daniel7.62 Napisano 12 Grudzień 2007 Autor Napisano 12 Grudzień 2007 dziekuje kolegom f35jsf i mowglyn za informacje.to moze teraz o karabinkach.jakis czas temu w sklepie ogladalem karabinek wzor 38(rok produkcji 43).na komorze nabojowej byly slady po obrobce frezarskiej-wygladalo,jak po struganiu siekiera,na lufie slady po zgrubnej obrobce tokarskiej.mimo to karabinek byl bez sladu korozji.i pytanie-czy w karabinkach z tego roku przewod lufy rownierz byl chromowany,czy moze poddawany innej obrobce poprawiajacej zywotnosc lufy?
mowglyn Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 Danie7.62!Nie dziw się! To był rok 1943. Nawet fabryki broni strzeleckiej ogołocone były z wykwalifikowanej kadry. Brak czasu to kolejna sprawa. To co działo się wówczas w sowieckiej produkcji wojennej to był HORROR! Obojętnie o czym poczytasz (pistolety, czołgi, samoloty) to wszędzie to samo. Stąd też takie a nie inne ślady po maszynach i narzędziach.Pozdro!PS. Mimo wszystko lufa w kbk Mosin wz. 1938 z roku 1943 powinna być chromowana...
mowglyn Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 Sorry, miało być Daniel7.62! Przepraszam bardzo za niezamierzoną pomyłkę...
daniel7.62 Napisano 12 Grudzień 2007 Autor Napisano 12 Grudzień 2007 kolego mowglyn-nic nie szkodzi.pomylki zdarzaja sie wszystkim.a jak bylo z zabespieczeniem powierzchni zewnetrznych broni z czasow wojny?(drewno i metal).pytam oczywiscie o mosina.
daniel7.62 Napisano 12 Grudzień 2007 Autor Napisano 12 Grudzień 2007 mialo byc zabezpieczeniem.przepraszam
mowglyn Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 Daniel7.62!No nie rób jajec! Bierz się za poszukiwanie literatury (nawet w internecie). Czytaj tekst, oglądaj ilustracje, eksponaty muzealne, porównuj... .Zabezpieczenie powierzchni zewnętrznych: stal - to oczywiście oksyda (zamki Mosina nie!), drewno (brzoza syberyjska) - masz mnie! Nie wiem! ;)Pozdro!
daniel7.62 Napisano 12 Grudzień 2007 Autor Napisano 12 Grudzień 2007 mowglyn-nie zlosc sie.jestem leniwy.nie chce mi sie szukac na stronach www.wole pytac ciebie i innych kolegow,niz grzebac w internecie.po to chyba jest to forum?pozdrawiam.daniel7.62
daniel7.62 Napisano 12 Grudzień 2007 Autor Napisano 12 Grudzień 2007 a z tym moim bledem w wyrazie zabezpieczeniem to byla zwykla literowka.nie pisze czesto.przepraszam.poprawie sie.pozdrawiam.
mowglyn Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 Daniel7.62!Nie wygłupiaj się! Po prostu trochę sobie pojajczyłem"! Niejako za karę, za to że nie lubisz internetu, poszukaj sobie w wyszukiwarce frazy K.H.Wrobel"!Pozdro!PS. Miłego poszukiwania, czytania i oglądania. Satysfakcja gwarantowana. Raczej nie zaśniesz...
daniel7.62 Napisano 12 Grudzień 2007 Autor Napisano 12 Grudzień 2007 dzieki,mowglyn.pomogles mi bardzo.czesc.koncze na dzisiaj.pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.