Skocz do zawartości

W sprawie ekshumacji osób cywilnych.

Zakuta-Zarzycki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam pytanie do znawców tematów ekshumacyjnych; wiem gdzie znajduje się leśna mogiła kobiety i jej dwojga małych dzieci zmarłych na tyfus jesienią 1944 roku. W obecnej formie jest to mały kopczyk z żeliwnym krzyżem bez żadnej tabliczki. Moja troska o to miejsce pochówku wynika z faktu iż wymiera pokolenie znające historię tego grobu, boję się również że mogiła może zostać zniszczona i sprofanowana przez poszukiwaczy"( samotny krzyż w lesie pewnie już niejednego kolekcjonera" zachęcał do przekopania grobu ). Wtedy ślad po tej rodzinie całkowicie zaginie. Stąd moje pytanie do kolegów; jaka instytucja zajmuje się wydawaniem pozwoleń, wnioskami i prowadzeniem ekshumacji osób cywilnych zmarłych/zamordowanych/ pochowanych w czasie II wojny światowej ? Dane starostwo, gmina, PCK ? Gdzie złożyć dokumenty w celu przeniesienia szczątków na cmentarz właściwy dla tej miejscowości skąd pochodziła ta kobieta ?
Ironią losu jest to że cmentarz właściwy znajduje się tylko 3 kilometry od leśnej mogiły...
Napisano
Myślę że musisz uderzyć do władz gminy –będą rozkładać ręce –możesz jeszcze nagłośnić sprawę w miejscowych mediach pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie