rafal_ma Napisano 8 Grudzień 2007 Autor Napisano 8 Grudzień 2007 Witam. Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu pochodzenia tych kilku znajdek. Guzik z łacińskimi napisami znalazłem w centralnej Polsce, reszta z okolic Szczecina.Pozdrawiam
8total4 Napisano 8 Grudzień 2007 Napisano 8 Grudzień 2007 Witam.pierwszy to guzik herbowy (liberyjny), chyba herb Bojcza:http://www.hsi.zhp.info/piotrek/bojcza.htmla czy przedmiot nr. 4 to tez guzik??pozdrawiam!
martian. Napisano 8 Grudzień 2007 Napisano 8 Grudzień 2007 Zapodaj fotki z drugiej strony guzików. Lub napisz czy coś jest napisane.
Sv Napisano 8 Grudzień 2007 Napisano 8 Grudzień 2007 3 to jak mnie wzrok nie myli ( a dopiero 2 piwo kończę więc chyba nie ) to liczman. Chyba tam napisano Rechen pfennig :)Sv
rafal_ma Napisano 8 Grudzień 2007 Autor Napisano 8 Grudzień 2007 Dzięki panowie. Tyły we wszystkich guzikach są czyste ( 4 to też guzik). Herb z 1 jest bardzo podobny, różni się kształtem tarczy i krzyża w środku. Napis po łacinie brzmi SCUTUS OPPONEBAT SCUTUM. Próbowałem to jakoś przetłumaczyć, ale mi się nie udało.Pozdrawiam
rafal_ma Napisano 8 Grudzień 2007 Autor Napisano 8 Grudzień 2007 I jeszcze jedno- jak myślicie - z jakiego czasu może być ten liczman?
rafal_ma Napisano 8 Grudzień 2007 Autor Napisano 8 Grudzień 2007 I sprostowanie na 2 z tyłu napis J. Eiden 46 Cheapside (chyba dane manufaktury)Pozdrawiam
kopijnik2 Napisano 8 Grudzień 2007 Napisano 8 Grudzień 2007 http://pl.wikipedia.org/wiki/Pilawa_(herb_szlachecki)Scutum opponebat scuto - hrabiowie Potoccy h. Pilawa
rafal_ma Napisano 8 Grudzień 2007 Autor Napisano 8 Grudzień 2007 Dzięki. To będzie to. Krzyż taki sam (o napisie nie wspomne :-)
rafal_ma Napisano 11 Grudzień 2007 Autor Napisano 11 Grudzień 2007 Witam ponownie.Dowiedziałem się,że liczman XVIII w. Norymberski. Pozostaje dorozszyfrowania ten dziwaczny guzik z palmą (jak do tej pory nikt nic nie kojarzy). Jeszcze jedno pytanie: jak można datować ten guziczek herbowy z 1 foto?Pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.