Skocz do zawartości

Gaz 67b Czapajew"

dr.tommy

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 324
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam,
W latach 50,60 i 70 z braku pomocy naukowych w szkole średniej stosowano metodę na ich pozyskanie,w ostatniej klasie przed maturą przydzielano uczniom do wykonania tzw. prace końcowe, później zmieniono nazwę na ,,prace dyplomowe,,, od kilku lat już tego się nie praktykuje. Otóż, będąc uczniem Technikum, w wielu salach, na zapleczu widoczne były podzespoły samochodowe, ich przekroje - np.silniki-M20,Willysa,Gaza 67,Syreny - przekroje były tak wykonane, by móc dokładnie zobaczyć poszczególne elementy, w latach 90-tych doszły nowe silniki/otrzymaliśmy wiele pomocy naukowych z zaprzyjaźnionej Szkoły we Francji/ doszły też rodzime silniki: S-21, Fiat 125,Fiat 126, Polonez napędzane silniczkami elektrycznymi, gdzie wykładowca wyjaśniał zasadę jego działania. Były też podzespoły pojazdów z lat powojennych, przedni most napędowy od Gaza 67, przekrój jednej strony, druga w całości - części wewnętrzne nie uszkodzone - półosie, mechanizm różnicowy, wałek - koło talerzowe, układ hamulcowy na linki/cięgna stalowe/, piasty, bęben hamulcowy, skrzynie biegów, reduktory,tylne mosty. W późniejszych latach były już przeźrocza /magazynek na 36 szt./, prace dyplomowe lat 90-tych to nagrania video.
Pod koniec lat 90-tych w szkole złomowano ,,starego typu pomoce naukowe,,- udało mi się zachować wiele z nich: przedni most napędowy do Gaza 67, mechanizm kierowniczy, do Dodge - skrzynię biegów, skrzynię rozdzielczą,półosie, do Jeepa, części silnika, skrzynię biegów wraz z reduktorem, półosie przednie i tylne i wiele innej drobnicy.
Polecam tez film z 1960r. pt.,,Irena do domu,, w którym główna bohaterka Pani Irena ucząc się jazdy na Willysie uderza w ławkę..., na zajęciach z budowy z koleżanką składa skrzynię biegów z reduktorem - słynne jej słowa do instruktora - ,,mam problem z reduktorem ...

Do kolegi Rafała, który aktualnie remontuje BTR-40, poszukujesz części od Gaza 63, otóż w L-cy, po sąsiedzku starszy Pan W./jest po 90/ jest w posiadaniu Gaza 63-sanitarki /szkoda, od kilkunastu lat stoi i niszczeje, może ktoś się zainteresuje/ oraz Gaza 63 skrzyniowego /używał go do wywozu pszczół do lasu/ - oba pojazdy można wyremontować lub wykorzystać jako dawcę części.
Ja mam po naprawie głównej silnik od Gaza 63 i unikaty - przystawki odbioru mocy do skrzyni biegów, służyły do napędu wyciągarki /pamiątki po PGWAR w L-cy/

Dodge52

Witam,
Jestem w posiadaniu książki /już historycznej/ autorstwa G.Wassermana i N.Kunajewa pt.,,Gaz67B,, wydanie I z 1954r. Książka pochodzi ze zbiorów Jednostki Wojskowej 3692 - przyjęta na stan biblioteki pod nr.26 z dnia 5.04.1955r.
Książka jest napisana prostym i zrozumiałym językiem, jest w niej dużo ilustracji, danych regulacyjnych i innych niezbędnych wiadomości dla użytkowników, mechaników w/w pojazdu /i dla miłośników tego wspaniałego samochodu/. Mam nadzieję, że właściciele ,,Czapka 67B,, mają ją w swojej biblioteczce, lub będzie do zdobycia na allegro - Polecam.
Pragnę również poinformować Szanownych Kolegów, że w latach 1967-1970 w Tygodniku ,,Żołnierz Polski,,/ukazywał się co tydzień w sobotę/, była seria zatytułowana ,,Oręż Żołnierza Polskiego,, /OŻP/ - a w niej prezentacja sprzętu podzielonego tematycznie : Artyleria, Samoloty, Okręty wojenne, Wozy bojowe, Samochody i ciągniki, Broń strzelecka.
Z tej serii ,,OŻP,,prezentuję dziś samochód pancerny BA 64 oparty na podwoziu Gaza 67 i 2 inne ujęcia Gaza 67 z opisem na prośbę młodych czytelników z tamtych lat.
DODGE52