Blitzkrieg Napisano 28 Listopad 2007 Autor Napisano 28 Listopad 2007 Jestem ciekaw jakim przedmiotom odpowiadaja poszczególne levele dyskryminacji. Czy ktoś prowadził mozę takie badania dla złota, srebra, mosiądzu, aluminium?? Chetnie poznałbym wyniki:) Jeśli ktoś posiada jakieś ciekawe wzorce dyskryminacji to również proszę żeby sie podzielił:)Aha jeszcz kwestia czułości. Chodzę na 10 i zbiera mi skorupy glinianych garnków... dlaczego?? dzieki za odp.
PUMA1 Napisano 29 Listopad 2007 Napisano 29 Listopad 2007 Witam ja tez dopiero co kupiłem X-terra 30 po dobrej cenie i wykrywacz dostane prawdopodobnie w piątek a chce z nim wyjść w sobote rano w teren i też chciał bym się dowiedzieć na jakich ustawieniach chodzić bo będe miał mało czasu na przeczytanie instrukcji albo wogóle bo z robory przyjde oo 23 a rano trzeba już ryć.Prosze o podanie ustawień . X-terra 30
wulfgar Napisano 29 Listopad 2007 Napisano 29 Listopad 2007 moze jednak przestudiuj dobrze instrukcje, bo stracisz czas chodząc z niedostrojonym wykrywaczem. Ja mam X 70 . Jesli chcesz juz tak na szybko to po prostu pochodź na razie na fabrycznych ustawieniach. A doświadczenie przyjdzie z czasem.
PUMA1 Napisano 6 Grudzień 2007 Napisano 6 Grudzień 2007 Na fabrycznych ustawieniach chyba nie warto chodzić mam od tygodnia X Terra 30 i na fabrycznych ustawieniach wycina dwa kwadraciki i chyba to jest za dużo bo gdy moneta jest na granicy zasięgu to jej przez te ustawienie może nie pokazać na wyswietlaczu a co gorzej wykrywacz nie zareaguje dżwiekowo.
PUMA1 Napisano 6 Grudzień 2007 Napisano 6 Grudzień 2007 A dodam że byłem z nim dwa razy w terenie i chodziłem na fabrycznych ustawieniach i było tragicznie nie miałem prawie wogóle sygnałów . Moim zdaniem powinno się chodzić na dyskryminacji z jednym wyciętym kwadracikiem bo dwa wycięte to za dużo , tam mysle po 6 godzinach szukania. Oczywiście x 30.
PUMA1 Napisano 6 Grudzień 2007 Napisano 6 Grudzień 2007 A moze ktoś z was chodził na słuchawkach X terrą . Niech napisze jak ma odczucią szkania w słuchawkach , czy tylko zalety to mniejsze zużycie batreii ? czy może coś więcej ?
Aftan Napisano 6 Grudzień 2007 Napisano 6 Grudzień 2007 Witam!Półtora miesiąca temu sprzedałem x-terkę 30(kupiłem Suwerena) więc jeszcze trochę pamiętam. PUMA1 najprawdopodobniej chodziłeś w nieciekawych miejscach.Dla mnie świeżego poszukiwacza ten sprzęt to była rewelacja. Jest to prosty w obsłudze sprzęt typu włącz i szukaj.Przeważnie chodziłem z dwoma pierwszymi wyciętymi kwadracikami.Nieraz chodziłem z wyciętym jednym.Nie zauważyłem jakiejkolwiek różnicy w zasięgu.Czułość oczywiście na maksa. Głośność również na maksa.Kopałem wszystkie powtarzające się sygnały bez względu czy na wyświetlaczu pokazywały się np.cyferka 8 czy np.36. 90 procent sygnałów jeżeli wyświetlacz pokazuje 32 to będą zakrętki od gorzały.W słuchawkach raz chodziłem raz nie. Na pewno chodząc w słuchawkach wydłużysz żywotność baterii. Jeżeli nie musiałem nie nosiłem słuchawek.Zakładałem je przeważnie aby nie być słyszanym w terenie na którym poszukiwałem.W ciągu 3,5 miesiąca chodzenia z tym sprzętem znalazłem coś około 500 monet(w tym 170 boratynek niektóre naprawdę bardzo głęboko),guzików, medalików.Było tez sporo łusek, ołowianych kulek i innych najróżniejszych rzeczy.Musisz trochę więcej z nim pochodzić , a efekty przyjdą same.Powodzenia i pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.