Jump to content
  • 0

Kule armatnie - jak długo używane??

piotrek.klon

Question

9 answers to this question

Recommended Posts

Posted
Proponuję odwiedzić Muzeum Oręża Polskiego w Kołobrzegu na ulicy Emilii Gierczak. Mają tam ładny zbiór kul armatnich związanych z walkami w rejonie kołobrzeskim, będzie z czym porównać fanta, można poznać wojenną historię miasta. Resztę zbiorów też polecam jako bardzo ciekawe (sporo to wykopy, praktycznie od średniowiecza). Jest tam informacja o datach oblegania twierdzy kołobrzeskiej, i stosowanych kulach.
Posted
Witam.

A mnie ciekawi czy kule po wystrzeleniu były zbierane z pola i poddane ecyklingowi" ? I znów wystrzelone.
Oczywiście nie mam na myśli tych które łupnęły w cegłe.

Pozdrawiam
Marek
Posted
Witam,
oczywiście że dawniej nic nie mogło się zmarnować, nawet poległych odzierano z mundurów. Są np. dokumenty świadczące o tym, że kule zbierano w Powstaniach: Kościuszkowskim i Listopadowym. Te z 1794 r. - pruskie przetapiano ze wzgledu na inny wagomiar, tych z 1831 r. nie trzeba było przetapiać - obie armie używały dział o tych samych przeważnie wagomiarach. Dlatego tak trudno jest znaleźć coś większego na polach dawnych bitew.
Pozdrawiam
Posted
Ostatnie znane mi uzycie artylerii odprzodowej to 1 wojna, Turcy nadal je mieli (sa fotki w albumie z ww1 i zdobyczny mozdziez w Londynie).
Ale pod Kolobrzeg to z Turcji nie doleca :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information