Skocz do zawartości

technika wytwarzania hełmów

sunday

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
czy ktoś mógłby mi udzielić informacji o tym jak były wytwarzane hełmy w okresie II wojny światowej? zapewne nie stosowano metod takich jak w średniowieczu;) zastanawiam się nad odlewem, ale pewności nie mam. Proszę o pomoc
Napisano
Czerepy hełmów niemieckich, bynajmniej wz. 40, 42 były wytłaczane na prasach. Spróbuję doczytać i douczyć się, to wiecorem napiszę więcej o innych hełmach.

Pozdrawiam
Aikikai
Napisano
Technika wyrabiania polskich hełmów wz 31 polegała na kilkakrotnym uderzeniu specjalnych fabrycznych młotów. Po uformowaniu czerepu hełm poddawano nawęglaniu przez długotrwałe podgrzewanie wraz z kopytami, strąkami grochu itp. Tak przynajmniej opowiadał mi człowiek który to widział na własne oczy.
Napisano
Brytyjskie tez byly tloczone ze standarodwej wielkosci arkuszy blachy.
Jednym z elementow branych pod uwage przy produkcji MKIII, ktory mial zastapic MKII bylo iz ma byc tlocozny z takiego samego arkusza jak poprzednik, aby moc uzywac istniejace maszyny.
Napisano
w tej chwili najbardziej interesuje mnie produkcja niemieckiego m-42. Dziękuję za wszelkie informacje również te dotyczące produkcji innych typów hełmów.
Napisano
Kiedyś, na stronie Whatfora oglądałem filmik o produkcji interesujących Cię hełmów. Filmik ten był kręcony w latach wojennych. Jednak teraz nie mogę go znaleźć. Może skontaktujesz się z Whatforem i go o owy filmik poprosisz.
Napisano
Hełmy byly tloczone na prasie hydraulicznej. M35 I M40 miały powijane do srodka ranty ( na niektorych widac jeszcze slady po maszynie na rancie) a nastepnie zaklepywane . W M42 zupelnie z podwijania zrezygnowano. Tyle o technice - gdyby helm byl odlewany to po pierwsze bylby straszne ciezki a po drugie malo wytrzymały.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie