IgI Napisano 10 Listopad 2007 Autor Share Napisano 10 Listopad 2007 Pierwszy dom przed wojenny, dziadek ułan, 10 km od Treblinki, w czasie wojny Niemcy nocowali kilka dniDrugi dom powojenny, mała wieś, kilka km od studzianek, dookoła były lub są same okopy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IgI Napisano 10 Listopad 2007 Autor Share Napisano 10 Listopad 2007 Płaszcz ułański? Wiem tylko tyle, że polski i kogoś z mojej rodziny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IgI Napisano 10 Listopad 2007 Autor Share Napisano 10 Listopad 2007 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IgI Napisano 10 Listopad 2007 Autor Share Napisano 10 Listopad 2007 Nie wiem czy oryginalny, jakby cynkowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IgI Napisano 10 Listopad 2007 Autor Share Napisano 10 Listopad 2007 Ten już z pewnością oryginalny :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IgI Napisano 10 Listopad 2007 Autor Share Napisano 10 Listopad 2007 PS. ale tylko 2 :/ reszta widać że odpruta. I te 2 guziki są tam gdzie nie ma rękawów, tylko są dziury na ręce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IgI Napisano 10 Listopad 2007 Autor Share Napisano 10 Listopad 2007 Menażka. chyba ruska. kiepski stan, ale pierwsza więc cieszy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IgI Napisano 10 Listopad 2007 Autor Share Napisano 10 Listopad 2007 Bicia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IgI Napisano 10 Listopad 2007 Autor Share Napisano 10 Listopad 2007 łuska ze strychu, około 20cm. brak bić, ale chyba rosyjska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IgI Napisano 10 Listopad 2007 Autor Share Napisano 10 Listopad 2007 i 1 z moich najciekawszych fantów, który znalazłem na polu bez wykrywki :P ale ładnie napisy sie zachowały, w rzeczywistości wygląda lepiej. i to jest jedyny niemiecki fant oprócz wystrzelonych pocisków do mausera z tych pól. reszta to ruskie łuski od ppsz, pordzewiałe mosiny, zatyczki transportowe do f1 i dupki łusek myśliwskich. muszę sobie kupić wykrywke i pochodzić po łąkach, które są dalej.. zapewne niemieckie okopy tam były ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IgI Napisano 10 Listopad 2007 Autor Share Napisano 10 Listopad 2007 oliwiarka... podejrzany kolor więc zabrałem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IgI Napisano 10 Listopad 2007 Autor Share Napisano 10 Listopad 2007 To są fanty z drugiego domu... prosze o identyfikacje tej oliwiarki i płaszcza i jakieś zdjęcia płaszcza, bo chciałbym go odrestaurowywać, poprzez np. doszycie guzików. znalazłem jeszcze ruską, blaszaną skrzyneczke z gwiazdką, ale w rozpadzie :/ i druty kolczaste w cześciach... wojenne podobno(po wojnie było pełno tych szpul z drutami), ale te fanty zostawiłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IgI Napisano 10 Listopad 2007 Autor Share Napisano 10 Listopad 2007 Fanty z pierwszego domu:zaczynam od tych nie wojennych :) gazetka 6 lipca 1953 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IgI Napisano 10 Listopad 2007 Autor Share Napisano 10 Listopad 2007 Słuchawki.. prosze o identyfikacje..podobno przedwojenne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IgI Napisano 10 Listopad 2007 Autor Share Napisano 10 Listopad 2007 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IgI Napisano 10 Listopad 2007 Autor Share Napisano 10 Listopad 2007 łuseczka do dszk służąca jako rączka do pilnika ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IgI Napisano 10 Listopad 2007 Autor Share Napisano 10 Listopad 2007 Skrzyneczka... również prosze o identyfikacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IgI Napisano 10 Listopad 2007 Autor Share Napisano 10 Listopad 2007 Karnister? Również prosze o identyfikacje. Zostawiłem, ale niedługo znowu jade :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IgI Napisano 10 Listopad 2007 Autor Share Napisano 10 Listopad 2007 Kurde łzy mam w oczach jak sobie przypomne co mi dwie moje babcie opowiadały co tam było i co zostało wyrzucone :/ w pierwszym domu znalazłem te wszystkie rzeczy w poszukiwaniu jednej-manierki niemieckiej, ale nie znalazłem ;] albo były mundury polskie to zostały komuś dawno oddane albo wyrzucone :/ i inny przykład 7 lat temu w lasach przy drugim domu leżały dziesiątki ruskich chełmów i na ogrudku było kilka...teraz nie ma nic, a wtedy nie interesowałem się tymi rzeczami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IgI Napisano 10 Listopad 2007 Autor Share Napisano 10 Listopad 2007 aa i jeszcze mi sie przypomniało. tych skrzynek znalazłem dużo więcej, tylko niestety wszystkie już porąbane na opał :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marych50 Napisano 10 Listopad 2007 Share Napisano 10 Listopad 2007 Witam.Słuchawki od radia kryształkowego DETEFON produkcja polska Państwowa Wytwórnia Aparatów Telegraficznych i Telefonicznych.Firma istniała w latach 1923-31 (wikipedia). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 10 Listopad 2007 Share Napisano 10 Listopad 2007 Płaszcz ma guziki LWP czyli powojenne.skrzynka:http://wehrmachts.kisten.free.fr/100mm_lefh18_2.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.