Skocz do zawartości
  • 0

klamry radzieckie

danieloff

Pytanie

Nawiązując do wątku dotyczącego klamer Rosji carskiej chciałbym uzyskać trochę informacji o klamrach radzieckich. Czy ktoś z Was trafił kiedyś oryginalną klamrę z gwiazdą, z okresu II w.św.? Większość żołnierzy Armii Czerwonej nosiło pasy parciane, ze skórzanym wzmocnieniem w okolicach dziurek", zapinane na klamrę drucianą. Na zdjęciach widać jednak żołnierzy z klamrami z gwiazdą - dlaczego więc tak trudno taką trafić, już łatwiej o oficerską (ażurową). I jak na 100% odróżnić klamrę drugowojenną od późniejszej? Wiem, że klamry radzieckie z okresu II w.św. i wcześniejsze mają zaczepy po tej samej stronie co niemieckie, klamry późniejsze po przeciwnej. Proszę o wszelkie informacje w tej sprawie.
Pozdrawiam,
Daniel

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Mój kolega trafił klamrę radzieckiej marynarki wojennej na pobojowisku. Motyw na niej był bardzo podobny do tego na współczesnej, tylko cała klamra była dużo mniejsza (około 6cmx4cm. Wykonana z mosiądzu, więc stan był piękny. Niestety nie mam fotki.
Pozdrawiam.

Słyszałem, że były też stalowe klamry radzieckie, z wierzchu tylko miedziowane. Nie wiecie też, czy oprócz wersji ogólnowojskowej i marynarskiej były jeszcze jakieś inne klamry w Armii Czerwonej? A może znacie inne, iewojskowe" klamry radzieckie? Kiedyś na forum była już sprawa radzieckiej klamry szkolnej, która na Allegro nagminnie pojawia się jako klamra kadetów - spróbuję załadować zdjecie.

Też mnie ten temat interesuje. Z ciekawszych klamer radzieckich, to mam marynarską z usuniętym sierpem i młotem na gwieździe (dekomunizacja??). Niestety, nie wiem, czy nie współczesna (tył ciut zżarty przez korozję, natmiast wierzch mocno wypolerowany i do tego zapięcie urwane, więc nie ma sygnatur). A co do sygnmatur, to radzieckie były sygnowane na zaczepie, np. M w owalu.
Pozdrawiam

Ja mam radziecką oficerską z II w.św., no i dwie powojenne - jedna stan magazyn a druga wykopek - kupiłem, bo myślałem że pochodzi z wojny, ale okazała się jednak późniejsza, lata 70-te. Wykopana w Bornem Sulimowie, o tyle interesujące, że w jednym miejscu było kilkanaście grubych, mosiężnych klamer - Rosjanie zakopaliby tak cenny surowiec? Może jakieś napromieniowane - muszę podstawić pod licznik Geigera, he,he.

Moja jest taka, jak ta ostatnia. W kwadracikach ktoś sobie wydrapał nazwisko lub imię, lecz nie do odczytania ze względu na zaawansowaną polerkę.
Pozdrawiam
P.S. W temacie pierwszowojennych klamerek mam rosyjską stalową zastępczą - zdrowy wykop.
Pozdrawiam

Żołnierze radzieccy często nosili też zdenazyfikowane klamry niemieckie, a w zasadzie całe pasy - zawsze to zdrowa skóra, a nie strzępiący się parciany ersatz. Spiłowywali przód, czasami nawet wydrapywali lub nakładali gwiazdki - było już o tym na Forum, w temacie uszkodzonych niemieckich klamer.

Salve,

A tak to sie pewnie w tych okopach zaczynalo nudzic, gdy juz niemaszka rozebrali do kaleson...zajeli sie jego klamra.
Albo niemiecka dezanyfikacyjna.

Pozdrawiam i licze na wymiane fotek, aczkolwiek sowietow nie cierpie i zbytnio ich nie zbieral dlatego prosze o posty do klamer Rosji carskiej.

Gandalf de Grey

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie