Skocz do zawartości

Fasunek do radzieckiego hełmu wz.40

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Stałem się szczęśliwym posiadaczem radzieckiego sześcionitowca wz. 40 z farbą na niemal całej powierzchni. Jedyna jego bolączka to brak fasunku i podpinki. I teraz proszę szanownych forumowiczów o pomoc - czy ma ktoś może oryginalny (czy nawet replikę) fasunek i podzieliłby się wymiarami (najlepiej na fotografii/rysunku). Byłbym dozgonnie wdzięczny :)
Prosiłbym też o wymiary (długość, szerokość) podpinki i (w miarę możliwości) zdjęcie klamerki.
Z góry dziękuję!
Pozdrawiam
Szuder
  • 2 weeks later...
Napisano
Towarzysz Iwan - dzięki, świetne zdjęcia szczegółów! Bardzo się przyda :)

meleskul, dokładnie o taki fasunek chodzi :) Byłbym naprawdę bardzo wdzięczny za dokładne wymiary jednego takiego 'płata' (w miarę możliwości z zawinięciami i wymiary do szwów - szyję na własną rękę :)).

Serdeczne dzięki za pomoc!
Napisano
Do diaska, mnie nauczyli czegoś innego.

Słownik wyrazów obcych PWN.
a) wydawanie i pobieranie z magazynu zaopatrzenia wojskowego; fasowanie.
b) żywność, odzież i inne przedmioty, stanowiące całość zaopatrzenia wojskowego.
c) przydział czegoś z zaopatrzenia wojskowego.

Natomiast śp. Pan Jacek Kijak w książce. Hełmy Wojska Polskiego" określa to jako wewnętrzne wyposażenie hełmu"lub WKŁAD.

No,ale czepiam się w dobrej wierze niż złej.
Pozdrawiam serdecznie.
Napisano
A ja się zastanawiałem, czemu nie ma odpowiedzi w tym temacie... a tu po prostu ludzie nie wiedzieli o co chodzi ;-)

Dzięki za wyjaśnienie!
Naprawdę, w środowisku, w którym się kiedyś obracałem popularnym określeniem na wyposażenie wewnętrzne hełmu było właśnie 'fasunek'.

Dziękuję i równie serdecznie pozdrawiam
Szuder
Napisano
Oto link do szkicu wkładki wraz z wymiarami:

http://images33.fotosik.pl/66/66f6774fcaf9d786med.jpg

Zrobiłem to na podstawie oryginalnej wkładki z ograniczoną dokładnością. Jak widać po bokach dodane są zakładki o szerokości 1 cm. Zakładki w części górnej przez które jest przewleczony sznurek mają 2 cm (linia przerywana pokazuje miejsce zagięcia. Zakładki można zrobić o innych wymiarach. Ważne aby wymiary wkładki były mniej więcej 14x14 z czego same listki mają około 4,5 cm.

Mam nadzieje ze szkic wam pomoże.

Krzysiek J.
STGRH

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie