? Czy przed służbą w 9 psk służył w kopie"?

Napisano
bjar procedura była taka, że najpierw ktoś był w pułku, a później przechodził do KOP-u. Część pułków kawalerii szczególnie w strefie przygranicznej szkoliła poborowych, którzy następnie byli kierowani do szwadronów KOP-u, jednym z takich pułków był 9 psk z Grajewa.
Poniżej POS moim zdaniem to odznaka strzelecka. Sznur z dwoma chwastami w zależności od roku, w którym zrobiono zdjęcie, to albo sznur strzelca wyborowego lub bardzo dobrego.
Napisano
Okej, dzięki Dudzin!
Niestety nie znam dokładnego roku wykonania zdjęcia, ale guziki mundurowe są wzoru 28 więc będą to lata 30-te...
Napisano
Nazewnictwo odnośnie strzelców ze sznurem z dwoma chwostami zmieniło się w 1931. Fotka na pewno jest po 1928 r., gdyż dopiero od tego roku w 9 psk przyznawano odznakę pułkową.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie