Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet

bebelek13

Pytanie

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

O przepraszam bardzo. najpierw odpowiedziałem w tym drugim temacie - myślałem że to 2 różne bagnety i próbowałem go zidentyfikować tylko po głowni. Tutaj widać ,że to jednak chyba nie jest bagnet wzorowany na KS98 ,dobrze by było ,gdybyś zrobił fotkę samej rękojeści.

pzdr

bjar_1 (kac)

Witam.

Niewatpliwie jest to bagnet pamiatkowy- napis na ostrzu głosi na wspomnienie czasu mojej słuzby".

Ostrze podobne do KS 98 i szeregu odmian bagnetow pamiatkowych i okolicznosciowych. Pochwa- tez dostosowana do b.pamiatkowych.

Dziwi brak jelca zagętego do rękojesci.Moze został odcięty? Natomiast- co do rekojeści- nie wypowiem sie- moim zdaniem okładziny zostaly dorobione po wojnie. Zamieść cale zdjecie - z wygladem głowicy, będzie latwiej poznać.

Pozdro.India.

Wprawdzie trudno się wypowiadać na podstawie fotografii na której widać tylko tak mały fragment rękojeści, jednak wygląda na to, że jest ona wykonana z tworzywa sztucznego metodą odlewu jako całość, ewentualnie dodatkowo nałożone są szczątkowe okładziny (o powierzchni sporo mniejszej niż boczna powierzchnia rękojeści). Tego typu rozwiązania, a także profil rękojeści kojarzą mi się raczej z konstrukcjami powojennymi. Nie sądzę, by mógł być to bagnet pamiątkowy sprzed 1945 roku, chyba, że jest to jakaś kompilacja starej głowni z rękojeścią wykonaną po 1945 roku. Chociaż oczywiście mogę się mylić...
Pozdrawiam,
Marek

Cze.

Absolutnie- nie.Głownia- nie mogla byc wykonana po wojnie. Ciekawi mnie czy przedmówcy zauwazyli na głowni, obok napisu wytrawiona niemiecka gape ze swastyką i zelazny hełm? Jakoś takie motywy po roku 1945- wydaja się bardzo watpliwe.

Wskazane by bylo, zeby wlaściciel - zaprezentowal sygnatury z ostrza. Przeciez na bagnetach pamiatkowych były one umieszczane.

Pzdr.I.

Witam,
fakt - nie zwróciłem poprzednio uwagi na tą fotkę z drugiego postu. Oczywistym jest, że grawerunek na podstawie symboliki można jednoznacznie przypisać do III Rzeszy. Jednak moim zdaniem nie wyklucza to jego późniejszego wykonania (które zresztą wygląda na bardzo staranne i wykonane profesjonalnie) - choćby na indywidualne zamówienie jakiegoś kombatanta.
W przypadku przyjęcia założenia, że całość została wykonana przed 1945 rokiem bardzo trudno odpowiedzieć jest na pytanie do czego nawiązuje rękojeść. Na siłę można by doszukiwać się pewnego podobieństwa (czy też raczej nawiązań) do jednego z wariantów pierwszowojennego bagnetu zastępczego, ewentualnie do bagnetu wz. 1942.
Pozdrawiam,
Marek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie