czarny bocian Napisano 8 Listopad 2007 Autor Share Napisano 8 Listopad 2007 BUNKIER W DOMBKOWIZNIE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny bocian Napisano 8 Listopad 2007 Autor Share Napisano 8 Listopad 2007 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny bocian Napisano 8 Listopad 2007 Autor Share Napisano 8 Listopad 2007 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny bocian Napisano 8 Listopad 2007 Autor Share Napisano 8 Listopad 2007 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny bocian Napisano 8 Listopad 2007 Autor Share Napisano 8 Listopad 2007 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny bocian Napisano 8 Listopad 2007 Autor Share Napisano 8 Listopad 2007 BUNKIER W NADMIE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny bocian Napisano 8 Listopad 2007 Autor Share Napisano 8 Listopad 2007 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek-misza Napisano 8 Listopad 2007 Share Napisano 8 Listopad 2007 Witam. Mieszkam dość blisko tych bunkrów i wiem jeszcze o 4 innych w tym rejonie. Jeśli ktoś jest zainteresowany to chętnie służę pomocą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit_100 Napisano 10 Listopad 2007 Share Napisano 10 Listopad 2007 Przy wyjeździe z Marek w stronę Radzymina po prawej stronie na górce w lasku zanjduje się jakiś bunkier. Czy ktoś wie kiedy mniej więcej został zbudowany i przez kogo? Czy brał udział w walce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit_100 Napisano 1 Grudzień 2007 Share Napisano 1 Grudzień 2007 Nikt nic nie wie o tym bunkrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert84 Napisano 27 Grudzień 2007 Share Napisano 27 Grudzień 2007 Jest to niemiecki Regelbau 514 z 1941 roku (taki sam jak unkier w Nadmie") i zapewne brał udział w walce w 1944 roku, kiedy Rosjanie dotarli pod Warszawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit_100 Napisano 27 Grudzień 2007 Share Napisano 27 Grudzień 2007 Dzięki za odpowiedź. A wiesz może czy jest to tylko jeden bunkier zamykający drogę na Białystok czy jest częścią jakiejś linii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert84 Napisano 28 Grudzień 2007 Share Napisano 28 Grudzień 2007 Jest częścią niemieckiej linii Przedmościa Warszawa z okresu II wojny światowej, na którą składało się 18 obiektów, reszty nie wybudowano (miało ich być ponad 80). Po drugiej stronie szosy na Radzymin znajduje sie podobno jeszcze fundament jednego z nieukończonych obiektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit_100 Napisano 28 Grudzień 2007 Share Napisano 28 Grudzień 2007 A szukałeś może w tamtym rejonie? Wyszło coś ciekawego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert84 Napisano 28 Grudzień 2007 Share Napisano 28 Grudzień 2007 Jeżeli chodzi o pamiątki" ukryte w ziemi to nie jestem ich poszukiwaczem, jeżeli chodzi o poszukiwania tego fundamentu to nie miałem nigdy tyle czasu aby sie tam wybrać na dłużej i poszukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit_100 Napisano 28 Grudzień 2007 Share Napisano 28 Grudzień 2007 Dzięki za fachowe odpowiedzi:) Pozdrawiam Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BIG ABDUL Napisano 5 Styczeń 2008 Share Napisano 5 Styczeń 2008 WitamTeż mam kilka zdjęć bunkrów niemieckich z przedmieść Warszawy, dlatego zainteresowała mnie ta dyskusja.Trzeba chyba sie wybrać w teren i dołączyć noweobiekty do kolekcji. Niestety niektóre bardzo zaniedbane, tak jak ten w Wesołej. Piękny urząd gminya kilkaset metrów dalej schron, jak by nie było historycznemiejsce tonie w śmieciach.http://artkom.sklep.pl/foto/fort.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ja20 Napisano 11 Styczeń 2008 Share Napisano 11 Styczeń 2008 zajrzałem na stronkę, do której linka podałeś, mógłbyś jakąś mapkę czy coś podesłać jak trafić do tego bunkra w Beniaminowie?sam szukałem i nie znalazłem, miejscowych pytałem to tylko o forcie mówili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BIG ABDUL Napisano 11 Styczeń 2008 Share Napisano 11 Styczeń 2008 To ten sam nazwany wyżej BUNKIER W DOMBKOWIZNIE"Łatwo go znaleźć bo jest przy torach.Ulice Żołnierską znajdziesz na mapie Warszawy.Jadąc nią w strone Zegrza mijasz Marki i po jakichś 4 kilometrach skręcasz w prawo na Wólke Radzymińską.W Wólce skręcasz w prawo i droga doprowadzi do torów,jest tam też peron kolejowy. Idąc wzdłuż torów po tej samej stronie co peron po jakimś kilometrze natkniesz sie na bunkier.Jak ktoś zna w tej okolicy inny, niech coś napisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BIG ABDUL Napisano 11 Styczeń 2008 Share Napisano 11 Styczeń 2008 W samej Wólce skręcasz w lewo a nie jak napisałem w prawo.zamieszłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 13 Styczeń 2008 Share Napisano 13 Styczeń 2008 Niedaleko schronu w Dąbkowiźnie jest też płyta fundamentowa pod niewybudowany schron bojowy Regelbau 514.Pod Słupnem przy cegielni ruiny dwóch obiektów R 514,Nadma po lewej stronie szosy na Białystok płyta fundamentowa,po prawej ruiny schronu;Pod masztem kolejna ruinka;następna na terenie Zielonki na posesji prywatnej przy ul Krzywej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BIG ABDUL Napisano 20 Styczeń 2008 Share Napisano 20 Styczeń 2008 Wielkie dzięki w wolnej chwili poszukam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
076 Napisano 8 Luty 2008 Share Napisano 8 Luty 2008 Będzie wam łatwiej szukać obiektów:http://rt84.republika.pl/mapki + fotki + troszkę historii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.