spoxo25 Napisano 16 Listopad 2007 Autor Share Napisano 16 Listopad 2007 Wie ktoś w jakich okolicznościach rozbił się Junkers o Masyw Śnieżnika? Dokąd leciał, kto nim leciał? Ma ktoś jakieś informacje na ten temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystian-szabla Napisano 16 Listopad 2007 Share Napisano 16 Listopad 2007 sadze ze z powodu zlych warunkow pogodowych . a co kolega tak zainteresowany Ju ze snieznika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spoxo25 Napisano 17 Listopad 2007 Autor Share Napisano 17 Listopad 2007 Mieszkam niedaleko mam widok na Śnieżnik. Jaki to był model JU? Znajomy leśnik znosi do domu szczątki samolotu znajduje je na powierzchni bez wykrywacza. Ma już dwie skrzynie. Troche elementów kokpitu i dużo stopionego aluminium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 17 Listopad 2007 Share Napisano 17 Listopad 2007 chyba 88 - ale nie potrafie znalzec informacji na temat - a bylo gdzies w prasie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spoxo25 Napisano 17 Listopad 2007 Autor Share Napisano 17 Listopad 2007 Z odkrywcy szukali go ale nie znalezli jest coś na ten temat? A może na wiosne jest ktoś chętny na wycieczke na śnieżnik tam gdzie on leży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystian-szabla Napisano 17 Listopad 2007 Share Napisano 17 Listopad 2007 ju 52 poniewarz widzialem kawalek tego samolotu , byla to blacha falista uzywana do pokrywania ju 52 .pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 17 Listopad 2007 Share Napisano 17 Listopad 2007 wlasnie albo 88 albo 52 - nie bylem pewientylko gdzie ja czytalem a ten temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osman Napisano 18 Listopad 2007 Share Napisano 18 Listopad 2007 Może tutajhttp://www.volny.cz/plarchiv/Stranky/SnezkaInd.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whisper Napisano 18 Listopad 2007 Share Napisano 18 Listopad 2007 Osman, Twój link dotyczy Śnieżki, nie Śnieżnika ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 18 Listopad 2007 Share Napisano 18 Listopad 2007 Moim zdaniem ta Ciotka Ju" walnęła w 25-metrową kamienną wieżę widokową na Śnieżniku i dlatego z owej wieży pozostała dziś tylko sterta gruzu :P A tak serio, to Sudety są bardzo ciekawe jako wrakowisko". Pan dr hab. Andrzej Olejko z Uniwersytetu Rzeszowskiego sporo publikuje nt. wraków samolotów w Karpatach, o mało kto wie o podobnych katastrofach lotniczych w górach południowo-zachodniej Polski. Ja sam słyszałem o tym, że samoloty rozbijały się m.in. w Karkonoszach (Storch" w rejonie Pecu pod Snezkou) i na zboczach góry Ślęży na Przedgórzu Sudeckim (co najmniej 2-3; zresztą mam w domu wspomnienia niemieckiego oficera FJ, który opisywał, jak w 1945 r. lecąc uszkodzonym Ju-52 znad Wrocławia w stronę Świdnicy omal nie uderzyli w tą górę - spadochroniarze słyszeli jak samolot ociera się o czubki porastających Ślężę drzew!). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.