matrix14xxx Napisano 3 Grudzień 2007 Autor Napisano 3 Grudzień 2007 aluminiowy guzik srednica ok.25mm ale ptaszek ma korone.Znaleziony pod Wrocławiem.
martian. Napisano 3 Grudzień 2007 Napisano 3 Grudzień 2007 Prawdopodobnie cynkowy a ucho alu. Z fotki tak wygląda. Płaszczowy.
matrix14xxx Napisano 3 Grudzień 2007 Autor Napisano 3 Grudzień 2007 DziękiPodobnych bez korony tutaj mnogo.Korona sugeruje ze przedwojenny.Ciekawe jak sie tutaj znalazł?
karpik Napisano 3 Grudzień 2007 Napisano 3 Grudzień 2007 Stare guziorki to nic dziwnego na zachodzie". Nawet w woju (byłem niedawno) widziałem guziczki Grabskiego;))Pozdro.
kilgore Napisano 3 Grudzień 2007 Napisano 3 Grudzień 2007 Polskie guziki wydaje mi sie że są bardzo wielką rzadkością(przedwojenne) na naszych terenach(Wrocław)Ostatnio znalazłem takowy,jednakże w cztery razy gorszym stanie niż twój(wiadomo cynk).
matrix14xxx Napisano 3 Grudzień 2007 Autor Napisano 3 Grudzień 2007 Nie widac nic z tylu,moze zniszczone
martian. Napisano 3 Grudzień 2007 Napisano 3 Grudzień 2007 Wielu z żołnierzy armii polskiej w sowieckiej Rosji przeszywało na mundury przedwojenne guziki, wielu nosiło jako talizmany-pamiątki. Wykorzystywano w armii tzw LWP przedwojenne guziki ze spiłowaną koroną. Wykorzystywano przerobione formy przedwojenne. Przyczyn może być wiele. Takie moje sugestie.Pozdrowienia
von Neumarkt Napisano 4 Grudzień 2007 Napisano 4 Grudzień 2007 Podejrzewam że młodsi forumowicze bardzo się zdziwią,ale w latach 70-tych a na pewno i wcześniej,bardzo dużo starszych ludzi,przeważnie na wsi chodziło do pracy to w bluzach,to w spodniach od mundurów i to bardzo,ale to bardzo różnych.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.