Hebda Napisano 5 Grudzień 2007 Autor Napisano 5 Grudzień 2007 wygląda mi to na śledzia" lecz nie jestem pewien,razem z nim leżała w ziemi łopata,albo saperka-nie wiem-nie ma trzonka,była też luska od mausera
egon10 Napisano 5 Grudzień 2007 Napisano 5 Grudzień 2007 ten kawelek sledzia, to uziemienie ze sprzetu lacznoscihttp://www.rkd.friko.pl/pozr egon
R51 Napisano 5 Grudzień 2007 Napisano 5 Grudzień 2007 To nie jest uziemnienie od sprzętu łączności tylko fragment (zresztą zgiety)aluminiowego śledzia od niemieckiej płachty namiotowej. Na główce powinien być wybity rok produkcji i firma.
egon10 Napisano 5 Grudzień 2007 Napisano 5 Grudzień 2007 R51-zobacz na podanym linku pod haslem kolki uziemiajace.psdosc pospolity fant na pobojowiskach z 39
R51 Napisano 5 Grudzień 2007 Napisano 5 Grudzień 2007 Naturalnie II Wojna Światowa. Śledzie tego typu były także stalowe (wypraski) to jest aluminiowy odlew. Żołnierz Wehrmachtu nosił standardowo trzy sztuki takich śledzi no i płachtę namiotową. Nie wiem skąd kolega egon wziął tenkołek uzimeniający. Mam w kolekcji kilkadziesiąt takich kołków uziemniających..."
egon10 Napisano 5 Grudzień 2007 Napisano 5 Grudzień 2007 nie znam sie na niemieckim oporzadzeniu,szukam tylko po wrzesniu.byc moze ma kolega racje.
Hebda Napisano 5 Grudzień 2007 Autor Napisano 5 Grudzień 2007 :) Dziękuje.wykopek z lasu w Ząbkach kolo warszawy. Pozdrawiam
R51 Napisano 5 Grudzień 2007 Napisano 5 Grudzień 2007 Ale się wkurzyłem. Jeśli nie macie pojęcia na dany temat to chociaż nie wypisujcie bzdur. Nie jest wstydem przyznać się do błędu. Aż zrobiłem zdjęcie mojego kołka uzimemniającego" za pomocą komórki po czym przesłałem go sobie na skrzynkę. Jeszcze raz powtarzam: to jest niemiecki śledż od eltbahn-y". Wojska niemieckie uzywały takich śledzików także we wrześniu 1939 roku więc nic dziwnego że szanowni odkrywcy" znajdują je na polach bitwy z wrzesnia. Sugeruję douczyć się nieco np z pierwszej z brzegu ksiązeczki z serii Osprey" pt. Ekwipunek Wehrmachtu".Pozdrawiam
Hebda Napisano 6 Grudzień 2007 Autor Napisano 6 Grudzień 2007 chłopaki,obejrzałem śledzia,z tyłu na główce,w dolnej jej części widze dwie 3ki, coś jak 33" reszta zbyt sfatygowana by odczytać ale myśle że to jeszcze też 3ki.obie na główce z tyłu ale oddzielnie,nie obok siebie i w innej jej części...co to może oznaczać?Pozdrawiam.
Pytanie
Hebda
wygląda mi to na śledzia" lecz nie jestem pewien,razem z nim leżała w ziemi łopata,albo saperka-nie wiem-nie ma trzonka,była też luska od mausera
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.