elpasys Napisano 13 Listopad 2007 Autor Share Napisano 13 Listopad 2007 Nie Zachód -Nie Wschód"Taki tytuł ma książka (w języku niemieckim), w której zawarte są interesujące wrażenia z podróży do Polski około roku 1800. Już wtedy faceci zwracali uwagę głównie na urodę Polek, co mnie, jako znającego urodę" niemieckich kobiet, wcale nie dziwi.Więcej: http://www.deutschesfachbuch.de/info/detail.php?isbn=3835300105&part=1&word=&PHPSESSID=26d53ec766c88b48c99cdedcd86a175f Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aegirsson Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 i na dziadostwo karczm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 Jeśli mowa o zwiedzaniu w roku 1800, to ja serdecznie polecam lekturę Listów o Śląsku" Johna Quincy Adamsa, prezydenta USA w latach 1825-1829, który w ostatnim roku XVIII w. odwiedził Dolny Śląsk (bedąc wówczas ambasadorem amerykańskim w Berlinie). Adams był m.in. w jakże dziś popularnych miejscach (rzec można - dzisiejszych atrakcjach turystycznych): w Szklarskiej Porębie, nad Śnieżnymi Kotłami i na Śnieżce (Karkonosze), w ruinach zamku Chojnik, na Ślęży (najwyższy szczyt Przedgórza Sudeckiego), w twierdzy srebrnogórskiej, w Lądku Zdrój, na Szczelińcu w Górach Stołowych i wielu wielu innych miastach, wsiach i na górskich szczytach Dolnego Śląska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aegirsson Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 no to do Polski nie dotarł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 Owszem, ale ja podałem to jako ciekawostkę (w sensie - wtedy to należało do Prus, ale teraz do Polski ;-) ).PozdrawiamLeuthen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.