Skocz do zawartości

skrzynki k.ujazdu

Gość xxx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
czy moze mnie ktos oswiecic do czego sluzyly bunkry w skrzynkach?na niemieckojezycznej stronie jest cos napisane ze wspoltworzyly anlage miette ale nie kumam niemieckiego znam tylko jezyk bratni...nie chce wywazac otwrtych juz zapewne drzwi-po co byly te bunkry-czy to jakis system radiowy?na kazdym sa zamocowania pod potezne maszty,poza tym czemu tam biegl tor kolekjowy?i czemu tury wchodza w glab..sa pozdiemia?prosze oswieccie mnie
Napisano
możesz opisać je bliżej cz chodzi o ujazd koło wrocławia?????
jak tak to może wiem co to
Napisano
Anlage Mitte to Jeleń i Konewka. Dwa kolejowe bunkry przeznaczone prawdopodobnie na kwaterę Hitlera i OKH. Natomiast w Skrzynkach są jakieś niewielkie pomocnicze. Zresztą nigdy tam nie byłem.
  • 1 month later...
Napisano
Mam prośbe mógłbyś podać adres tej niemieckojezycznej stronki,byłbym bardzo wdzięczny poniewaz od pewnego czasu interesuje się Anlage Mitte.
Napisano
Dzieki za adres stronki.I mam jeszcze jedno pytanko:Konewka , Jeleń i Skrzynki tworzyły Anlage Mittepodobno jeszcze sa jakieś obiekty obok Inowłodza (przy drodze na Rzecyce i duży kompleks przy trasie Rzeczyca -Nowe Miasto.Wiecie może coś o lokalizacji tych obiektów???
Napisano
Na zboczu doliny Pilicy porosłym lasem w tych okolicach są schrony niemieckie na ludzi i sprzęt.
Napisano
A wiecie coś na temat wsi Białobrzegi z tej niemieckiej stronki wyczytałem że była powiązana z Jeleniem?
  • 1 year later...
Napisano
W Białobrzegach byli zakwaterowani częściowo robotnicy pracujący przy budowie schronów w Jeleniu.Z tamtąd też najprawdopodobnie był ciagniety prąd do kompleksu,drogą pod i naziemną.
Napisano
W Skrzynkach znajdują się ruiny kilku (piszą o czterech, ja widziałem trzy, ale za bardzo nie szukałem) wysadzonych schronów dowodzenia typu V2, analogicznych do wznoszonych w Mamerkach, co jednoznacznie wskazuje na sztabowe przeznaczenie zespołu, zapewne wzniesionego przed budową schronów kolejowych Anlage Mitte.
Mądrzejsi ode mnie tak ustalili, jakby co to dalsze pytania do kol. Fortecy... :)

Inna sprawa, że jest tam też kilka frapujących fundamencików...
Napisano
no wlasnie..co z tymi fundamencikami..?a zwlaszcza z ta dziwna trumna betonowa..?zawsze jak tam jestem mam dziwne odczucia,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie