watorresbo Napisano 5 Styczeń 2004 Autor Napisano 5 Styczeń 2004 Witam wszystkich serdecznie i mam do Was drodzy forumowicze takie pytanko, a mianowicie czy przeszukiwał ktoś tereny miejscowości Lubartów oraz Żyrzynia chodzi mi o bitwy na tych terenach w czasie powstania styczniowego. A także jakie efekty podczas tych przeszukiwań mielicie?pozdr.mariusz
danieloff Napisano 6 Styczeń 2004 Napisano 6 Styczeń 2004 Ja wybieram się tam na wiosnę, ale jeszcze tam nie szukałem. Mam trochę informacji od miejscowego", nawet jakieś lokum się znajdzie - zobaczymy, czy zostało coś po oddziale Gen. Kruka - Heideireicha
Indian Chief Napisano 6 Styczeń 2004 Napisano 6 Styczeń 2004 A pod Staninem szukałeś. Bitwa była w pobliżupałacu a jego resztki jeszcze stoją. Po Brzósce to chyba nic nie zostało oddział mały ale... długo siedzieli w jednym miejscu.
danieloff Napisano 6 Styczeń 2004 Napisano 6 Styczeń 2004 Indian, a szukałeś w okolicach Łukowa? Ja często tam bywam, ale nie znam tam nikogo z piszczałką, może by tak kiedyś poszperać wspólnymi siłami? No i pamiętam o tej płytce dla Ciebie.Daniel
Etam Napisano 6 Styczeń 2004 Napisano 6 Styczeń 2004 Powstanie styczniowe już kiedyś było na forum.Kujawy sa bardzo ciekawe.Mierosławski tam walczył.Poza tym to moje rodzinne strony były dość przebiegane przez powstańców,jest wiele autentycznych opowieści o tamtych czasach.Pozdrawiam Etam.
danieloff Napisano 6 Styczeń 2004 Napisano 6 Styczeń 2004 http://www.odkrywca-online.pl/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&id_forum=0&ktory=37651#37651pod tym adresem masz trochę wiadomości o miejscach potyczek podczas powstania styczniowego - temat z Forum
watorresbo Napisano 6 Styczeń 2004 Autor Napisano 6 Styczeń 2004 Dzięki za wypowiedzi a tak jeszcze zapytam panowie,a mianowicie który z was jeżdzi na wykopki na rowerku ubrany w moro lub w tym podobny ubiorek.do danieloff czy miałeś może wzgląd do kronik tamtych terenów a tak na marginesie jakich informacji można spodziewać się w kościołach czy tam jest coś w rodzaju dziennika,kroniki czy inny rodzaj zapisu prosiłbym o wyjasnieniapozdrawiam - mariuszP.S.jak śniegi ustąpią możnabybyło zaplanować jakąś wyprawęmoże ktoś z was zapoda jakiś ciekawy temacik chetnie się przyłącze a narazie chwilowo jestem bez wykrywki bo zmieniam na leprzą :)
Indian Chief Napisano 6 Styczeń 2004 Napisano 6 Styczeń 2004 Jak narazie to tylko tutaj grzebie. Tak z czystej przyjemności... Wiekszość to fajerwerki, wielkie składy armijne. Ja daje sobie rade bez piszczaly. A tam można znaleźć wszystko czym dysponowała niemiecka armia.Miałem cynk o składach luftwaffe ale niepotwierdzony. Jak zmienie moto to pojawi sie i wykrywka a wtedy bede wiedział. Tutaj mało ludzi grzebie, poza podejrzanymi typami w luksusowych terenówkach na blachach ze stolicy...he, he. Po Brzosce jest pomnik w srodku lasu i cos jakby resztki ziemianki. Tam to raczej nie da sie kopać bo to rezerwat. Po szkólce KeDywu nie ma już śladu. A z dworku w Staninie w latach 70 czy 80 jakieś dzieciaki wyszarpały depozyt. Widziałem dziure w piwnicach.A w sprawie wspólnych spacerkow to he he jestem jak najbardziej ustosunkowany pozytywnie. Jak cos to na priv
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.