Skocz do zawartości

Dąbrowa Górnicza - umocnienia z 1945

Gość Kangur

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,

Poszukuję informacji na temat niemieckich fortyfikacji polowych z okresu 1945 na terenie Dąbrowy Górniczej, Siewierza, Ujejsc etc. Interesują mnie mapy/opisy lini niemieckich umocnień.

Mile widziany opis natarcia 1 frontu ukraińskiego w styczniu 1945 na lini Siewierz - Gołonóg - Dąbrowa.(lub dyslokacja oddziałów 4-ej armii pancernej)

Znalazłem w tym rejonie kilka nietypowych bunkrów przypominających podstawy pod wieże czołgowe. Wielkie dzięki za wszelkie info - najlepiej na email: stopniak@poczta.onet.pl

pozdrawiam serdecznie,
Kangur
  • Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Jeśli to kochy to pewnie jest to fragment linii polowej b-2, choć nie wiem jak ona w tamtym rejonie biegła dokładnie. Wydaje mi się, że w rejonie Boguchwałowic przez teren obecnego jeziora skręcała na południe nie dochodząc do Siewierza a tym bardziej Ujejsc.

Tak się składa, że mieszkam w tym terenie i sam się interesuje tematem walk w tym rejonie. Zapraszam do wymiany informacji i współpracy adawczej".

Pozdrawiam,

Mecenas
Napisano
A może inaczej: jak wyglądają schrony, co do których przypuszczasz że mogą być dla wież czołgowych?

Na tym odcinku B2 przebiega tak:
- wzgórza pomiędzy Mierzęcicami i Sadowiem, w kierunku jeziora,
- od Duże Chmielowskie na jezioram wzdłuż drogi (na płd od niej) prowadzącej do trasy 1", przechodzi przez trasę
- polami do wzgórz na płd-zach od Trzebiesławic,
- wzdłuż drogi Trzebiesławice - Ujejście, po obu stronach drogi, potem po wschodniej str drogi
- wzgórza na wschód od Ujejścia
- .....(tu mam przerwę)
- wzg. 334,2 w Gołonogu

Jeżeli masz dokładniejsze informacje - w szczególności pom. Trzebiesławicami i Gołonogiem - napisz
pzdr
  • 1 year later...
Napisano
Z tego co ja wybadałem to od północy linia idzie wzdłóż drogi Siewierz Ujejście, następnie przecina droge idzie lasem aż do Ujejścia. tam znowprzez pola omije miasto od strony drogi nr.1, dale jakoś przecina Obwodnice Wschodnią i idzie dalej w strone Antoniowa. Tam góbi sie jakoś wśród zabudowy potem wyłania sie i przechodzi przez rzeczke. Zaraz za tą rzezcką znajduje sie ciekawa budowla, z pionowych płyt obwałowany jest prostokąt tak na wysokość pół metra, z jednej strony zrównujący sie z gruntem. Tworzy coś jakby podstwae pod jakiś budynek. Ale dziwnie blisko znajduje sie lini okopów więc nie wiem czy to wojjenna budowla. Nastąpnie linia oopów wije sie przez las świerkowy w strone jeziora Pogoria I. Chciał bym wspomnieć o dziwnym wyasfaltowanym skrzyżowania koło tej wspomnianej budowli. Raczej droga jest z płyt, niewątpliwie poniemieckich ale na to nałożone są resztki rozsypującego sie asfaltu. Bunkierki szczelnicze są w tym rejonie w bardzo dobrym stanie, sa tam głównie tylko szczelnicze, nie ma tam zbyt dużo tych z otworami w dachu ( ponoć podstawy pod ciężkie CKM,y ale coś mi to nie pasi:/.Okopy w lesie są dość mało widoczne ponieważ były kopane w piaskowym podłożu. Nastąpnie omija pogorie wzdłóż jej wschodniego brzegu. tutaj okopy sa mało widoczne tak jak w lesie. Nastąpnie linia przecina przejazd kolejowy , przechodzi na drógą strone jezdni i wije sie dalej lasem. Tu gleba była dość zwięźlejsza i dlatego okopy zachowały sie głębsze. Tutaj dzieje sie coś dzwnego ponieważ okopy się rozgałęziają i kierują sie w różnych kierunkach tworząc mały labirynt. Gdy linia dochodzi do do Gołonoga jest praktycznie nie widoczna na polach a bunkierki traca sie wśród zabudowań. Wyaniają sie koło szkoły podstawowej, rzechodza przez ulice i widać z 3 bunkierki w prostej lini pod góre wśród dzrzew w sadzie. NAstępnie linia wspina sie na góre gołonowską. Szczyt jest dosć dobrze poprzecinany okopami. Znajduje sie jeden bunkierek wysunięty na wschud jednak jest wysadzony. Następnie linia zchodzi w strone osiedla Kasprzaka. NA całej długosci tej lini od strony wschodniej idzie także dość głęboki rów przeciwczołgowy, kopany przymusowo przez okoliczną ludnosć. Na górze Gołonowskiej znajdował sie także taki jakby okop doworzenia, zamaskowany itp. Był wzmacniany betonowymi płytami. Posiadam dosć dużo tych płyt ponieważ ludność miejscowa po wojnie wykorzystywała do budowy te dość praktyczne płyty betonowe. Poniżej kościoła św. Antoniego znajdowała sie bateria działa 88mm, posiadam 2 łuski z tego działa. Za osiedlem KAsprzaka linia idzie dosć dziwni równolegle do drogi poprzecznie niż cała linia. W czasie wojy oprócz polnej drózki nic tam nie było. W czasie wycofywania sie Niemców jechała tamtądy cała kolumna czołgów. Jeden sie popsuł i stał tam jeszcz dość czasu po wojnie. Później linia oidzie w okolicy koloni Jamki. praktycznie co trzci bunkier posiada kwadratowy otwór na dachu. Jeśli ktoś wie do czego to służy to prosze mi powiedzieć. Dalej nie wiem za bardzo jak ta linia idzie, ale widziałem też te bunkierki wzdłuż drogi szybkiego ruchu w strone Jaworzna. I pierwsze słysze o bunkrach niby pod wieże czołgowe, bo podejrzewam ze myślisz o tych z kwadratowym otworem na dachu ale te odpadają. Może jest ktoś w posiadaniu mapy linitych bunkrów. Jeśli tak to był bym wdzięczny. Pozdrawiam wszystkich
Napisano
Witam
Te kochbunkry z protokątnym otworem w stropie wg. mojej teorii mają przeznaczenie obserwaciyjne lub pod użytek panzerfaustów- szczególnie jeżeli są usytuowane przy drodze lub na wzniesieniach.
Osobiści adania" lini b2 na Ślasku, zakończyłem na odcinku od Tarnowskich Gór do Ujejścia włącznie. W najbliższym czasie wraz z kolegami wybieramy się na dalsze poszukiwania pozostałości w terenie koło Dąbrowy i dalej na Sosnowiec. Może sie przyłączysz?
Pozdrawiam
IwoJima
Napisano
Heh z miłą przyjemnością jednak narazie to odpada z powodu zdawania przezemnie matury na wiosne, jak znajde jakies studia to mam całe lato wolne aż do październikai z miłą chęcią przeznaczył bym ten czas na tego typu poszukiwania:D
Napisano
Najlepszy czas jest teraz lub na wiosne. W sezonie letnim roślinność uniemożliwia odszukanie wielu rzeczy. A w przypadku kochbunkrów to ważne.
Napisano
Ja również od dłuższego czasu interesuje się tymi fortyfikacjami i mam określony przebieg linii od Górki Gołonoskiej do ulicy Lenartowicza na Zagórzu (brakło mi czasu żeby badać dalej w terenie). Dość ciekawie robi się w rejonie Lasu Zagórskiego. Do tego dochodzą informacje od ludności miejscowej i jedna ciekawostka... Gdybyście organizowali jakiś wypad na te fortyfikacje to z chęcią bym się przyłączył. Wymiana informacji również mile widziana. Najlepiej się ze mną kontaktować na gg: 3612685

pozdrawiam
Peter
Napisano
witam,

no jestem pod wrazeniem ze az tylu czynnych" poszukiwaczy jest w okolicach Dabrowy. Umocnienia mam zrobione" od pogorii do siewierza - tam gdzie byla mozliwosc byl rowniez w akcji wykrywacz. nic szczegolnego w ziemi sie nie chowalo, ale jednak zawsze cos tam bylo :).
Mapy czy planych tych umocnien chyba nie sa potrzebne - wszystko jest widoczne jak na dloni i przy odrobinie wyobrazni i dobrej woli mozna wyznaczyc przebieg lini i isc jej tropem.

Minusem tego terenu sa: smieci w bunkrach i okopach, smieci w najblizszej okolicy zakopane w lesie, brak konkretnych walk i brak konkretnych znalezisk.
Z ciekawostek podam ze w okolicy tej linii rosjanie zorganizowali zrzutowisko amunicji - niestety nie podam gdzie z wiadomych powodow.

Jako uzupelnienie sprawdzania terenu chodzilem po lini wzdluz odcinka gorka golonoska - osiedle staszica. Tam jest jeszcze wiecej smieci :).

Kolejna ciekawostka jest pewne miejsce przy drodze w ktorym nie wiedziec czemu znajduje sie wysypisko smieci szklanych. Otoz jakis inteligent wywalil w dol mase butelek. Dol jest otoczony drzewami lisciastymi i jezeli ktos stanie blisko gwarantuje, ze z ciekawosci wejdzie do niego. Ja popelnilem ten blad i wzlalem do tego dolu. BUtelki przykrywaly liscie i nawet przez glowe nie przeszlo mi ze jest tam szklo. Przekonalem sie o tym w momencie gdy zaliczylem poslizg i upadlem. Rozciete rece, potargane spodnie, rany na nogach i brak mozliwosci normalnego poruszania sie. Na szczescie mialem pomoc z zewnatrz" i wyszedlem bez kolejnych uszczerbkow na ciele i odziezy :).

Jezeli koledzy beda sie wybierali na rekonesans lub kopanie chetnie przylacze sie jezeli bedzie taka mozliwosc.

W galerii na Wortalu znajduja sie (lub powinny) zdjecia z okolic osiedla Staszic. W najblizszym czasie umieszcze kolejne zdjecia z Dabrowy. Linku nie podaje bo nie mozna :)

Pozdrawiam

kruku
Napisano
nie moglem sie oprzec i jednak zamieszcze link do zdjec. mam tylko nadzieje ze proteus nie potraktuje tego jako ataku konkurencji" ;), a i Bociek zrozumie intencje.

http://www.poszukiwania.pl/cooper/thumbnails.php?album=298

pozdrawiam

kruku
Napisano
z pewnoscia nic co stanowilo fragmenty wyposazenia ;). jest wiele zlomu w ziemii, sledzi :D w setkach sztuk, ale nic co moznaby postawic na polce w domku ;).

zdjecia sprawdze i za jakis czas napisze co to jest.

pozdrawiam

kruku
Napisano
wiec tak:

zdjecie te przedstawiaja pret :D. A dokladnie jest to jeden z elementow wystajacych przy odcinkach betonowych(asfaltowych). Pomiedzy nimi znajdowaly sie rowniez ok 80 cm prety mocowane na wysokosci ok 2 cm od ziemi. z kazdej strony drogi. na ppierwszy rzut oka wyglada to jak konstrukcja do mocowania maskowania. Akurat jest to fragment lini przeciety droga i miejsce w ktorych mozna bylo sie liczyc z koniecznoscia komunikacji i przechodzenia przez droge.
Te wystawiajace prety sa calkiem ciekawa niespodzianka dla kierowcow chcacych zrobic sobie parking w lesie na betonie :).

pozdrawiam

kruku
Napisano
zobaczcice tez fragment z tej samej serii w okolicach Mirowa.

http://www.poszukiwania.pl/cooper/thumbnails.php?album=299
(tam tez nic nie ma ;) ).

pozdrawiam

kruku
Napisano
Witam
Jak pogoda pozwoli to ja i koledzy wybieramy się na badania lini b-2 w Dąbrowie Górniczej i okolicy jeśli jest ktoś chętny to zapraszam
gg 8874053
pozdrawiam Danek
Napisano
patrzac na to co sie dzieje za oknem w DG to przypuszczam ze zbierzecie sie kolo marca :D. A tak powaznie chetnie zabiore sie z Wami jezeli bedziecie chcieli zabrac takiego amatora jak ja.

oczekuje na informacje

GG 566056
kruku@poszukiwania.pl

pozdrawiam

kruku
  • 1 month later...
Napisano
Witam jestem rownierz zainteresowany wspolnym wypadem w lasy Dąbrowy Górniczej,odnalazłem w lesie niedaleko Strzemieszyc potęzny bunkier wraz z zejsciem do podziemi,jednakze niemam odpowiedniego sprzetu a około 6 miesięcy temu bunkier został zniszczony i ogrodzony gdyz powstaje tam jakis plac.Moge zdradzić miejsce tej fortyfikacji.
Napisano
Cronos wiesz może coś więcej o tej baterii Flaku na górce gołonoskiej? Znaczy jednostka, dokładniejsze położenie dział?
Napisano
Wiem ze stała w oklcach dzisiejszej ulicy Działki, miejsce to jest zniwelowane przez budynki na osedlu tzw. storczyki,nie ma szans już nic tam znaleść:( posiadam 2 łuski z tego dział, zabrane przez wujka po wojnie do domu jako pamiątka" (mieszkał na Laskach) Działo ponoć zostało wysadzone przez ruskich jak zdobywali Gołonóg i elementy poniewierały sie w okolicy jeszcze jakiś czas po wojnie. Jak chcesz coś jeszcze wiedzieć, albo wymienić informacje zapraszam na maila:)
Napisano
Dzięki :]
Ja nic nie mam zamiaru szukać w ziemii :] Raz, że zwykła ciekawość, bo mieszkam w bloku tuż obok ul. Działki (tylko tory tramwajowe oddzielają), a dwa, że chcę zlepić Flaka 88mm i mam w planach zrobienie dioramki, tylko jeszcze nie wiem jakiej :]
Napisano
Co wy na to zeby kiedys,niewiem moze w wakacje zebrac jakąs grupe zapaleńcow i wyruszyc na wspólne eksploracje ?? Slyszałem a nawet raz sie przekonałem ze w lasku zagórskim mozna wyciągnąc niezłe fanty !!Ja chyba zakladam Dąbrowskie forum poszukiwaczy ;D Co wy na to ??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie