Skocz do zawartości

2 domy

IgI

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy dom przed wojenny, dziadek ułan, 10 km od Treblinki, w czasie wojny Niemcy nocowali kilka dni
Drugi dom powojenny, mała wieś, kilka km od studzianek, dookoła były lub są same okopy.

i 1 z moich najciekawszych fantów, który znalazłem na polu bez wykrywki :P ale ładnie napisy sie zachowały, w rzeczywistości wygląda lepiej. i to jest jedyny niemiecki fant oprócz wystrzelonych pocisków do mausera z tych pól. reszta to ruskie łuski od ppsz, pordzewiałe mosiny, zatyczki transportowe do f1 i dupki łusek myśliwskich. muszę sobie kupić wykrywke i pochodzić po łąkach, które są dalej.. zapewne niemieckie okopy tam były ;]

To są fanty z drugiego domu... prosze o identyfikacje tej oliwiarki i płaszcza i jakieś zdjęcia płaszcza, bo chciałbym go odrestaurowywać, poprzez np. doszycie guzików. znalazłem jeszcze ruską, blaszaną skrzyneczke z gwiazdką, ale w rozpadzie :/ i druty kolczaste w cześciach... wojenne podobno(po wojnie było pełno tych szpul z drutami), ale te fanty zostawiłem...

Kurde łzy mam w oczach jak sobie przypomne co mi dwie moje babcie opowiadały co tam było i co zostało wyrzucone :/ w pierwszym domu znalazłem te wszystkie rzeczy w poszukiwaniu jednej-manierki niemieckiej, ale nie znalazłem ;] albo były mundury polskie to zostały komuś dawno oddane albo wyrzucone :/ i inny przykład 7 lat temu w lasach przy drugim domu leżały dziesiątki ruskich chełmów i na ogrudku było kilka...teraz nie ma nic, a wtedy nie interesowałem się tymi rzeczami

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie