Dunczyk Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 Dzięki Mike za wyjaśnienia, człowiek uczy się całe życie, a czegoś nowego zawsze warto się dowiedzieć. Fakt defilujących dragonów nie widziałem, inne oddziały dywizji pancernej widywałem na fotkach właśnie bez magazynków, stąd moja uwaga, ale... esprit de corps każdej jednostki to najważniejsza rzecz. W każdym razie baaaardzo dodatni plus za reprezentowanie pułku podczas defilady 11 Listopada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grechu Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 No i na Polonia militaris jest błąd w nazwie naszej formacji i zajączkowski też nie do końca był jej dowódcą ;)Patrol 1 Samodzielnej Kompanii Komando mjr Macieja Zajączkowskiego Ale aby napisać coś do autorów tej strony to trzeba przejśc długi i trudny proces rejestracji.GrechuGRH 1 SKC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 pieniądze niż satysfakcja i honor"Koszały - opały i tuby smalone!!!Czy to oznacza, że nikt z uczestników nie dostał ani grosza?Czy to oznacza, że wszyscy właściciele pojazdów przywieźli je na własny koszt?Jakoś nie chce mi się wierzyć. Jakikolwiek ruch SdKfz 251 Rosi" to kilka tysięcy zł.Jeśli tak było faktycznie, to TVN Hisoria miało najtańszy plan filmowy na świecie!Do udziału w defiladzie można było równie skutecznie zniechęcić. Rozumiem, że zeszłoroczna defilada 2006 została rozliczona finansowo i rok finansowy został zamknięty.Ok 20 osób, uczestników defilady 2006 do dnia dzisiejszego nie dostało symbolicznego, podkreślam, zwrotu kosztów przyjazdu w wysokości 50 zł/osobę. Pieniądze były obiecane, inni dostali, ale nie wszyscy!Nie każdy jest z zawodu synem" czy ma dobrze płatna pracę.Do baku wody się nie naleje.Jak to mówił klasyk Czereśniak: Samą Polską gęby nie nasyci...".Ot, taka nutka rozgoryczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 Grechu!Informacja na Polonii Militaris jest oficjalną informacją organizatorów. Ten sam błąd jest na stronie Radosława, Militarnych.A proces rejestracji jest standardowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARTI123 Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 Co do przebieranek to nie rozumiem np Jazlowiaka i kilku innyuch. Czy wszystkie jestnostki polskich sil zbrojnych z okresu od Mieszka I do współczesnosci mają odzwierciedlenie w grupach GRH? chyba nie. Więc chyba fajnie jeżeli uzupelniemiem będzie udział w takiej imprezie wyszkolonej grupy GRH umundurowanej na tę okazje w odpowiedni mundur inny niż odtwarza grupa? Dla mnie to zupełnie normalne. Czy mamy GRH Kosynierzy"? Nie zauważyłem. To jak będa obchodyu bitwy pod Maciejowicami to lepiej chyba jak wystąpi przy pomniku jakaś grupa w wypożyczonych strojach niż nikt. pozdrawiam-arti Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 We wsi pod Rzeszowem jest licząca sobie ponad 200 lat grupa kosynierów, założona przez uczestników bitwy pod Racławicami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARTI123 Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 No to chwała im za to. Kosynierów podałem jako przykład do zobrazowania sytuacji. pozdrawiam-arti Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał MG42 Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 Pomimo dużych braków w wyszkoleniu niektórych GRH, uważam nasz udział w defiladzie za wielki sukces. Przecież jeszcze parę lat temu było to nie do pomyślenia, żebyśmy stali razem z wojskiem pod Grobem Nieznanego Żołnierza. Poza tym został diametralnie zmieniony charakter obchodów Święta Niepodległości. Dotychczas był to bardzo smutny dzień, pełen martyrologicznego użalania sie nad losem Polski i wspominania czasów zaborów i okupacji. W tym roku po raz pierwszy stał się ten dzień radosnym świętem wolności. Na pewno daleko nam do amerykańskiego 4 lipca ale myślę że i tak jest to milowy krok. Mam nadzieję że do przyszłorocznej 90-tej rocznicy odzyskania niepodległości przygotujemy się lepiej i że będzie to wielkie święto wszystkich Polaków.Pozdrawiam wszystkich współuczestników defilady i dziękuję w imieniu swoim i naszej grupy za możliwość wzięcia udziału w tych uroczystościach.Michał KępińskiGRH Batalion Czata 49" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campus Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 Panowie po co tracić czas bezsensowne zarzuty itp. spójrzmy na Defiladę pozytywnie tak jak na każdą inna imprezę. A kilka rzeczy wydarzyło się naprawdę pierwszy raz:- po raz pierwszy wszystkie oddziały rekontrukcyjne stanęły pod pomnikiem nieznanego żołnierza- po raz pierwszy Prezydent RP oddał honory wszystkim GRH pod Grobem Nieznanego Zołnierza- po raz pierwszy GRH brały udział w tej głównej defiladzie przez miasto ( a nie w innej)- po raz pierwszy:-) Zarząd dróg Miejskich wyraził zgodę na przemarsz dwóch pojazdów na gąsienicach Nowym Światem (czy macie pojęcie ile jest z czymś takim problemów?)- po raz pierwszy Defiladę Historyczną oglądały takie masy ludzi!!! Niewyobrażalne! Ci ludzie nie byli na Pl. Piłsudskiego oni czekali właśnie na Defiladę wzdłuż trasy. Pierwsi widzowie w najlepszych miejscach stali już od 8 rano!- po raz pierwszy była też taka oprawa telewizyjna. TVN szalał z kamerami, widzieliście że starali sie łapać zołnierzy GRH w róznych miejscach w Polsce gdy jechali do Warszawy. 4 razy ekipa z TVN pojawiła się w samej bazie noclegowej w MAShu!- po raz pierwszy widziałem tak zdumione i zszokowane miny policjantów, którzy myśleli, że tak jak w poprzednich latach mało kto przyjdzie (bo zimno i śnieg). A propos imprezę z kolumną defiladową o długości 1200 m , i dzikimi tłumami ludzi po bokach, ochraniało może ze 3 policjanów;-) Policji granatowej było więcej!;-))) - po raz pierwszy impreza w której brały udział nasi koledzy z GRH zablokowała totalnie centrum Warszawy i Muzeum Wojska Polskiego;-))) Warto to było zobaczyć;-)PozdrowieniaMariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
t sarna Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 Uczestnicy Stowarzyszenia CYTADELA goscili w swoich szeregach druzyny piechoty czterech kolegow z Grupy 5ppLeg (Bialystok), jednego z Grupy 40pp, jednego ze Stowarzyszenia PATRIA. Jednodniowka nr 8/07:[URL=http://img142.imageshack.us/my.php?image=niedamyziemi1dq9.jpg][IMG]http://img142.imageshack.us/img142/9055/niedamyziemi1dq9.th.jpg[/IMG][/URL][URL=http://img256.imageshack.us/my.php?image=niedamyziemi2bf5.jpg][IMG]http://img256.imageshack.us/img256/5169/niedamyziemi2bf5.th.jpg[/IMG][/URL] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
t sarna Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 Direct:http://img142.imageshack.us/img142/9055/niedamyziemi1dq9.jpghttp://img256.imageshack.us/img256/5169/niedamyziemi2bf5.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek65 Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 CAMPUS tak było.To prawda!!! wpadłem do MASHA (Górczewska 62 W-wa) na piwo dzień przed defiladą.Atmosfera była fantastyzna,zjechało się ponad 100 a może więcej rekonstruktorów z Polski.Tam w tym miejscu naprawdę czuło się przyjażń i koleżeństwo.Nic nie dzielilo a wprost przeciwnie.Serdeczna miła atmosfera.Gratuluję takiej postawy i dziękuję Mariuszowi (MASH) za gościne.Kolejna impreza,która buduje solidne mosty na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campus Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 proszę bez kryptoreklamy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mizeria Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 a co to za kryptoreklama ... impreza była przesympatyczna, nikt nikomu nie docinał, nie było lepszych i lepsiejszych, wszyscy się przednie bawili. Brawa dla całej załogi z MASCH'a kolejne miłe przyjęcie tak licznej ekipy z całego kraju, od Przemyśla po Gdańsk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 Mariusz doprecyzujmy kilka zagadnień:Napisałeś, że:po raz pierwszy wszystkie oddziały rekontrukcyjne stanęły pod pomnikiem nieznanego żołnierza"Rozumiem, że chodzi o oddziały tzw. zielone" czyli reprezentujące WP z pierwszej połowy XX wieku. Dla grup XIX wiecznych tzw. apoleońskich" to chleb powszedni od wielu lat.Napisałeś, że:po raz pierwszy Prezydent RP oddał honory wszystkim GRH pod Grobem Nieznanego Zołnierza"Rok temu, z okazji 3-go maja, po raz pierwszy GRH napoleońskie zostały ustawione pod GNŻ razem ze współczesnym wojskiem i dopuszczone do udziału w ceremoniale wojskowym, z defiladą przed prezydentem włącznie.Napisałeś, że:po raz pierwszy GRH brały udział w tej głównej defiladzie przez miasto ( a nie w innej)"I znów dal grup apoleońskich" to chleb powszedni od dobrych kilku lat.W kwestii pojazdów gąsienicowych w XIX wieku niestety, nie mamy odpowiednika.A żeby było ciekawiej, to jest to zasługa tego samego człowieka... w mundurze majora...Może właśnie dzięki działaniom grup XIX wiecznych, został przetarty szlak do udziału w głównych uroczystościach państwowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 po pierwsze nie policja granatow bo to kojarzy się z okupacje i kolaboracją, a policja państwowa, a po drugie był 1człowiek :d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stary Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 damador"Nie kłamią także zdjęcia i komentarze zamieszczone w poniedziałkowej (12 listopada) prasie codziennej. „Życie Warszawy”, „Fakt”, „Superexpress”, „Gazeta Wyborcza”, „Rzeczpospolita”, „Polska”, „Dziennik.pl” "Jeśli Koledzy z Warszawy byli by uprzejmi wrzucić materiały prasowe na forum byli byśmy bardzo wdzięczni.Pozdrawiam.Przemo KapturskiGRH 1 SKCSwarzędz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 Film: http://wiadomosci.onet.pl/2853096,relacjetveu.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 Tomasz Karasiński napisał: Może to rozczarowanie, iż właśnie te osoby (grupy) nie wzięły udziału w defiladzie ? A może to przypomnienie, iż rozpuszczane przed imprezą pogłoski o „małych finansach” spowodowały wycofanie się w ostatniej chwili tych, których bardziej interesują pieniądze niż satysfakcja i honor."A co to znaczy małe finanse? Może kolega opisze co miał na myśli? Same reklamy w prasie codziennej i w telewizji kosztowały więcej niż wszystkie dotychczasowe defilady:-) Rozumiem, że nikt z kolegi grupy nie połakomił sie na żadne wynagrodzenia podczas dotychczasowych defilad, a tylko wystarczała Ci Satysfakcja i honor". Ile ja jeszcze razy bee czytał te pierdoły op biedzie imprez, które mają tak niedosiężne budżety, że wszystkie inne imprezy mogą się schować. I jeszcze do tego ten nieznośny patetyczny sosik o honorze" co się schował w norze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tiaret Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 ad list otwarty"a feeee...Panie Tomku, jedno pan mówisz, drugie piszesz... a w satysfakcję i honor" to już chyba co starsi koledzy z Pana ust nie uwierzą... Troszkę pokory...tiaret Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 Z przerazeniem mysle ze najbliższa impreza dopiero w styczniu... la Boga. toz ta czesc forum zapadnie w sen zimowy..... co ja bede czytał w długie zimowe wieczory :DDDD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mizeria Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 fakty i mity :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campus Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 Steiner ;-) tak zdecydowanie nie chodzi mi o GRH odtwarzające erę napoleońską;-))) Czy naprawde te wszystkie głupie wycieczki osobiste są potrzebne??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maly.01 Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 W imieniu SGRH 3 Bastion Grolman dziękuję organizatorom i wszystkim uczestnikom za wspaniałe przeżycia związane z tą uroczystością. Było dla nas wielkim zaszczytem móc zaprezentowac oddział powstańców wielkopolskich z lat 1918-1919 mimo iż w naszych szeregach wystąpili ludzie nie tylko z Wielkopolski czy Poznania , ale również z Gdańska i Warszawy. Osobiscie impreza zrobiła na mnie ogromne wrażenie, a tłumy warszawiaków którzy na nasz widok spontanicznie krzyczeli : brawo wielkopolanie!!, najważniejsze polskie powstanie!!!itp zrekompensowały nam trudy podróży i zakatarzone nosy.PozdrawiamMichał Matuszewski Mały"SGRH 3 BASTION GROLMAN" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz63 Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 .....typowe polskie bagienko (na formum)krytykowac ,krytykowac bo tyle tylko jeszcze moga ci pseudo znawcy tematu i mysle ze szkoda dyskutowac z tymi panami.ten jad jaki maja w sobie musi ich kiedys zabic lub...uleczyc.ja jestem dumny ,ze dane mi bylo brac udzial w tak pieknej uroczystosci!!!pozdrowienia dla wszystkich uczestnikow i organizatorow!pozdrawiamŁukaszPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Dunczyk 09:11 14-11-2007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.