SSzuder Napisano 12 Listopad 2007 Autor Share Napisano 12 Listopad 2007 Witam!Stałem się szczęśliwym posiadaczem radzieckiego sześcionitowca wz. 40 z farbą na niemal całej powierzchni. Jedyna jego bolączka to brak fasunku i podpinki. I teraz proszę szanownych forumowiczów o pomoc - czy ma ktoś może oryginalny (czy nawet replikę) fasunek i podzieliłby się wymiarami (najlepiej na fotografii/rysunku). Byłbym dozgonnie wdzięczny :)Prosiłbym też o wymiary (długość, szerokość) podpinki i (w miarę możliwości) zdjęcie klamerki.Z góry dziękuję!PozdrawiamSzuder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 27 Listopad 2007 Autor Share Napisano 27 Listopad 2007 Naprawdę nikt nie posiada hełmu wz. 40 z fasunkiem (linierem?)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Towarzysz Iwan Napisano 27 Listopad 2007 Share Napisano 27 Listopad 2007 W zasadzie to Ci powinno pomóc:http://www.cascoscoleccion.com/rusia/rus40.htmZobaczę, czy ktoś ze znajomych ma oryginał, albo choćby dobre zdjęcia z wymiarami.Pozdrawiam,BN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meleskul Napisano 27 Listopad 2007 Share Napisano 27 Listopad 2007 Za Tow. Iwana (to ja jestem ten znajomy ;) - tak wygląda w tuż powojennym, z 1948 roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 27 Listopad 2007 Autor Share Napisano 27 Listopad 2007 Towarzysz Iwan - dzięki, świetne zdjęcia szczegółów! Bardzo się przyda :)meleskul, dokładnie o taki fasunek chodzi :) Byłbym naprawdę bardzo wdzięczny za dokładne wymiary jednego takiego 'płata' (w miarę możliwości z zawinięciami i wymiary do szwów - szyję na własną rękę :)). Serdeczne dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczor Napisano 29 Listopad 2007 Share Napisano 29 Listopad 2007 SSzuderPrzepraszam, a co rozumiesz przez słowo fasunek"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 29 Listopad 2007 Autor Share Napisano 29 Listopad 2007 Cóż, uczyli mnie (a raczej uczyłem się), że jest to wewnętrzne wyposażenie hełmu (nie licząc podpinki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczor Napisano 29 Listopad 2007 Share Napisano 29 Listopad 2007 Do diaska, mnie nauczyli czegoś innego.Słownik wyrazów obcych PWN.a) wydawanie i pobieranie z magazynu zaopatrzenia wojskowego; fasowanie.b) żywność, odzież i inne przedmioty, stanowiące całość zaopatrzenia wojskowego.c) przydział czegoś z zaopatrzenia wojskowego.Natomiast śp. Pan Jacek Kijak w książce. Hełmy Wojska Polskiego" określa to jako wewnętrzne wyposażenie hełmu"lub WKŁAD.No,ale czepiam się w dobrej wierze niż złej.Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 29 Listopad 2007 Autor Share Napisano 29 Listopad 2007 A ja się zastanawiałem, czemu nie ma odpowiedzi w tym temacie... a tu po prostu ludzie nie wiedzieli o co chodzi ;-) Dzięki za wyjaśnienie! Naprawdę, w środowisku, w którym się kiedyś obracałem popularnym określeniem na wyposażenie wewnętrzne hełmu było właśnie 'fasunek'.Dziękuję i równie serdecznie pozdrawiamSzuder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dexter_k Napisano 2 Grudzień 2007 Share Napisano 2 Grudzień 2007 Oto link do szkicu wkładki wraz z wymiarami:http://images33.fotosik.pl/66/66f6774fcaf9d786med.jpgZrobiłem to na podstawie oryginalnej wkładki z ograniczoną dokładnością. Jak widać po bokach dodane są zakładki o szerokości 1 cm. Zakładki w części górnej przez które jest przewleczony sznurek mają 2 cm (linia przerywana pokazuje miejsce zagięcia. Zakładki można zrobić o innych wymiarach. Ważne aby wymiary wkładki były mniej więcej 14x14 z czego same listki mają około 4,5 cm. Mam nadzieje ze szkic wam pomoże.Krzysiek J.STGRH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 2 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 2 Grudzień 2007 Serdecznie dziękuję, lepiej być nie mogło :-)Pozdrawiam!Szuder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.