Skocz do zawartości
  • 0

Manierka i hełm

militarnik

Pytanie

Napisano

1. Znalazłem taką manierkę na kupce złomu przed wiejską chałpą. Problem w tym że nie ma na niej żadnych bić. Nie wiem czy jest to manierka z lat przedwojennych czy zwykła powojenna
PRL - owska. Jak je rozróżnić? ( ta znaleziona to ta pognieciona, z prawej strony, obok dla porównania PRL-ka )

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
z tego co sie orientuje moze ci peknac bo 31 byl robiony z jakiegos stopu i zadko mozna trafic nie spekana skorupe ale mozna sprobowac sa takie drewniane mlotki dla blacharzy wiec moze tym
Napisano
Nie radze stosowania tej metody, manierka nie prostuje sie w miejscach ubić, tylko puchnie na całej powierzchni,
pozdrawiam
Napisano
ok coś zrobię. z tym hełmem. Pomysłów masa. Nadal jednak nie wiem jak nazywać tą manierkę. Na chłopskie oko, jest ciut większa, bardziej solidnie zrobiona, głęboko frezowana - wg. mnie 1939 !?
Napisano
Spróbuj napełnić manierkę wodą, zakręcić dokładnie i wsadzić do zamrażalnika, rozprężająca się woda rozprostuje manierkę, mam nadzieję.
Pozdrawiam,
M
Napisano
militarnik ja bym polecił tobie popukac skorupe gumowym młotkiem.młotki te stosowane sa przy kładzeniu płytek(glazury) wiec nadawałby sie idealnie.i napewno nie uszkodzi skorupy jak walniesz za mocno
Napisano

1. Znalazłem taką manierkę na kupce złomu przed wiejską chałpą. Problem w tym że nie ma na niej żadnych bić. Nie wiem czy jest to manierka z lat przedwojennych czy zwykła powojenna
PRL - owska. Jak je rozróżnić? ( ta znaleziona to ta pognieciona, z prawej strony, obok dla porównania PRL-ka )

Napisano

Druga sprawa to wz. 31. Właściwie to już powinno być w konserwacji ale nie chciałem zakładać 2 niepotrzebny wątek. Jest wgniecenie. jakie są szanse na odgięcie wgniecenia, przywrócenie pierwotnego wyglądu dla hełmiku ?

Napisano
farbki już nie ma nie obije się,a więc młotkiem panie młotkiem...z wyczuciem nie za silnie nie za słabo tak w sam raz popukać i wyprostuje się do pożądanego kształtu!
Napisano
hm...wypróbowałem na adrianie wz.15 i niemieckim wz.16 stany właśnie z podwórek i nie popękały-tylko nie naparzamy na maksa...a jak pisałem z wyczuciem-najlepiej na płaskim położyć i stukać...powinno rozprostować się do stanu jak było...
Napisano
a te plamki to nie resztki salamandry przypadkiem ? bo mam identyczny stan i nie wiem jak zakonserwowac, militarnik napisz jaką masz literke na tym miedzianym nicie karkowym.

pozdrawiam QB@

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie