yano Napisano 30 Listopad 2007 Autor Napisano 30 Listopad 2007 Panowie, może ktoś mi podpowie jaka jest odpowiedź na pytanie zawarte przeze mnie w temacie? Pytanie wynika z tego, że widziałem podpisy pod zdjęciami brzmiące następująco: Rosyjski generał Klujew dowodzący XIII pułku artylerii", generał Martos, dowodzący XV pułku artylerii jako więzień Korpusu Francois, 30.08.1914 r.", czy też oficer łącznikowy I pułku artylerii niemieckiej gen. von Morgen". Wobec tego troszkę zgłupiałem, gdyż dotychczas wszędzie czytałem o Klujewie, Martosie, Morgenie, Scholtzu i innych generałach jako o dowódcach Korpusu. Wobec tego proszę Was o oświecenie mnie w tej materii, czy to sformułowanie dowódca pułku" jest prawidłowe i równoznaczne z dowódcą korpusu", czy to jest jakiś błąd. Osobiście uważam że korpus nie jest tym samym co pułk, ale nie mogę znaleźć potwierdzenia moich przypuszczeń- no chyba że kiedyś funkcjonowała nazwa korpus, a obecnie pułk; może były to synonimy. I przy okazji, żeby nie zakładać zbyt wielu wątków- podobny problem jest z określeniem wojny 1870/1871- wojna prusko-francuska czy wojna niemiecko-francuska?;wg mnie powinno być prusko-francuska gdyż walczyły ze sobą Prusy i Francja , ale też spotykałem to drugie określenie.Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi
Leuthen Napisano 30 Listopad 2007 Napisano 30 Listopad 2007 Łooo, to pytanie (czy pułk to to samo co korpus) możemy wrzucić za nieco ponad miesiąc do wątku: Kwiatki roku 2007 na forum" :D:D:D:DNajprościej rzecz ujmując: drużyna -> pluton -> kompania -> batalion -> pułk -> [brygada] -> dywizja -> korpus - armia (oczywiście nie zawsze tak, bo czasem np. bataliony tworzyły brygadę bez szczebla pułku itd. itp.) Bardziej łopatologicznie się nie da :P Cóż, głupot odnośnie terminologii naczytałem się już sporo, więc się specjalnie nie dziwię tym pułko-korpusom :-) Osobiście najlepszym patentem dla mnie są fragmenty Mikrokosmosu" (historii Wrocławia) Daviesa&Moorhouse'a, gdzie radzieckie dywizje piechoty szturmujące Wrocław w 1945 r. figurują jako pułki gwardii", a niemieckie dywizje - jako pułki" :-)))) PS A jacy autorzy piszą o wojnie niemiecko-francuskiej 1870/71"? :> Mozna jakieś dane bibliograficzne (autor, tytuł, miejsce i rok wydania, strona)?
yano Napisano 30 Listopad 2007 Autor Napisano 30 Listopad 2007 Dzięki Leuthen za odpowiedź- wiem, że pytanie brzmiało prostacko i mogłem wyjść przy okazji na głąba, ale wolałem zapytać niż nie wiedzieć, w końcu po to jest to forum i tacy koledzy jak Ty, którzy mnie oświecą w mojej niewiedzy:). Co zaś do Twojej prośby o wojnę, to wystarczy spojrzeć na stronę internetową w Wikipedii traktującą o Wiktorze Hugo w rozdziale Polityka wewnętrzna (wers 11 i 12)- cytuję: Swoje stanowisko podtrzymuje do 1870. Kiedy wybuchła wojna niemiecko-francuska, pisarz ją potępił jako wojnę "dla kaprysu, a nie dla wolności." Adres strony: http://pl.wikipedia.org/wiki/Victor_HugoNo i poniżej fotka co do tych podpisów związana z moim infamtylnym dla niektórych pytaniem (muszę jakoś wybrnąć z twarzą;))- jedna z trzech:) P.S.: Jeśli chodzi o te kwiatki roku to myślę, że są lepsi ode mnie na forum artyści, a nawet i ziółka się trafiają (vide niejaki kozik Schutzstaffel", myślę że nie trzeba nikomu tłumaczyć o kogo chodzi;P)
yano Napisano 30 Listopad 2007 Autor Napisano 30 Listopad 2007 W całej okazałości, bo na poprzednim zdjęciu troszkę niewyraźnie go widać.Jeszcze raz dzięki za odpowiedź.yano
coriolan Napisano 1 Grudzień 2007 Napisano 1 Grudzień 2007 gen.Mikołaj Mikołajewicz Martos /1858-1933/ był dowódcą XV AK /Armiejskogo Korpusa/.Polski tłumacz błędnie odczytał AK" jako pułk artylerii
Gebhardt Napisano 4 Grudzień 2007 Napisano 4 Grudzień 2007 Leuthen nic ujac tylko dodac na koncu korpus armii/front a na poczatku patrol i sekcja. Brygada to w zasadzie grupa baonow lub pulkow jednej broni. U nas (i nie tylko u nas!) to sie troszki popaplalo bo nasze 'brygady' kawalerii to tak naprawde byly 'lekkimi dywizjami'. Za to poprawnosc terminologii zachowano w piechocie gdzie brygadami nazywano oddzialy zlozone z 2-3 pulkow piechoty ale bez pulku artylerii i baonu saperow. Dywizja to w zasadzie najnizszy stopien organizacji gdzie powinny wystepowac wszystkie rodzaje wojska - strzeleckie, artyleria, saperzy, lacznosc, zwiadowcze, sluzby etc.
Gebhardt Napisano 4 Grudzień 2007 Napisano 4 Grudzień 2007 Yano - wcale nieglupie pytanie i precyzyjnie postawione. Jak sie nie wie to sie nie wie i lepiej sie spytac niz pozostawac w niewiedzy!
Gebhardt Napisano 14 Grudzień 2007 Napisano 14 Grudzień 2007 baon = batalion. Skrot zatwierdzony w WP, chyba do dzis.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.