Skocz do zawartości

LWP

bosniak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
interesuje mnie okres wojenny jak i po wojenny
ma ktos namiar na ciekawa literature na ten temat z opisem mundurów itp??

na stronie Kampinos" nie ma nic z opisem umundurowania itp?? a głuwnoie tego szukam
Napisano
Dyskusja o umundurowaniu toczyła się na forum.

http://www.grhkampinos.fora.pl/szumi-dokola-las-czyli-spoza-gor-i-rzek-t314.html

http://www.grhkampinos.fora.pl/umundurowanie-kobiet-lwp-t376.html
Napisano
:)
No nie wiem Steiner czy można to polecać na wzór dyskusji o rekonstrukcji piechoty wschodniego WP ... cała masa kwiatków pięknych w stylu ...

Historia kurtki drelichowej wz 36 i jej 6-cio guzikowej kopii jest, wg. p. Perzyka dziełem przypadku. Do skopiowania użyto wrześniowej kurtki, przejętej po 17 września, o nietypowej liczbie guzików."

Kurtka drelichowa sowiecka" została skopiowana z pzedwojennego drelichu sześcioguzikowego, nie ma w tym żadnej nietypowości ... w żadnym wypadku nie naśladuje siedmioguzikowego drelichu wz.36. O reszcie uwag z tamtego forum dyskutować też można godzinami ...
Napisano

Niestety ten kombinezon" to LWP ale powojenne, na wojenne się nie nadaje. Obok wklejam podstawę do dobrego LWP wojennego, oryginalny płaszczyk, polówka moskiewska", hełm z kurą i owijacze ...

Napisano
wielkie dzieki bolas

kto z producentów umundurowania na reko.ma najlepsze rzeczy w kwestii wykonania itp.gdzie najlepiej sie w to zaopatrzyc??
Napisano
Oj z tym to cięzko ... bo w sumie nikt chyba kopii LWP wojennego nie robi. Z oporządzeniem będzie łatwo bo wiele firm zagranicznych oferuje nawet fajne kopie sprzętu rosyjskiego II wś, ale kwestia rogatywek, płaszczy i munduru jest trudna.
Napisano
Płaszcz to wczesny okres powojenny - 1946-48, kombinezon był uzywany gdzieś do połowy lat 50-tych ... ale to pewno Faust8 konkretniej napisze, bo to jego tematy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie