tm/39 Napisano 31 Październik 2007 Autor Napisano 31 Październik 2007 Proszę o wszelkie informacje które można wyczytać z załączonego zdjęcia .
kowalinho Napisano 1 Listopad 2007 Napisano 1 Listopad 2007 Jak już napisałem:Żołnierz polski, szeregowy, stawiam na lata '20. Ciężko coś więcej powiedzieć."Co tu więcej powiedzieć? Koleś nie ma ani żadnej odznaki pułkowej, nie widać barwy otoku, nie widać numeru na naramienniku. Młody żołnierz, szeregowy. Pewnie piechota. bo uczeń - kadet to nie jest.Pozdrawiam
kowalinho Napisano 31 Październik 2007 Napisano 31 Październik 2007 Żołnierz polski, szeregowy, stawiam na lata '20. Ciężko coś więcej powiedzieć.
bruner0 Napisano 31 Październik 2007 Napisano 31 Październik 2007 myślę ,że to jakiś elew w szkole wojskowej
alajerzy77 Napisano 31 Październik 2007 Napisano 31 Październik 2007 Zdjęcie zostało wykonane w zakładzie fotograficznym J.Mencel"Józefa Mencla najprawdopodobniej w Łodzi. Zakład ten znajdował się przy ul. ulicy Piotrkowskiej. Zobacz na tym filmie jest szyld tego zakładu. http://www.brendi.yoyo.pl/forum/viewtopic.php?t=125 To co wiem Józef Mencel był „wziętym” fotografem i wyjeżdżał na wykonywanie zdjęć do jednostek wojskowych, fabryk. Wiem o tym z opowiadań jego śp. syna też fotografa. Pierwszy zakład fotograficzny przez rodzinę Menclów założył dziadek Józefa we Lwowie lub Wilnie a następnie przenieśli się do Łodzi.
alajerzy77 Napisano 31 Październik 2007 Napisano 31 Październik 2007 zobacz historie tego zakładu foto http://www.fotorenia.prv.pl/
tm/39 Napisano 31 Październik 2007 Autor Napisano 31 Październik 2007 Faktycznie znam ten fragment filmu pt. Skłamałam " pochodzi prawdopodobnie z 1937 r.Na zdjęciu jest adres zakładu Łódź Andrzeja 11 obejrzałem jeszcze raz fragment filmu i Bingo !!!Doskonale widoczna brama właśnie ul.Andrzeja 11 i szyld zakładu fotograficznego.Duże dzięki dla kol.alajerzy 77 - pozdrawiam .Poproszę kol.o jakieś informacje na temat treści zdjęcia ( osoby, munduru )
alajerzy77 Napisano 1 Listopad 2007 Napisano 1 Listopad 2007 Szanowny kolego m/39" nic Ci więcej nie ustalę. Oj żeby to było około 5-7 temu to może syn Józefa coś by na ten temat wiedział. Odszedł już z tego padołu i fotografuje nadal ale dla potrzeb Pana Boga. Pozdrawiam
Pytanie
tm/39
Proszę o wszelkie informacje które można wyczytać z załączonego zdjęcia .
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.