perkun82 Napisano 2 Grudzień 2007 Autor Napisano 2 Grudzień 2007 Założyłem ten temat aby podzielić się z zainteresowanymi wrażeniami na temat metalowych replik MP40 AGM.Miałem dziś obie w rękach, zarówno tą z czarnymi jak i tą z iby" bakielitowymi okładkami.Więc tak:Wykonanie metalowych części jest bardzo fajne, dobre wrażenie na mnie to zrobiło.Korpus i gniazdo magazynka wykonane z blachy chyba.Kolba i chwyt metalowe.Lufa też metalowa ma odkręcaną nakrętkę na końcu, nic poza tym się nie odkręca.Całość jest pojechana matową czarną farbą natryskowo. to nie jest oksyda.Rozkłada się całość na 2 części unosząc okrągły element pod bakielitem.Rączka zamka to atrapa, nic się nie przesuwa podczas strzelania, rączka jest przykręcona do blaszki na 2 śrubki i to chodzi do połowy komory zamkowej, chodzi sobie luźno, także nic się nie naciąga, nic nie klaszcze.Pocieszające jest to że można samamu pokusić się o wywalenie tej blaszki z rączką i gear boxu i samemu zmontować atrapę pompki, gdyż chińcyczy wycięli na komorze nawet miejsce na blokowanie zamka.Kolba fajnie zrobiona, jak w oryginale. Tu nie mam uwag.Magazynek też pojechany matową farbą,Celownik ze szczerbinką też działa odchyla się, nie jest to żadna atrapa.Na dole chwytu jest włącznik on/off baterii (pod okładkami chwytu).No i okładki...czarne to plastik...niby bakielitowe to też plastik tyle że pomalowany na niby bakielit i wygląda to nie fajnie, w ogóle nie podobne do koloru bakielitu z oryginału, ma jakieś ciemne plamy okrągłe jak jakieś sęki w desce.Także doszedłem do wniosku że lepiej kupić tańszą wersję z czarnymi plastikowymi okładzinami i samemu farbą natryskową zabarwić na kolor wg własnego uznania upodobniający te okładki do oryginalnych bakielitów, pewnie jakiś RAL...... by podpasował, potem tylko kosmetyka urealistyczniająca i git.Po wywaleniu gear boxu trudno pewnie jest zrobić klaszczącą replikę, bo po wsadzeniu repliki pompki trzeba by kombinować coś ze spustem, bo ten co jest jest w mechaniźmie gear boxu zespolony.Moja decyzja przy przyszłym zakupie będzie: MP40 z czarnymi plastikami do własnej zabawy natryskiem i urealistycznianiem.Cena na giełdzie wersja z czarnymi plastikami - po obniżce 450 złz niby bakielitami - 470 zł (ponoć ma zdrożeć jeszcze).To tyle.Pozdr.Perkun82
persecutor Napisano 2 Grudzień 2007 Napisano 2 Grudzień 2007 Na Allegro są po 199 + wysyłka więc chyba przesadziłeś z cenami.nie podam linka wystarczy wpisać mp40 w szukaj :P
persecutor Napisano 2 Grudzień 2007 Napisano 2 Grudzień 2007 tyle, że sprężyna no ale jak ma to być replika to bez znaczenia. no chyba, że ktoś chce klekotać elektrykiem na sucho.
ober_schutze Napisano 2 Grudzień 2007 Napisano 2 Grudzień 2007 No, te sprężynowe są tansze bo nie maja mechanizmu i chyba szyna pod lufa czy jakis detal jest plastikowy, ale to juz nie robi takiej różnicy, na + zdecydowanie brak selektora ognia i cena, az sobie takiego kupiłem na mikołaja, zobaczymy co to jak przyjdzie, ale napewno czeka go ogrom zabiegow waloryzacyjnych.
Hindus Napisano 3 Grudzień 2007 Napisano 3 Grudzień 2007 Niedawno na ten temat już dyskutowaliśmy:http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=542568#542568Dzisiaj wieczorem wrzucę zdjęcia mojego MP40 (wersja metalowa ASG – czyli ta tańsza), po drobnych modyfikacjach i spatynowaniu.PozdroHindus
Kurt Napisano 3 Grudzień 2007 Napisano 3 Grudzień 2007 M40AGM jest naprawdę ciekawą repliką do reko jak i do AS cena jest przyzwoita w porównaniu z jego poprzednikiem z firmy top który bagatela kosztował 2000zł i nadawa się tylko do przewieszenia przez ramię gdyż środek nie nadawał się do walk AS jako że był dość awaryjny a niby Japoniec:DNo i pojawił się MP40 nie ukrywam że byłem jednym z pierwszych ludzi który sobie ją sprawił Z HK koszt 80$ u nas na początku szaleli i kosztowł nawet 800zł co było jawnym przegięciem.Jest jeszcze temat magazynków do ładownic, magazynki to wydatek 65zł za sztukę - Polak potrafi za 12sztuk w HK płaci się 90$ + przesyłka tak więc jeżeli kiedyś był by ktoś chętny na magazynki do mp to mogę zamówić gdyż będę brał też sobie jak i kumplowi do thompsona.pozdrawiam Kurtps.więcej pod nr gg.7446036
Hindus Napisano 3 Grudzień 2007 Napisano 3 Grudzień 2007 Ja tam wolałem wypchać sobie ładownice oryginalnymi magazynkami do MP40 (norweskimi) – no ale mnie MPik do rekonstrukcji historycznej, a nie do ASG jest potrzebny.PozdroHindus
Kurt Napisano 3 Grudzień 2007 Napisano 3 Grudzień 2007 Nie trzeba wszystkich ładownic zapychać oryginałami czy magami AS a łączenie przyjemnego z pożytecznym jeszcze nigdy nikomu nie zaszkodziło no ale zawsze będą ludzie którzy wolą Coca cole od Pepsi.
Hindus Napisano 5 Grudzień 2007 Napisano 5 Grudzień 2007 Ja swoją replikę MP40 (tą w wersji ASG) „zmęczyłem” trochę i teraz wygląda tak jak na załączonych fotografiach.PozdrawiamHindus
Kurt Napisano 5 Grudzień 2007 Napisano 5 Grudzień 2007 No i wygląda całkiem ślicznie, moja jest na razie czarniutka ale jak do tego dojdę to nie omieszkam sieknąć jakieś foto :D
to17071990 Napisano 5 Grudzień 2007 Napisano 5 Grudzień 2007 http://allegro.pl/item277498459_ii_wojna_sw_oschmeisser_mp40_asg_wersja_metal_.htmlA co o tym sądzicie?
Hindus Napisano 5 Grudzień 2007 Napisano 5 Grudzień 2007 To jest właśnie ta replika MP-40 w wersji ASG, kórej przeróbkę zaprezentowałem na powyższych zdjęciach.PozdrawiamHindusP.S. Z tym, że na tej aukcji dość droga, bo widziałem też po 179 PLN.
Kurt Napisano 6 Grudzień 2007 Napisano 6 Grudzień 2007 Witam Nie powiem spring wygląda ciekawie, koszt 199zł :DCiekawe ile w HK (jak znajdę podzielę się info)Elektryk u nas kosztuje jakieś 399-500zł zależy od sklepu.Cena w HK to 80$- 195,992zł przelicznik z rana i tu nasuwa się pytanie …..
Kurt Napisano 8 Grudzień 2007 Napisano 8 Grudzień 2007 Jeżeli ktoś posiada mp40 Agm i chce tanio zakupić magazynki to proponuję tą stronę http://www.taiwangun.com/?str=product&prId=68429zł to nie 65:Dna allegro były po 48.pozdrawiam Kurt
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.