leman05 Napisano 5 Listopad 2007 Autor Share Napisano 5 Listopad 2007 Koledzy czy ktoś z was ma doświadczenie w czyszczeniu militariów, monet itp w myjce ultradźwiękowej. Proszę o opinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirkoni Napisano 5 Listopad 2007 Share Napisano 5 Listopad 2007 już było omawiane na forum ...poszukaj :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leman05 Napisano 5 Listopad 2007 Autor Share Napisano 5 Listopad 2007 Juz przeglądałem. Odpowiedzi nie zadawalają mnie. Chce więcej szczegółów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirkoni Napisano 5 Listopad 2007 Share Napisano 5 Listopad 2007 ja byłem rozczarowany mozliwościami myjki ( a miałem dobrą).Po dwóch miesiącach udało mi sie jej wyzbyć :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leman05 Napisano 7 Listopad 2007 Autor Share Napisano 7 Listopad 2007 Może to zależy od płynów które które się wlewa do zbiornika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirkoni Napisano 7 Listopad 2007 Share Napisano 7 Listopad 2007 ultradźwięki w samej wodzie nie wystarczą......mycie bez efektu.Do każdego rodzaju metalu trzeba robić konkretne roztwory.W myjce efekt osiagamy szybciej a bez mujki wolniej.Takie są moje spostrzezenia co do myjki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leman05 Napisano 20 Listopad 2007 Autor Share Napisano 20 Listopad 2007 Myjkę zakupilem i jestem w trakcie wykonywania prób. narazie stosowalem roztwór octu z wodą i roztwór z kwaskiem cytrynowym z wodą. Jakie efekty? - żelazo (magazynek od mauzera) - w otcie około 45 min - wyniki zadawalające. Oczyścil to co mi się nie udało mechaniczne jednak nadal z zakamarków pozostaja zanieczyszcenia. - aluminiu (łuska od sygnałówki) - w otcie - 100 % czyści. Polecam. (monety PRLowskie) - w kwasku cytrynowym - nie polecam. Pozostawia czarny osad trudny do odczyszczenia. - miedź (łuski Mosin i Mauzer) - w kwasku cytrynowym jak i w otcie - niestety pozostawia zabarwienia w kolorze mosiądzu. Trzeba szukać innego środka. - srebro (moneta z 1911 i współczesna biżuteria) w otcie. Moneta wyczyściła sie super. Sam byłem zaskoczony wynikiem tym bardziej że to był wykopek. Co do biżuteri na jednym łańcuszku powstały mosiężne" zabarwienia za co dostało mi się od żony. Nie do odczyszczenia. Zauważyłem, ze chyba zachodzi jakaś reakcja potu" człowieka z otctem bo zabarwienia powsatały w miejscach najabardzij narazonych na zapocenie.Jeśli komus sie to przyda to prosze śledzić ten temat. Brak mi pomysłów jakich środków zastosować. Próbowałem kupić amoniak ale litr kosztuje 120 zł i nie wiem czy warto wydać tyle kasy aby tylko eksperymentowac. Może ktoś mi pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 21 Listopad 2007 Share Napisano 21 Listopad 2007 Amoniak jest stosowany do pieczenia, mniejsze opakowania szukał bym w sklepie koło proszku do pieczenia. Przetestuj sode (Kret)jak i jakieś detergenty. Z myjkami prawie nie mam doświadczenia ale takie pomysły mi przyszły.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirkoni Napisano 22 Listopad 2007 Share Napisano 22 Listopad 2007 Kolego leman05, a jaką kupiłes myjkę ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leman05 Napisano 23 Listopad 2007 Autor Share Napisano 23 Listopad 2007 Myjke kupilem na allegro:http://www.allegro.pl/item262624811_myjka_wanna_ultradzwiekowa_170_w_profesjonalna.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leman05 Napisano 23 Listopad 2007 Autor Share Napisano 23 Listopad 2007 No i przeprowadziłem następne próby:Tym razem kupiłam odrdzewiacz w sklepie metalowym. Dolałem 100 ml na 2,5 l wody. Oto efekty:- łuska od Mosina z 1906r – była tylko 4 minuty – oczyściła się lepiej niż w occie i kwasku ale nadal nie jestem zadowolony bo uzyskała barwę miedzianą – mosiężna. Nie wiem czy ten kolor mosiężny jest na wszystkich łuskach nawet jeśli wyczyściłbym mechanicznie? Musze to sprawdzić.- żelazo – gotowało się około godziny - denko od magazynka mauzera. Niestety dla mnie lepsze efekty są z octem. Może za małe stężenie tego odrdzewiacza?Na więcej prób nie miałem czasu. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 23 Listopad 2007 Share Napisano 23 Listopad 2007 Mosiądz w kwasie robi się czerwony/miedzany bo kwas w piewszej kolejności trawi cynk z stopu a zostaje właśnie miedz. Dla tego odradzam trawienie. Mosiądz tylko myć i polerować (polerować jak ktoś lubi).Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leman05 Napisano 29 Listopad 2007 Autor Share Napisano 29 Listopad 2007 Dzięki a informacje, której zacząłem szukać innych roztworów i tak:Soda oczyszczona – mieszanka z wodo oczywiście. Tak naprawdę nie czyści do czystego metalu ale już nie zabarwia przynajmniej. Łuska siedziała około pół godziny i oto rezultaty. Został wybity bród z zakamarków a łusce tylko częściową tz są górki i dołki czyli nierówności. Bród gdzie-niegdzie pozostał. Będę musiał spróbować na dłuższy czas włączyć i zobaczymy czy oczyści lepiej. Próbowałem tez z żelazem i jedyne co zauważyłem to nie usuwa rdzy ale ładnie oczyszcza z brudu. Lepiej niż benzyną z pędzlem w ręku. Będę taką kąpiel stosował przed konserwacją.Następna próba to z olejem do konserwacji ANTIKOL.Jak widać eksperymentuje na całego. Świetna sprawa na konserwacje. Jeszcze nie wspomniałem – myjka ma wbudowaną grzałkę i płyny można podgrzewać (tylko szkoda że nie ma wbudowanego termostatu ze wskaźnikiem temp). W każdym razie olej podgrzał się do około 50 stopni C. Wrzucam przedmioty do konserwacji na 8 minut. Wyciągam na ścierki. Gorący olej ścieka pozostawiając niezbędną część na powierzchni. Przy takiej konserwacji olej wchodzi dosłownie wszędzie (nie to co pędzlem). Przy okazji oczyszcza przedmiot z brudu bo zauważyłem że na dnie myjki pozostaje osad. PolecamTo na tyle. Za bardzo nie mam czasu kiedy eksperymentować a i miejsca również. No właśnie dobra rada Koledzy – okupowanie łazienki z tym sprzętem wiążę się z poważnymi konsekwencjami małżeńskimi typu – „ochrzan” – pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 29 Listopad 2007 Share Napisano 29 Listopad 2007 sprawdź zawiesinę ścierną, czyli: b. drobny piasek, kredę...szczególnie w kontekście mosiądzu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leman05 Napisano 6 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2007 Witam ponownie.Co do metali kolorowych to nie wykonywałem prób. Jednak to co sprawdzone czyli ocet daje najlepsze rezultaty jak do tej pory nawet od elektrolizy. Otóż nie czyszczony metal wrzuciłem do myjki i się kąpała około 3 godzin. Potem ją wyłączyłem ale metalu nie wyciągałem. Po 2 dniach zmieniłem płyn w myjce i wrzuciłem ponownie metal wcześniej wyszczotkowałem z zawiesiny. Kąpiel trwała około 3 godzin. Wyjąłem aby wyschłą i oczyściłem szczotką drucianą. Efekt znakomity. Następnym razem może zrobię fotki przed i po. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 7 Grudzień 2007 Share Napisano 7 Grudzień 2007 Tylko w tym wypadku pytanie: co wyczyściła myjka a co wytrawił kwas? Trawienie przez dwa dni na pewno dodało wżerów, znaczy zniszczyło.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rakietnica Napisano 10 Grudzień 2007 Share Napisano 10 Grudzień 2007 najtaniej to domowy sposob ,sol ,soda ocet i folia aluminiowa + woda destylowana i ultra myjka + temperatura 55c. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matrix14xxx Napisano 13 Grudzień 2007 Share Napisano 13 Grudzień 2007 wsadz do mikrofalowki tez ultra krotkie fale.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rakietnica Napisano 17 Grudzień 2007 Share Napisano 17 Grudzień 2007 Ultra dzwiek i mikrofala dwa inne zjawiska ,do czyszczenia tylko ultra dzwiek ,stosuj plyny chemi jubilerskiej np: do czyszczenia srebra .nigdy nie wkladaj metalu do mikrofali bo uszkodzisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbi1000 Napisano 21 Styczeń 2008 Share Napisano 21 Styczeń 2008 Kolego leman05.Wykonałeś jakieś próby z monetami miedzianymi?Może masz zdjęcia efektów?Jak oceniasz swoją myjkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jr400678 Napisano 24 Styczeń 2008 Share Napisano 24 Styczeń 2008 i co warto kupic mujke czy nie bo sie zastanawiam czy sobie nie kupic myjki ,czy to sie oplaca ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jr400678 Napisano 30 Styczeń 2008 Share Napisano 30 Styczeń 2008 Planuje zakupic ta myjke czekam na wasze opinie oplaca sie?http://cgi.ebay.co.uk/PRO-ULTRASONIC-JEWELLERY-CLEANER-Ultra-7000-SONIC_W0QQitemZ140203253647QQihZ004QQcategoryZ67720QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jr400678 Napisano 30 Styczeń 2008 Share Napisano 30 Styczeń 2008 albo szczotke do zembow kupie i tyle taka za 5 zl i polerka bendzie taniejjjjjjjjjjjjjjjjjjjj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jr400678 Napisano 7 Luty 2008 Share Napisano 7 Luty 2008 i nic sie nie dzieje w sprawie myjki jakies doswiadczenia z czyszczeniemm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbi1000 Napisano 7 Luty 2008 Share Napisano 7 Luty 2008 No właśnie.Też się noszę z zakupem podobnego sprzętu ale czekam na opinie.Może nie warto?To ustrojstwo interesuje mnię pod kątem czyszczenia monet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.