Gość Napisano 30 Grudzień 2003 Napisano 30 Grudzień 2003 Poszukuje ciekawych historycznie i do eksploracji miejsc na kujawach. Od wielu miesiecy sledze forum i zauwazylem ze rejony kujawskie sa totalnie omijane przez wszystkich, czy naprawde przyszlo mi mieszkac w rejonach gdzie burze wojenne byly widoczne tylko na widnokregu? Jesli znalaz by sie ktos interesujacy sie ta tematyka z w/w okolic to serdeczne ozia dzia" za info.
Frozzer Napisano 30 Grudzień 2003 Napisano 30 Grudzień 2003 nobo wiesz, teraz monet juz nie wolno szukac, a kujawy to przede wszystkim monetonosne pola i stare mennice :)
Kiler Napisano 30 Grudzień 2003 Napisano 30 Grudzień 2003 Frozzer, jakich monet? Kujawiak slowem nie wspomina o monetach. Przeczytaj post jeszcze raz na spokojnie.
Szefo Napisano 30 Grudzień 2003 Napisano 30 Grudzień 2003 Wszystko to monety tylko w innej postaci:).np taki chełm to mniej lub więcej monet zależy od nominału jakim za niego zapłacono np 60 lat temu:)(no chyba że papierkami)pzdrSzefo
Frozzer Napisano 30 Grudzień 2003 Napisano 30 Grudzień 2003 widze ze nie wszyscy siedza w temacie, wiec wyjasniamnapisalem o monetach, bo chyba kazdy poszyukiwacz monet o tym wie, ze najznakomitsze fanty zdazaja sie wlasnie na kujawach, z racji tego ze ten rejon byl bardzo bogaty i ludzie mieli po prostu co gubic. kujawskie karczmy i mlyny to eldorado dla poszukiwaczy numizmatow, no a jak sie jeszcze znajdzie np. mkennice jagielonska, to juz wogole mozna miesiacami kopac w jednym miejscua innym zamiast krytykowac proponuje zaglebic sie w temacie zanim sie cos napisze
Kiler Napisano 30 Grudzień 2003 Napisano 30 Grudzień 2003 Ale Kujawiak nic nie wspomina o monetach. Raczej widze tu okreslenie urze wojenne" co kojarzy mi sie z wojna a nie monetami. Nie napisal np. burze o monety czy czegos w tym rodzaju.
Szefo Napisano 30 Grudzień 2003 Napisano 30 Grudzień 2003 Dokładnie Kiler, urze wojenne" kojarzą się raczej jednoznacznie, też mi się wydaje że kujawiak nie miał na myśli monet
Frozzer Napisano 30 Grudzień 2003 Napisano 30 Grudzień 2003 a mi sie wydaje ze kujawiak jednoznacznie okreslil tylko to, ze omija sie w kujawy, jako miejsce poszukiwan. nie pisal nic o przedmioicie poszukiwan.a tym przedmiotem moga byc i militaria i monety. nie kazdy szuka tylko zlomu wojennego
Monsun Napisano 30 Grudzień 2003 Napisano 30 Grudzień 2003 Panowie, nie ma co się sprzeczać na temat czy Kujawiakowi chodziło o monety, czy miał on na myśli wszystko co w ziemi tkwi, w tym także monety. Trzeba podsumować pewne fakty, mianowicie:Kujawiak pisze, że o jego regionie, czyli obecnym kujawsko-pomorskim mało się pisze, że jest to temat żadko poruszany na forum. Nie jest to prawdą, musi chłop przeczytać trochę więcej postów, które ukazały się wcześniej na forum. Najlepiej byłyoby skorzystać z wyszukiwarki na forum, po wspisaniu: Bydgoszcz, Toruń, Grudziądz, Inowrocław, Solec Kuj. itd. pewnie znajdzie wiele informacji.Było na forum mówione o wędrującym kotle toruńskim, twierdzy Grudziądzkiej, przedmieściach Bydgoszczy i wielu innych ciekawych miejscach. Koło Inowrocławia warto pochodzić po pewnych" miejscach i też się tam trochę wychaczy. Książka do ręki, szukać informacji, a potem łopata i wykrywacz do ręki i cheja.Frozzer pisze o tym, że na Kujawach są jedne bardzo atrakcyjne miejsca do szukania monet, i tu się zgadzam z kolegą. Ostatnio przewertowałem trochę informacji na ten temat i śmiem twierdzić, że w woj.kujawsko-pomorskim jest wiele takich moneto-dajnych miejsc. Np. parę lat temu (chyba w 1997r.)znaleziono pod Jabłonowem Pom. dużą ilość monet krzyżackich, tkwiły wszystkie w jednym miejscu. Na początku lat 90 - tych we wsi Radoszki, w okolicy pierwszowojennych okopów, miejscowe chłopaki wytargali garnek z monetami - niestety nie dowiedziałem się co to były za monetki, bo zostały one w szynkim tempie sprzedane. Ponoć trochę kasy za to było. Oj można by pisać i pisaćPozdrawiamMarcin
Gość Napisano 30 Grudzień 2003 Napisano 30 Grudzień 2003 PAX!!! PAX!!! Sorki wielkie ale nie zamierzalem takiej burzy wywolywac swoim postem :) RAcje maja ci ktorzy moje okreslenie urze wojenne" wzieli troszke mniej doslownie. Okreslenie to wyrwalo" mi sie po godzinach przegladania forum gdzie jak by nie mowic wieksza czesc poswiecona jest militaria :) Oczywiscie serdeczne dzieki za wszelkie odpowiedzi. Monsun chyle czola i wielka skrucha z mojej strony- masz racje ,zaczac trzeba od wertowania ksiazek :). Powiem ze czesto przegladam ta strojne wlasnie pod katem informacji z moich terenow. Niestety nie mieszkam na terenach tak fantonosnych jak co niektore osoby :) i upieral bede sie przy tym ze malo jest jednak postow na ten temat. Moze twierdzicie inaczej, hmm moze to moja wina gdy pisalem ten post byla 1:42 a skonczylem a raczej odpuscilem sobie do dzis czytanie forum o 3:30 :) Co do terenow o ktorych piszecie nastawial bym sie raczej na Torun i Inowroclaw aczkowiek sam jestem z Wloclawka. Bydgoszcz, Jablonowo itp to juz pomorze (badzmy dokladni).Pozdrowienia dla wszystkich i jesli by znalazl sie ktos z tych rejonow kto podzielil by sie informacjami lub szuka chetnych do wspolnych wypadow to wlasnie rozgladam sie i ni widze nikogo bardziej zainteresowanego. Aha w kwestii monet- do wszystkich tak sceptycznie nastawionych - A MONETY TO NIE HISTORIA?? :)pozdrawiam
Monsun Napisano 30 Grudzień 2003 Napisano 30 Grudzień 2003 No i zabrał w końcu głos nasz Kujawiaczek jeden:)Co do Bydgoszczy, Jabłonowa Pom., Grudziądza i innych, to podałem te miasta z tego powodu, iż leża one właśnie w naszym województwie. Poza tym z Włocławka nie jest też aż tak daleko do miejsc wyżej opisanych. Jeśli chodzi Ci o wskazywanie dokładnych miejsc, to jak już pewnie zauważyłeś nikt nie poda Ci super dokładnych namiarów, gdzie wychodzi coś ciekawego. Takie informacje zachowuje się z reguły dla siebie i swoich kumpli, z którymi się kopie. No i jest to zarazem odpowiedź na Twoje pierwsze pytanie, dlaczego może jest tu mniej informacji na temat naszego terenu jakim jest woj. kuj.-pom. Sam na własnym przykładzie wiem, że na początek wiedza to podstawa, bez niej w terenie nie ma co szukać. W zasadzie jest tak: zdaje Ci się, że wiesz dużo, a w rzeczywistości wiesz ciągle za mało, bo pojawia się coraz więcej pytań. Abstrachując już od tego elaboratu dodam, że wokół Włocławka jest dużo ciekawych miejsc w których warto pokopać. Odpowiednia książka i mapa ... i jedziesz z koksem:)PozdrawiamMarcin
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.