Gość Napisano 26 Czerwiec 2002 Napisano 26 Czerwiec 2002 czy moze mnie ktos oswiecic do czego sluzyly bunkry w skrzynkach?na niemieckojezycznej stronie jest cos napisane ze wspoltworzyly anlage miette ale nie kumam niemieckiego znam tylko jezyk bratni...nie chce wywazac otwrtych juz zapewne drzwi-po co byly te bunkry-czy to jakis system radiowy?na kazdym sa zamocowania pod potezne maszty,poza tym czemu tam biegl tor kolekjowy?i czemu tury wchodza w glab..sa pozdiemia?prosze oswieccie mnie
Gość Napisano 26 Czerwiec 2002 Napisano 26 Czerwiec 2002 możesz opisać je bliżej cz chodzi o ujazd koło wrocławia?????jak tak to może wiem co to
Gość Napisano 27 Czerwiec 2002 Napisano 27 Czerwiec 2002 Anlage Mitte to Jeleń i Konewka. Dwa kolejowe bunkry przeznaczone prawdopodobnie na kwaterę Hitlera i OKH. Natomiast w Skrzynkach są jakieś niewielkie pomocnicze. Zresztą nigdy tam nie byłem.
Gość Napisano 20 Sierpień 2002 Napisano 20 Sierpień 2002 Mam prośbe mógłbyś podać adres tej niemieckojezycznej stronki,byłbym bardzo wdzięczny poniewaz od pewnego czasu interesuje się Anlage Mitte.
Gość Napisano 20 Sierpień 2002 Napisano 20 Sierpień 2002 Pewnie:http://www.team-delta.de/i zakładka polen;-)
Gość Napisano 25 Sierpień 2002 Napisano 25 Sierpień 2002 Dzieki za adres stronki.I mam jeszcze jedno pytanko:Konewka , Jeleń i Skrzynki tworzyły Anlage Mittepodobno jeszcze sa jakieś obiekty obok Inowłodza (przy drodze na Rzecyce i duży kompleks przy trasie Rzeczyca -Nowe Miasto.Wiecie może coś o lokalizacji tych obiektów???
Gość Napisano 25 Sierpień 2002 Napisano 25 Sierpień 2002 Na zboczu doliny Pilicy porosłym lasem w tych okolicach są schrony niemieckie na ludzi i sprzęt.
Gość Napisano 28 Sierpień 2002 Napisano 28 Sierpień 2002 A wiecie coś na temat wsi Białobrzegi z tej niemieckiej stronki wyczytałem że była powiązana z Jeleniem?
Jaras Napisano 12 Październik 2003 Napisano 12 Październik 2003 W Białobrzegach byli zakwaterowani częściowo robotnicy pracujący przy budowie schronów w Jeleniu.Z tamtąd też najprawdopodobnie był ciagniety prąd do kompleksu,drogą pod i naziemną.
Grzesio Napisano 12 Październik 2003 Napisano 12 Październik 2003 W Skrzynkach znajdują się ruiny kilku (piszą o czterech, ja widziałem trzy, ale za bardzo nie szukałem) wysadzonych schronów dowodzenia typu V2, analogicznych do wznoszonych w Mamerkach, co jednoznacznie wskazuje na sztabowe przeznaczenie zespołu, zapewne wzniesionego przed budową schronów kolejowych Anlage Mitte.Mądrzejsi ode mnie tak ustalili, jakby co to dalsze pytania do kol. Fortecy... :)Inna sprawa, że jest tam też kilka frapujących fundamencików...
Gość Napisano 13 Październik 2003 Napisano 13 Październik 2003 no wlasnie..co z tymi fundamencikami..?a zwlaszcza z ta dziwna trumna betonowa..?zawsze jak tam jestem mam dziwne odczucia,
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.