Skocz do zawartości

powstanie styczniowe

watorresbo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich serdecznie i mam do Was drodzy forumowicze takie pytanko, a mianowicie czy przeszukiwał ktoś tereny miejscowości Lubartów oraz Żyrzynia chodzi mi o bitwy na tych terenach w czasie powstania styczniowego. A także jakie efekty podczas tych przeszukiwań mielicie?
pozdr.mariusz
Napisano
Ja wybieram się tam na wiosnę, ale jeszcze tam nie szukałem. Mam trochę informacji od miejscowego", nawet jakieś lokum się znajdzie - zobaczymy, czy zostało coś po oddziale Gen. Kruka - Heideireicha
Napisano
A pod Staninem szukałeś. Bitwa była w pobliżupałacu a jego resztki jeszcze stoją.
Po Brzósce to chyba nic nie zostało oddział mały ale... długo siedzieli w jednym miejscu.
Napisano
Indian, a szukałeś w okolicach Łukowa? Ja często tam bywam, ale nie znam tam nikogo z piszczałką, może by tak kiedyś poszperać wspólnymi siłami? No i pamiętam o tej płytce dla Ciebie.
Daniel
Napisano
Powstanie styczniowe już kiedyś było na forum.Kujawy sa bardzo ciekawe.Mierosławski tam walczył.Poza tym to moje rodzinne strony były dość przebiegane przez powstańców,jest wiele autentycznych opowieści o tamtych czasach.Pozdrawiam Etam.
Napisano
http://www.odkrywca-online.pl/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&id_forum=0&ktory=37651#37651
pod tym adresem masz trochę wiadomości o miejscach potyczek podczas powstania styczniowego - temat z Forum
Napisano
Dzięki za wypowiedzi a tak jeszcze zapytam panowie,a mianowicie który z was jeżdzi na wykopki na rowerku ubrany w moro lub w tym podobny ubiorek.
do danieloff czy miałeś może wzgląd do kronik tamtych terenów a tak na marginesie jakich informacji można spodziewać się w kościołach czy tam jest coś w rodzaju dziennika,kroniki czy inny rodzaj zapisu prosiłbym o wyjasnienia
pozdrawiam - mariusz
P.S.jak śniegi ustąpią możnabybyło zaplanować jakąś wyprawę
może ktoś z was zapoda jakiś ciekawy temacik chetnie się przyłącze a narazie chwilowo jestem bez wykrywki bo zmieniam na leprzą :)
Napisano
Jak narazie to tylko tutaj grzebie. Tak z czystej przyjemności... Wiekszość to fajerwerki, wielkie składy armijne. Ja daje sobie rade bez piszczaly. A tam można znaleźć wszystko czym dysponowała niemiecka armia.
Miałem cynk o składach luftwaffe ale niepotwierdzony.
Jak zmienie moto to pojawi sie i wykrywka a wtedy bede wiedział. Tutaj mało ludzi grzebie, poza podejrzanymi typami w luksusowych terenówkach na blachach ze stolicy...he, he.
Po Brzosce jest pomnik w srodku lasu i cos jakby resztki ziemianki. Tam to raczej nie da sie kopać bo to rezerwat.
Po szkólce KeDywu nie ma już śladu. A z dworku w Staninie w latach 70 czy 80 jakieś dzieciaki wyszarpały depozyt. Widziałem dziure w piwnicach.
A w sprawie wspólnych spacerkow to he he jestem jak najbardziej ustosunkowany pozytywnie. Jak cos to na priv

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie