Skocz do zawartości

co powiecie o efekcie kątowym w wykrywaczach

Gość rembas25

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
posiadam własnej roboty VLF z dyskryminacją cewka 15cali typowa omega no i pytanie, czy w waszych wykrywaczach też są róznice w zasięgach w zależności pod jakim kątem przyłoży sie przedmiot pod sondę???? bo w moim wykrywaczu zasieg spada do 15%

czy w sondach koncentrycznych też się zdażają różnice?
Zamierzam zrobić koncentryka ale najpierw chciałbym sie dowiedzieć czy jest tego sens.
Zgóry bardzo dziekuję za odpowiedzi
pozdrawiam i życzę upojnego sylwestra oraz niezliczonych znalezisk w nowym roku 2004
z pow.rembas25
Napisano
W takim z cewką 2D to jeśli położysz bagnet ostrzem do góry, to gorzej łapie (o 80%), niż na płask. Chyba o to ci chodzi.
Pozdrawiam
Napisano
Tak własnie oto mi chodzi o ten efekt kątowy i wcale mi nie spada o 80% tylko o 15%
Czy w sondach koncentrycznych też są różnice ???
pozdr.
Napisano
Nie jestem co prawda konstruktorem wykrywaczy, ale z doświadczenia wiem, że każdy z wykrywaczy reaguje nie na objętość czy masę metalu, ale na powierzchnię.
W związku z tym w każdym wykrywaczu zasięg rośnie dla przedmiotów o powierzchni większej. W związku z tym oczywiste jest że wykrywacz zasygnalizuje z większej głębokości monetę leżącą płasko niż monetę stojącą" na kancie.

Różne kąty nachylenia monety dają różnicę powierzchni rzutu i stąd wynika zmiana" zasięgu.

Tyle z mojego doświadczenia.
Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Witam
Dziękuję za podpowiedz wezmę to pod uwagę.Pozdrawiam wszystkich poszukiwaczy!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie