sunday Napisano 27 Październik 2007 Autor Napisano 27 Październik 2007 czy ktoś mógłby mi udzielić informacji o tym jak były wytwarzane hełmy w okresie II wojny światowej? zapewne nie stosowano metod takich jak w średniowieczu;) zastanawiam się nad odlewem, ale pewności nie mam. Proszę o pomoc
Aikikai Napisano 27 Październik 2007 Napisano 27 Październik 2007 Czerepy hełmów niemieckich, bynajmniej wz. 40, 42 były wytłaczane na prasach. Spróbuję doczytać i douczyć się, to wiecorem napiszę więcej o innych hełmach.PozdrawiamAikikai
michal7589 Napisano 27 Październik 2007 Napisano 27 Październik 2007 Swego czasu można było zobaczyć fotki z produkcji na stronie whatfora.
michalmiazga Napisano 27 Październik 2007 Napisano 27 Październik 2007 Technika wyrabiania polskich hełmów wz 31 polegała na kilkakrotnym uderzeniu specjalnych fabrycznych młotów. Po uformowaniu czerepu hełm poddawano nawęglaniu przez długotrwałe podgrzewanie wraz z kopytami, strąkami grochu itp. Tak przynajmniej opowiadał mi człowiek który to widział na własne oczy.
mietek Napisano 27 Październik 2007 Napisano 27 Październik 2007 Brytyjskie tez byly tloczone ze standarodwej wielkosci arkuszy blachy. Jednym z elementow branych pod uwage przy produkcji MKIII, ktory mial zastapic MKII bylo iz ma byc tlocozny z takiego samego arkusza jak poprzednik, aby moc uzywac istniejace maszyny.
sunday Napisano 27 Październik 2007 Autor Napisano 27 Październik 2007 w tej chwili najbardziej interesuje mnie produkcja niemieckiego m-42. Dziękuję za wszelkie informacje również te dotyczące produkcji innych typów hełmów.
Aikikai Napisano 27 Październik 2007 Napisano 27 Październik 2007 Kiedyś, na stronie Whatfora oglądałem filmik o produkcji interesujących Cię hełmów. Filmik ten był kręcony w latach wojennych. Jednak teraz nie mogę go znaleźć. Może skontaktujesz się z Whatforem i go o owy filmik poprosisz.
herrmateuss Napisano 27 Październik 2007 Napisano 27 Październik 2007 Hełmy byly tloczone na prasie hydraulicznej. M35 I M40 miały powijane do srodka ranty ( na niektorych widac jeszcze slady po maszynie na rancie) a nastepnie zaklepywane . W M42 zupelnie z podwijania zrezygnowano. Tyle o technice - gdyby helm byl odlewany to po pierwsze bylby straszne ciezki a po drugie malo wytrzymały.
Kaligari Napisano 27 Październik 2007 Napisano 27 Październik 2007 http://www.youtube.com/watch?v=HtuPbs5vTDApozdrawiam:)
sunday Napisano 28 Październik 2007 Autor Napisano 28 Październik 2007 dziękuję wszystkim za informacje:) bardzo mi pomogliście.pozdrawiam wszystkich:)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.