Skocz do zawartości

NIESMIERTELNIK SS

Adr

Rekomendowane odpowiedzi

Odkrylem pelna nazwe jednostki z uszkodzonego niesmiertelnika SS - pomimo dosc dlugiego czasu ktory minol odkad go posiadam nigdy nie zastanawialem sie zbytnio nad jego pelna nazwa, a wystarczylo 5 minut na googlach plus drugie tyle na ewentualne obalenie tezy o podobnej nazwie otoz blaszka z biciami SS-T-Na.E (zdjecie) to nic innego jak SS-Totenkopf-Nachrichten-Ersatz-Abteilung . Na wypadek sprawdzilem czy nie wystepuje np batalion ale zadne o podobnym znaczeniu haslo nie wyskakiwalo w pelnej nazwie np. piszac SS-T-NA. E. BTL. - wyniki na stronie byly negatywne:DD Jestem rowniez przekonany iz na niesmiertelniku niebylo bicia ewentualnej kompanii, gdyz zachowala sie na tym srodku" dosc duza spacja przed runami SS, nawet kropki czy kawalka ukosnika nie ma. Tu tez pojawia sie moje pytanie - co Wy sadzicie o tym, czy macie moze jakies informacje ktore moga obalic/potwierdzic moje odkrycie?? Za wszelkie informacje bede niezmiernie wdzieczny. Dzieki piekne. Pozdrawiam. Adr

No witam
Kurde nie zauważyłem, że już sobie zidentyfikowałeś, hehe, ale też mi zeszło jakieś 2 minuty żeby znaleźć, że to SS-Totenkopf-Nachrichten-Ersatz-Abteilung sformowany 15. 3.1941 w Norymberdze. Na załączonej fotce blacha z tej jednostki, inne jednak skróty.
O, hehe, o Holender, przecież Monsun Ci na forum IOH go już zidentyfikował a my się tu bawimy w identyfikację ;)
hehe wywiad czuwa i bimber pyka
pozdro

No ja pamietam ze cos kiedys wystawialem wszystkie ale jakos nie zajrzalem potem na to forum, masz moze link? Kurde a rownolegle z tym watkiem na ioh dalem ;/ a co do tej blaszki co link dlaes, MK to mam cwiartke z taki wstepem SS-NA... z tym ze cynkal i ledwie widac. Bede wdzieczny za ten link do tego fora z ioh;) Pozdrawiam Cie

Rzeczywiscie juz mam;) Ja wtedy dopiero prawdepowiedziawszy zaczynalem przygode z niesmiertelnikami, wiec w zyciu bym nie skojarzyl.. kurcze ale wtopa.. mimo wszystko jestem usatysfakcionowany zaraz jeszcze tylko na stronce muzeum odrywcy zmienie i ide spac. Pozdrawiam. Adr

moglby ktos ewentualnie to przetlumaczyc bo nawet ze slownikiem nie idzie:/?

15. 3.1941 in Nürnberg bei der SS-Totenkopf-Nachrichten-Ersatz-Abteilung (mit den SS-NaEA Unna,
Orsnienburg zu einer Abteilung zusammengezogen); dazu kamen 15.10.1942 die beiden Nachrichten-
Ersatz-Kompanien der Polizei-Division aus Apeldoorn;

pozdro

Wroce do tematu, gdyz pojawila sie mala sprzecznosc, bynajmniej kolidujaca odrobine z informacjami przezmnie posiadanymi, otoz - jak sam sie dowiedzialem, i co mi zreszta na forum potwierdzono jednostka powstala w marcu 1941, a na axishistory forum dowiedzialem sie ze w ksiazce Die Waffen-SS und Polizei 1939-45 " Kurta Mehnera mozna przeczytac info ze oficerem dowodzacym na dzien 18/12/1940 byl obersturmbahnfuhrer Zeiser .. i jak ma sie jedno do drugiego?? Linka do fora - http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=131698 . Pozdrawiam

• 4 months later...

@ SS-T-NA. E. ABT.

Niestety, ale spelnily sie moje przypuszczenia co do tego fragmentu niesmiertelnika, otoz przed jego nazwa, przed SS-T-NA. E. ABT. miala miejsce kompania. Niestety, ale obecnie nie posiadam inforamcji na ile kompanii dzielil sie ten oddzial, wiec nie pozostaje mi nic innego jak przyjac zalozenie, ze pelna nazwa brzmi 2./ SS-T-NA. E. ABT. , gdyz wlasnie na skanie blachy ktora sie sugeruje widnieja takie wlasnie bicia wraz z identyczna charakterystyczna czcionka. Przyjolem takie zalozenie sugerujac sie blaszka 1/ 14. SS TJR, gdzie wszystkie sztuki jakie mialem okazje podziwiac byly wlasnie z 1/ . Nie-wykluczone, ze sie myle co do 2/ ...

Pozdrawiam
Adr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie