mdowhan Napisano 28 Październik 2007 Autor Napisano 28 Październik 2007 Witam poszukuje informacji zdjęć danych technicznych WąSKOTOROWYCH drezyn,militarnych,pancernych etc..używanych przez wojska niemieckie w okresie II wojny.(chcemy zbudować replike takiego pojazdu)
wolff Napisano 28 Październik 2007 Napisano 28 Październik 2007 http://www.google.pl/search?hl=pl&rlz=1T4ADBF_enPL230PL230&q=niemieckie+drezyny+pancerne&lr=
wolff Napisano 28 Październik 2007 Napisano 28 Październik 2007 Witam...Może nie schematy ale zawsze coś...pozdr.wolff
wolff Napisano 28 Październik 2007 Napisano 28 Październik 2007 Słuchaj bym zapomniał jest facet który prowadzi firmę modelarską nazywa się Grzegorz Pomorski BIURO@GPM.PL to email do jego firmy i ma sporą wiedzę na temat pociągów pancernych...Może jak zwrócisz sie z proźbą do niego to coś ci pomoże a może i nie ale zawsze warto spróbować...Powodzenia w poszukiwaniach...pozdr.wolff
mdowhan Napisano 28 Październik 2007 Autor Napisano 28 Październik 2007 Generalnie jest pomysł i możliwości zbudowania pojazdu w skali 1/1 i postawienia go na torach ,żadna GRH raczej takiego nie ma.
Marcin Pe Napisano 29 Październik 2007 Napisano 29 Październik 2007 Jeśli wąskotorowa i niemiecka, to 600 mm. Jeśli 600 mm to Muzeum Obrony Wybrzeża na Helu zaprasza - mamy już prawie 200 metrów torowiska i całkiem niemieckie bunkry ;)Gdzie zamierzacie jeździć ??
Marcin Pe Napisano 29 Październik 2007 Napisano 29 Październik 2007 Wolff - nie ufaj guglowi - pierwsza drezyna, jaką wrzuciłeś, to drezyna inspekcyjna bodajże z Zielonki (obecnie zdaje się w Sochaczewie?)
mdowhan Napisano 30 Październik 2007 Autor Napisano 30 Październik 2007 Widziałem bunkry na Helu tory też drezyn nie,ale napewno nadrobie te zaległości.Jestem w trakcie przystąpienia do GRH kampf grupe lisa, działam też w bractwie drezynowym w piasecznie mamy pewne doświadczenia w budowie takich pojazdów stąd pomysł zbudowania repliki drezyny militarnej.Tor piaseczyński to rozstaw 1m ,ale zbudowaliśmy drezyne spalinową o zmiennym rozstawie kół,wiec nie ma problemu zbudowaniem drugiej,zinteresowanych zapraszam na strone www.drezyniarze.pl
Marcin Pe Napisano 30 Październik 2007 Napisano 30 Październik 2007 No ale l000 mm to nie będzie niemiecka drezyna, bo na feldbahnach taki rozstaw nie występował. Dlatego też pisałem o 600 mm :)Btw: jak rozwiązaliście problem zmiany rozstawu ?Aha - żadne z podanych powyżej zdjęć nie przedstawia niemieckiej drezyny wąskotorowej - to tak po bliższym przyjrzeniu się. Bo albo polskie wąskotorowe, albo niemieckie normalnotorowe.
zelig Napisano 30 Październik 2007 Napisano 30 Październik 2007 Trochę offtopicznie, ale myślę, że miłośnicy kolejnictwa będą mieli radochę. Taka książeczka (rewelacyjne zdjęcia): http://www.farposst.ru/phpBB2/viewtopic.php?t=6898
PLASER Napisano 30 Październik 2007 Napisano 30 Październik 2007 Z niemieckimi drezynami jest dość duży problem. Bo albo małe ale skomplikowane (nazwijmy to podobne do naszej DL2), albo wielkie i właściwie nie nadające się do naszych realiów. Do tego wąskotorowych pancernych nie widziałem, a nawet gdybyś gdzieś zdobył zdjęcie to jak sporządzić z niego dokumentację?Ja powolutku dłubię Tatrę. Jest to polska drezyna, ale prawdopodobnie była wykorzystywana przez Niemców do połowy wojny. Z tym, że w kampanii wrześniowej WH nie użył czeskiej Tatry (a szkoda).PozdrawiamPLASER
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.