Skocz do zawartości

mosin-lufy

daniel7.62

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
dziekuje kolegom f35jsf i mowglyn za informacje.to moze teraz o karabinkach.jakis czas temu w sklepie ogladalem karabinek wzor 38(rok produkcji 43).na komorze nabojowej byly slady po obrobce frezarskiej-wygladalo,jak po struganiu siekiera,na lufie slady po zgrubnej obrobce tokarskiej.mimo to karabinek byl bez sladu korozji.i pytanie-czy w karabinkach z tego roku przewod lufy rownierz byl chromowany,czy moze poddawany innej obrobce poprawiajacej zywotnosc lufy?
Napisano
Danie7.62!
Nie dziw się! To był rok 1943. Nawet fabryki broni strzeleckiej ogołocone były z wykwalifikowanej kadry. Brak czasu to kolejna sprawa. To co działo się wówczas w sowieckiej produkcji wojennej to był HORROR! Obojętnie o czym poczytasz (pistolety, czołgi, samoloty) to wszędzie to samo. Stąd też takie a nie inne ślady po maszynach i narzędziach.
Pozdro!
PS. Mimo wszystko lufa w kbk Mosin wz. 1938 z roku 1943 powinna być chromowana...
Napisano
kolego mowglyn-nic nie szkodzi.pomylki zdarzaja sie wszystkim.a jak bylo z zabespieczeniem powierzchni zewnetrznych broni z czasow wojny?(drewno i metal).pytam oczywiscie o mosina.
Napisano
Daniel7.62!
No nie rób jajec! Bierz się za poszukiwanie literatury (nawet w internecie). Czytaj tekst, oglądaj ilustracje, eksponaty muzealne, porównuj... .
Zabezpieczenie powierzchni zewnętrznych: stal - to oczywiście oksyda (zamki Mosina nie!), drewno (brzoza syberyjska) - masz mnie! Nie wiem! ;)
Pozdro!
Napisano
mowglyn-nie zlosc sie.jestem leniwy.nie chce mi sie szukac na stronach www.wole pytac ciebie i innych kolegow,niz grzebac w internecie.po to chyba jest to forum?pozdrawiam.daniel7.62
Napisano
Daniel7.62!
Nie wygłupiaj się! Po prostu trochę sobie pojajczyłem"! Niejako za karę, za to że nie lubisz internetu, poszukaj sobie w wyszukiwarce frazy K.H.Wrobel"!
Pozdro!
PS. Miłego poszukiwania, czytania i oglądania. Satysfakcja gwarantowana. Raczej nie zaśniesz...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie