Skocz do zawartości

Rekonstrukcja - artykuł

MAB

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, właśnie pracuję nad artykułem o rekonstrukcji.
Czy znacie może jej światową i naszą krajową genezę?
W którym roku przywędrowała do Polski i kto pierwszy podjął ten temat?
Czy orientujecie się może ile grup u nas obecnie zajmuje się rekonstrukcją?

Pozdrawiam, Mariusz, SHR „Patria”

Prosiłbym również o wypowiedzi w kwestii Waszej motywacji, czyli dlaczego zajęliście się tym tematem.
Ponieważ trudno mi wypowiadać się o grupach z „przeciwnej strony barykady” (sam prezentuję sylwetkę polskiego żołnierza z 1939r.), czyli kolegach z grup niemieckich i sowieckich to prosiłbym również o ich wypowiedzi...
Zdaję sobie sprawę, że taka forma spędzania własnego czasu nie wszystkim się podoba, więc z góry proszę o sensowne i kulturalne wypowiedzi, bez pyskówek i jadu...

Pierwsze rekonstrukcje na świecie: w starożytnym Rzymie w Koloseum odtworzono chyba jakąś bitwę morską. Było tak realistycznie, że aż ginęli ludzie.

W Polsce to będzie zapewne Lajkonik i związane z nim inscenizacje najazdu tatarskiego (w dość rozrywkowej formie, ale zawsze ;) )

Naturalnie możesz uznać, że sięgam za głęboko, ale ja właśnie tam bym szukał pierwowzorów.

Co do motywacji – to u mnie zabawa w rekonstrukcję jest naturalną kontynuacją pasji poznawania historii niemieckiego Wehrmachtu oraz kolekcjonowania związanych z nim przedmiotów (umundurowania, wyposażenia, odznaczeń etc.).
Uważam, że rekonstrukcja historyczna jest dobrym sposobem popularyzowania mojego hobby.

Pozdrawiam
Michał Karpiński
Hindus
GRH 130.Pazner-Lehr-Division

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie