Gość Napisano 29 Grudzień 2003 Napisano 29 Grudzień 2003 Witam posiadam własnej roboty VLF z dyskryminacją cewka 15cali typowa omega no i pytanie, czy w waszych wykrywaczach też są róznice w zasięgach w zależności pod jakim kątem przyłoży sie przedmiot pod sondę???? bo w moim wykrywaczu zasieg spada do 15% czy w sondach koncentrycznych też się zdażają różnice? Zamierzam zrobić koncentryka ale najpierw chciałbym sie dowiedzieć czy jest tego sens. Zgóry bardzo dziekuję za odpowiedzi pozdrawiam i życzę upojnego sylwestra oraz niezliczonych znalezisk w nowym roku 2004 z pow.rembas25
Gość Napisano 29 Grudzień 2003 Napisano 29 Grudzień 2003 W takim z cewką 2D to jeśli położysz bagnet ostrzem do góry, to gorzej łapie (o 80%), niż na płask. Chyba o to ci chodzi.Pozdrawiam
Gość Napisano 29 Grudzień 2003 Napisano 29 Grudzień 2003 Tak własnie oto mi chodzi o ten efekt kątowy i wcale mi nie spada o 80% tylko o 15% Czy w sondach koncentrycznych też są różnice ??? pozdr.
krzysiek Napisano 29 Grudzień 2003 Napisano 29 Grudzień 2003 Nie jestem co prawda konstruktorem wykrywaczy, ale z doświadczenia wiem, że każdy z wykrywaczy reaguje nie na objętość czy masę metalu, ale na powierzchnię. W związku z tym w każdym wykrywaczu zasięg rośnie dla przedmiotów o powierzchni większej. W związku z tym oczywiste jest że wykrywacz zasygnalizuje z większej głębokości monetę leżącą płasko niż monetę stojącą" na kancie. Różne kąty nachylenia monety dają różnicę powierzchni rzutu i stąd wynika zmiana" zasięgu. Tyle z mojego doświadczenia.PozdrawiamKrzysiek
Gość Napisano 31 Grudzień 2003 Napisano 31 Grudzień 2003 Witam Dziękuję za podpowiedz wezmę to pod uwagę.Pozdrawiam wszystkich poszukiwaczy!!!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.