Skocz do zawartości

konerwacja skóry

leśnik23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.Czy ktoś ma jakiś sposób na konserwacje skóry?ostatnio znalazłem pas(niestety bez klamerki)i niewiem co trzeba zrobić zeby zachował swoją elastyczność.Słyszałem ze skóre moczy sie w roztworze kwasu szczawiowego.czy ktoś wie jaki powinien być roztwór??

• 1 month later...
  • 3 weeks later...
Witam,
mam nastepujące pytanie co do konserwacji - czy jeśli posiadam skórę lakierowaną (troki) to coś się stanie gdy ten laker/farbę usunę mechanicznie (ździerak, papier ścierny)??
A jeli tak, to w jaki sposób ją na nowo zakonserwować.
Dodam ze taką operację" robię przerabiając troki na podobne do wrześniowych, z 1939r.
makul

NIestety nie, dlatego muszę to jakoś zabezpieczyć. Trok przed zeszlifowaniem jest pomadto sztywny (także ze starości) a do tego nie chce przejść przez szlufkę (w grę wchodzi również zmiękczanie).
Czy można w jakiś sposób zrekonstruować/zastąpić lico?
pozdrawiam

• 2 weeks later...
Witam. Do konserwacji skóry polecam ciekłą parafinę (olej parafinowy). Jest to substancja mineralna - nie śmierdzi, nie rozkłada się itp. Jest równie skuteczna jak różne profesjonalne mazidła ze sklepów jeździeckich, a sporo tańsza.
Do kupienia - najczęściej w litrowych butelkach - w hurtowniach weterynaryjnych lub w lecznicach, gdzie zajmują się dużymi zwierzętami.
Pozdrawiam - Gregor

Jeszcze jedno - w sklepie jeździeckim można kupić mydło do skóry. Element do konserwacji koniecznie dobrze umyć, wysuszyć i wsmarowywać pędzlem (lub moczyć) olej parafinowy ile wlezie. Po wchłonięciu jednej działy - powtarzać, itd. Polecam.
Ja w ten sposób utrzymuję skórzany popręg, na który spływają litry końskiego potu. A musi on być miękki i elastyczny, żeby konisko się nie obtarło.
Pzdr.

Moim zdaniem efekt końcowy konserwacji/impregnacji lanoliną czy olejem parafinowym ciężko rozróżnić. Skóra jest zabezpieczona przed wodą, elastyczna, nie brudzi. Przede wszystkim to kwestia ceny i subiektywnej wygody użycia. 1 litr oleju to koszt ok. 20 zł.
Moim zdaniem - z punktu widzenia użytkownika - przewaga oleju widoczna jest w przypadku skóry pracującej naprawdę w ciężkich warunkach - wszelkiego rodzaju uprzęże, kulbaki i inne fanty narażane często na czynniki atmosferyczne. Elementy konserwowane trzeba zwykle myć, żeby konserwacja miała sens, a wtedy konserwanta/impregnata idzie bardzo dużo.
Pzdr. Gregor

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie