krokodyl13 Napisano 27 Listopad 2007 Autor Napisano 27 Listopad 2007 Witam mam do szanownych Kolegów pytanie z zakresu prawa.Jak wygląda w świetle prawa wywiezienie,przesłanie poczta wykopka np.elementu MP 40 do np.Czech,czy też NiemiecPozdrawiam Wszystkichkrokodyl13
acer Napisano 27 Listopad 2007 Napisano 27 Listopad 2007 Jeżeli jest to istotna część broni w świetle obowiązującej ustawy, grożą ci poważne konsekwencje włącznie z zatrzymaniem i rewizją w domu a potem sprawą karną i wyrokiem.
krokodyl13 Napisano 27 Listopad 2007 Autor Napisano 27 Listopad 2007 Jak dla mnie każda część broni jest istotna,moja jest typowym wykopkiem,który przeleżał pod ziemią kilkadziesiąt lat,kawalek bakielitu,elementy kolby,spust,całość totalnie przerdzewiała,(z tego nic użytkowego na pewno nie da się zrobić)na aukcjach internetowych takich eksponatów jak mój jest wiele
f35jsf Napisano 27 Listopad 2007 Napisano 27 Listopad 2007 Jest wiele i każdy łamie prawo. Nie jest ważne czy broń lub jej elementy leżały w ziemi 60 lat. Prokuratury to nie obchodzi. Jeżeli biegły stwierdzi, że to leżakowanie zniszczyło broń na tyle, że nie da się oddać strzały wyrok może być zawieszony.
f35jsf Napisano 27 Listopad 2007 Napisano 27 Listopad 2007 Troszkę nieprecyzyjnie się wyraziłem:Jeżeli biegły stwierdzi, że to leżakowanie zniszczyło broń na tyle, że nie da się oddać strzału LUB WYKORZYSTAĆ TEGO ELEMENTU PO RENOWACJI DO WYKONANIA BRONI, wyrok może być zawieszony
krokodyl13 Napisano 27 Listopad 2007 Autor Napisano 27 Listopad 2007 Ech te Polskie Prawo,dziekuję za odpowiedzi w mojej kwestiJeszcze troszke i na posiadanie procy będzie potrzebne pozwolenie.Pozdrawiam i dziękuję za postykrokodyl13
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.