Skocz do zawartości

Czy zasługujemy na pamięć skoro sami nie potrafimy pamiętać?

Mariusz

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 59
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
wszystko fajnie,ale czy ktorys z was koledzy byl na wschodzie na naszych ziemiach za graniaca"?-
tam sie proponuje udac i zobaczyc co sie dzieje z naszymi cmentarzami i pomnikami,moze wtedy mniej bedziecie sie przejmowac tym co na naszej ziemi jest nieporzadane,niemcy niszczyli wszystko co zastali na swojej drodze nawet cmentarze,juz nie wspomnie o naszych pamiatkach narodowych z Wawela czy innych miejsc,jakos mnie te wasze fotki zydowskich nagrobkow czy niemieckich krypt nie wzruszaj.
pzdr.
Napisano
No to mylisz się przyjacielu bo właśnie o to chodz trudno oczekiwać szacunku skoro sami nie potrafimy go okazać a twoja wypowiedź o tym świadczy.

Wszyscy mamy prawo się wypowiadać choć przyznaje że nie zgadzam się z tobą.
  • 2 weeks later...
Napisano

Teraz może odwrócę stronę medalu.
W każdum domu, w każdej wiosce jest taka tablica.
Czasami są nieco ukryte, ale są.
Ich rodziny też liczyły na powrót braci, mężów, ojców.

Napisano
U mnie w mieście z nagrobków z cmentarza ewangelickiego zostały zrobione nagrobki dla jakiś tam zasłużonych komuchów, a nagrobki z cmentarza żydowskiego posłużyły do budowy murku w okół jednego kościoła, ostatnio uporządkowano cmentarz żydowski, a mur w okół kościoła został rozebrany.
Napisano
Witam
Przed kilku laty przebywałem w Bieszczadach w Kalnicy w osrodku wypoczynkowym Bogdanka.
Jego dzierżawca opowiadał jak to w latach 80-tych podczas budowy wykorzystano do wzmocnienia fundamentów wszystko co zostało po uprzątnięciu cmentarza i cerkwii która była w pobliżu.
Kiedyś przyjechało tam dwóch ukraińców i jeden z nich stanął na betonowej płycie parkingu przed ośrodkiem i powiedział -
tu jest pochowana moja matka../bez kometaża/
Napisano

Witam.Możemy sobie ponarzekac,robić zdjęcia,oburzać się i wytykać innym.To wszystko też jest potrzebne,ale najbardziej potrzebne są chyba chęci do zwykłej prostej roboty.Też kiedyś robiłem zdjęcia i myślałem nad tym dlaczego nikt nie chce o to zadbać.Aż powiedziałem sobie dość.Muszę coś zacząć robić.

Napisano

I pomału poszło do przodu.Zyskałem sympatię u miejscowych.Dalej nie chcą uwierzyć że nikt mi nie płaci.
Przestali wycinac stare drzewa na opał ...już nie wypada.Już nie wezmą płyt na fundamenty.A to już coś. Pozdrawiam

Napisano
Witam,ja osobiście sam jestem w kropce czy powinniśmy dbać o cmentarze niemieckie, co prawda umarli nie wybierają miejsca pochówku nie jeden z nich chciał by być między swymi musimy uszanować zmarłych oni od nas łaski nie potrzebują ale my kiedyś od nich, kto wie
  • 4 months later...
Napisano

Przez jakiś czas pracowałem w Radoszycach.
Któregoś dnia musiałem udać się na pocztę, ale do otwarcia było jeszcze trochę czasu.
Postanowiłem więc wykorzystać tę chwilę na obejżenie tutejszego cmentarza żydowskiego.
Makabra.W małej kaplicy pali się światełko (ogień) i widać, że ktoś o to jeszcze dba.
Pozostały teren nekropolii totalnie zdewastowany.
Pełno butelek po gorzale i browcach oraz innych śmieci.
Nie wiem czy zmarli zostali ekshumowani, bo dużo jest dołów
jakby po grobach.Poniewierają się płyty kamienne.
Nawet ogrodzenie zostało zdewastowane.
To ogrodzenie, to zwykły płot betonowy, więc wcale nie stary.Dowodzi to tezie, że ktoś jednak próbował uchronić to miejsce (całkiem niedawno).
Szkoda słów.

Napisano
Też się dorzucę.
Pewien cmentarz ewangelicki w pewnym mieście.
Zniszczony i ograbiony, głównie miała na to wpływ nagonka na wszystko co niemieckie po wojnie, a reszta to zwykła bandytka dla korzyści finansowych.
Na szczęście jest kilka osób, które się nim opiekują w miarę możliwości, jedna z nich robi to już kilkadziesiąt lat :), ale za to wiedzę na jego temat ma potężną. Jeszcze do niedawna były na nim groby niemieckich żołnierzy z drugiej wojny światowej, ale jak mówiła ta osoba zostały one przeniesione na cmentarz wojskowy do poznania.
Poniżej zaledwie kilka zdjęć.
Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie